Boza Nedir ve Bozanın Faydaları
Genel olarak kış döneminde tüketilen boza, darı irmiği, şeker ve sudan yapılır. Mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan dolayı muhafaza koşulları önemlidir. Şişelenmesi esnasında fermantasyonu süren bozanın çok hızlı olarak tüketilmesi gerekir.
Mayalanma anı esas tadın ortaya çıktığı andır.
A, B , C ve E vitamini içerir.
Enerji vericidir.
Mayalanması esnasında ürettiği laktik asit hazmı kolaylaştırıcı özelliktedir.
Bağırsak florasını düzenler.
İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır.
Bozanın bir müddet bekledikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir.
Bozanın hafif ekşimiş olanı, tatlı olanlarına nazaran laktik asit bakımından daha zengindir.
Soğuk olarak ve üstüne tarçın serperek içilmesi tavsiye ediliyor.
Uygun koşullarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 veya 7 gündür.
Ülkemizde genel olarak darıdan yapılan boza arpa, mısır, buğday kullanılarak da yapılmaktadır.
Genel olarak kış döneminde tüketilen boza, darı irmiği, şeker ve sudan yapılır. Mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan dolayı muhafaza koşulları önemlidir. Şişelenmesi esnasında fermantasyonu süren bozanın çok hızlı olarak tüketilmesi gerekir.
Mayalanma anı esas tadın ortaya çıktığı andır.
A, B , C ve E vitamini içerir.
Enerji vericidir.
Mayalanması esnasında ürettiği laktik asit hazmı kolaylaştırıcı özelliktedir.
Bağırsak florasını düzenler.
İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır.
Bozanın bir müddet bekledikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir.
Bozanın hafif ekşimiş olanı, tatlı olanlarına nazaran laktik asit bakımından daha zengindir.
Soğuk olarak ve üstüne tarçın serperek içilmesi tavsiye ediliyor.
Uygun koşullarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 veya 7 gündür.
Ülkemizde genel olarak darıdan yapılan boza arpa, mısır, buğday kullanılarak da yapılmaktadır.