Brezilya

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
125px-Flag_of_Brazil.svg.png


85px-Coat_of_arms_of_Brazil.svg.png


250px-Brazil_%28orthographic_projection%29.svg.png


400px-Brazil_Labelled_Map.svg.png


Brezilya (Portekizce: Brasil) ya da resmî adıyla Brezilya Federal Cumhuriyeti.Güney Amerika'da yer alan, kıtanın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Uzun bir Atlas Okyanusu kıyısı vardır. Komşuları, güneyden kuzeye: Uruguay, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası'dır. (Ekvador ve Şili hariç tüm Güney Amerika ülkeleriyle komşudur.)

Brezilya Bayrağında sarı, topraklarından bol miktarda çıkartılan altını, mavi denizi ve yeşil, ormanları temsil eder.

Tarih

21 Nisan 1500 yılında Portekizli bir gemici olan Pedro Alveras Cabrol, Hindistan'a gidiyorum zannıyla Güney Amerika'ya ayak bastı ve ülkeyi Portekiz kralı adına zaptettiğini ilan etti. 1530 yıllarında Martin Alfonso de Sousa liderliğindeki bir keşif gezisi esnasında, stratejik noktalar olan yerlere, Rio de Janerio ile bir yıl sonra da bugünkü Santos şehrinin banliyosü olan Sao Vicente şehirlerini kurdular.:

Piratiningo şehri de, 1532 yılında Sao Vicente yakınlarında yüksek bir bögede kuruldu. Portekizlilerin İspanya hakimiyetine girdiği 1580'den 1640 tarihine kadar Brezilya bir İspanya sömürgesi oldu. 1640'ta Portekizliler Brezilya'yı tekrar ele geçirdiler. Hükumet merkezi 1763'te Salvador'dan Rio de Janerio'ya taşındı. Zira burası coğrafi ve stratejik bakımdan merkez olmaya daha uygundu.

1698 yılında Sao Paulo'da bol miktarda altın bulundu. Daha sonra iç kesimlere Amazon havzasına yapılan keşif gezileri sonucu altından başka madenler de bulundu. Bölgede çeşitli feodal gruplar ortaya çıktıysa da fazla yaşamayıp yeniden birlik sağlandı.

1572 yılında Brezilya'yı yönetim bakımından Salvador ve Rio de Janerio'dan ibaret olmak üzere ikiye ayıran sistem, 17. yüzyıl çeyreğine kadar devam etti. On altı ile on yedinci yüzyılda İspanyollar, İngilizler, Fransızlar ve Almanlar zaman zaman bu bölgeyi ele geçirmek istedilerse de muvaffak olamadılar. 1807'de Portekiz'in Napolyon Bonapart tarafından işgal edilmesi üzerine kral ailesi ve devletin bazı ileri gelenleri Brezilya'ya kaçtılar ve ertesi sene hükumet merkezini Rio de Janerio'da kurdular.

Bu esnada Brezilya'nın nüfusu 2.500.000 olup, bunun 400.000'i beyaz 1.300.000 zenci ve 800.000'ini yerli halk teşkil ediyordu. Zenciler büyük şekerkamışı çiftliklerinde ve madenlerde çalıştırılmak üzere 1538 yılında Afrika'dan köle olarak getirilmişlerdi. 1819'da Napolyon'un Avrupa devletlerine yenilmesi üzerine Portekiz kralı, yeğeni Don Pedro'yu, Brezilya Genel Valisi bırakarak Portekiz'e geri döndü.

1822'de Portekiz parlamentosu ilk koloni statüsüne geri dönmek isteyince, Brezilyalılar, Don Pedro Jose Boni Facia deAndrada Silvan'ın liderliğinde bağımsızlık hareketlerini başlattılar ve 7 Eylül 1822'de bağımsızlıklarını ilan ettiler. Kurulan Brezilya İmparatorluğu 1824'te liberal bir anayasa kabul etti. Düzensiz savaşlardan sonra Portekizliler Brezilya'nın bağımsızlığını kabul etmek zorunda kaldılar. Brezilya İmparatorluğu 1889 yılına kadar sürmüştür.

Latin Amerika'da en uzun süre krallıkla idare edilen tek ülke Brezilya idi. 1831 yılında Don Pedro, oğlu İkinci Don Pedro'ya tahtı terk etmek zorunda bırakıldı. İkinci Don Pedro zamanında modern Brezilya'nın temelleri atıldı. 1888'de 800.000 köylüye hürriyet verildi. 1889'da kansız bir darbe ile krallık idaresi yıkılarak cumhuriyet idaresi kuruldu. 15 Kasım 1889'da yapılan askerî darbeyle İmparator II. Pedro iktidardan indirilip 1822'den beri monarşiyle yönetilen ülkede cumhuriyet ilan edildi ve darbenin lideri Manuel Deodoro da Fonseca ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1914'te siyasi birliği temin eden Brezilya, bütün dünya ülkeleri tarafından tanındı. İstikrarsız bir ülke olup, sık sık anayasa değişiklikleri ve ihtilaller olmaktadır.

İklim

Brazilya'da tropik bir iklim mevcuttur. Yazlar doğu ve kuzey doğu bölgsinde sıcak,kışlar kıyıda 20 dereceye kadar ulaşabilir. Brazilya'nın dağlık arazisin'de daha soğuk. Güney'de nemli ve astropikal bir iklim vardır.

Brezilya Hakkında
Resmî dili Portekizce olan Brezilya’da başkan, milletvekilleri, senatörler, valiler, belediye başkanları, eyalet ve şehir meclisleri üyeleri dört senede bir yapılan seçimlerle belirlenir. 110 milyon seçmenin katıldığı 2002 yılı seçimlerinde tüm bölgelerde elektronik seçim sandıkları kullanılmıştır.

Nüfusu 1 milyonun üzerinde on üç şehri olan Brezilya’nın en büyük şehirleri São Paulo (11 milyon) ve Rio de Janeiro’dur (6,6 milyon).

Kişi başına gelirin 13.000 dolar olduğu nüfusunun %81’i Katolik, %18’i Protestan, %1’i ise Müslüman ve Musevidir. Katoliklerden 20 milyon kadarı aynı zamanda Afrika kökenli dinlerin ayinlerine de gitmektedirler.

Brezilya’da 8 senelik zorunlu eğitim devlet okulları tarafından ve ücretsiz sağlanmaktadır. Bunun yanında, yüksek öğretim de dahil olmak üzere, devlet okullarının yanı sıra özel okullar da etkinlik göstermektedirler.

Beş kez Dünya şampiyonu olduğu futbolun yanı sıra voleybol, basketbol, tenis, yüzme, plaj voleybolu, sörf, otomobil yarışları ve yelkencilik Brezilya'nın Dünya çapında başarılar elde ettiği spor dallarıdır. Ayrıca Capoeira ve samba, özellikle ülkenin Afrika kökenli kültürünün, bütün dünyada dikkat çektiği folk etkinlikleridir. Dünya Futbolu'na önemli oyuncular katmıştır ve katmaktadır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
brezilian-feijoada

Brazilya Yemek Kültürü

Brezilya Mutfağı


Göçlerle birlikte Brezilya'ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ülkeye taşımış. Aynı zamanda bulundukları ülkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar. Örneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı, Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler.

Ulusal bir yemek: Feijoada

Aslında ulusal bir Brezilya Mutfağı'ndan bahsetmek zor. Her bölgede çeşitli ülkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya çıkmış. Bu nedenle yöresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru. Ancak yi ne de bu büyük ülkenin genelinde tanınan ve her Brezilya ailesinde haftada en az bir kez pişen yemekler de var. Bunlardan biri fasulye anlamına gelen "feijoada". Salçalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişiriliyor. Yemeğin yanında garnitür olarak pirinç, lahana gibi yiyecekler yeniyor. Üzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dökülüyor. Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkarılıyor. Genelde hafta boyunca, pirinç, fasulye, kurutulmuş et, ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi günleri sindirimi oldukça güç olan feijoada yemeyi adet haline getirmişler. Portekiz Mutfağı'nda balık ve diğer deniz ürünleri ne kadar önemli yer tutarlarsa tutsunlar, Brezilyalılar mutfaklarında sadece yengeç, istakoz ve karidesi kullanarak binlerce çeşit yemek pişiriyorlar. Diğer deniz ürünlerine ise pek rağbet etmiyorlar. Sadece kıyı bölgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tüketiliyor.

Yöresel Mutfaklar:[/CENTER]
Kuzeydoğu bölgesinin Afrika - Portekiz karışımı mutfağı, yöresel mutfaklar arasında en zengin olanı. Şekerkamışı tarımı için ülkeye getirilen ilk göçmenlerden kalan bu mutfakta, çeşit çeşit soslar, baharat, palmiye yağı ve hindistancevizi kullanımı yaygın. Kuzeyde, Para ve Maranhao bölgelerinde gerçek kızılderili mutfağı ortaya çıkıyor. ilk tadışta lezzetsiz ve kokusuzmuş gibi gelen bu yemekler, başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz yöre kaplumbağaları, iguanaları, yılanları, balıkları, yosunları, bitkileri ve ülkenin her yanında tüketilen manyokayı tatma olanağı sağlıyor. Madenierin bulunduğu orta kesim, av, hayvancılık, fasulye, pirinç, ve mısır üretim bölgesi. Burada hemen hemen her gün aynı şeyler yeniyor; fasulye, manyoka unu, pirinç ve güneşte kurutulmuş et.

Her an her yerde: Kahve
Brezilya'da günün her saati, küçük aralarla "cafezinho" adı verilen küçük fincanlarda kahve içiliyor. Bununla birlikte içine şekerkamışından elde edilen sert ve hoş kokulu "cachaca" alkolü katılmış "batida" adı verilen bir aperatif meyve suyu da sıklıkla tüketiliyor. Et yemeklerinin yanında ise kaliteli sek şaraplar tercih ediliyor


Brezilya mutfağı, ete, balığa, deniz ürünlerine ve pirince dayalıdır. Kuzeydoğu�da ve kıyı şeridinde balık, istakoz ve karides gibi deniz ürünleri hem çok lezzetlidir, hem de çok boldur. Bu yüzden Brezilyada balık, ete göre daha çok tüketilir, Aynca İtalyan Mutfağı etkisi ile çok da makarna yenir.

Brezilyalılar genellikle yemek pişirmede ızgara, sote, fırında, tencerede pişirme ve kaynatma tekniklerini kullanırlar.

Brezilya Mutfağı genelde Portekiz, İtalyan, İspanyol, Avusturya, Afrika ve Rus Mutfaklarından etkilenmiştir. Bu mutfakta özellikle Orta ve Güney Afrika Mutfaklarının büyük etkisi vardır. Brezilya'ya Portekizlilerle gelen Afrikalılar bu mutfağı çok etkilediler. Bugün Brezilyalıların adeta milli yemeği haline gelen "siyah fasulye" yemeği, Afrika Mutfagı'ndan etkilenerek ortaya çıkmış tabii sonra da Avrupa Mutfağı etkisi ile gelişmiştir. Bu yemeği kuzeydoğuda yerliler çeşitli kokulu otlar kulîanarak çok değişik ve kendilerine özgü bir şekilde hazırlarlar.

Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten bir ülkedir. Onun için Brezilyalıların bir diğer milli yemeği de "Chourasco" dedikleri mangalda ızgaradır.

Brezilya'da çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır. Brezilya tatlıları genelde meyve ile yapılır. Özellikle meyveden yapılan "mousse" yani köpüklü tatlılar çok yaygındır. Mango ve portakal "mousse"ları en tanınmış olanlarıdır. Aynca meyveli pudingler de Brezilya Mutfağı'nın önemli tatlılarındandır. Brezilya'da tatlı kültürü özellikle 18. yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalıların etkisi ile başlamıştır. Bu yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirmiştir. Tabii Portekiz Mutfağı'nın tatlılara olan etkisi ve katkısı da çok büyüktür. Avusturya ve Portekiz etkisi ile yayılan pasta ve tatlılar Brezilya yerlilerinin de katkılarıyla özgünlesmiştir.

Brezilyalıların en önemli içkisi, milli içkileri olan "Kaşasa" dır. Bu içki şeker kamışından yapılır.

Brezilyalılar dünyanın en önemli kahve tüketicileridir. Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birincidir. Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içerler. Her Brezilyalı günde en az 10-12 fincan kahve içer.

Brezilyalılar sabah kahvaltısında kahve, süt, meyve suyu, özellikle portakal suyu içerler ve ekmek, tereyağı, meyve yerler. Özellikle "papaya" sabah kahvaltısında meyve olarak önemli bir yer tutar.

Öğle yemekleri genelde hafif olan Brezilyalılar, bu yemekte mutlaka siyah kuru fasulye, pirinç, et ve özellikle de bol miktarda sebze yerler. Patates, taze sebzelerin yanında mutlaka yer alan bir sebzedir. Yemek daima bir tatlı ile biter.

Akşam yemeği ailenin en önemli yemeğidir. Tüm aile aynı sofra başında toplanır ve hep birlikte yemeklerini yerler. Akşam yemeklerinde genellikle önce çorba içilir, daha sonra ise balık, et, tavuk eti, sebze ve tabii siyah fasulye ve pirinç yenir. Akşam yemeği de mutlaka bir tatlı ile biter.

Moqueca "Balık Pilakisi"

hazırlama: 20 dakika
marinad: 4 saat balık için, 4 saat sebzeler için
pişirme: 20 dakika

1 kg. dilimlenmiş levrek
1/2 kg. karides
1/2 su bardağı sirke
2 diş sarımsak
1 limon
sıvıyağ
tuz

sos için;
2 baş soğan
4 dolmalık yeşil biber
3 domates
1 demet maydanoz
1/2 su bardağı sirke
1/2 limon
1 tatlı kaşığı hint safranı
1 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
tuz

Sarımsakları soyup bir havanda dövün. Limonu sıkın. Levrek dilimleri ve karideslerin üzerine sarmısakları sürün. Limon suyunu, sirkeyi ve yağı gezdirip 4 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Soğanların kabuklarını soyup ufak ufak doğrayın. Biberleri yıkayın. Çekirdeklerini ve saplarını atıp ince ince dogravın. Domatesleri küçük küçük kesin. Maydanozları yıkayıp ayıklayın ve ince ince kıyın. Limonu sıkın.

Derin bir kapta soğanları, domatesleri, biberleri, tuzu ve kıyılmış maydanozları karıştırın. Biraz tuz koyup yarım limonun suyunu, yarım su bardağı sıvıyağı ve yarım su bardağı sirkeyi ilave edin. Hepsini birden karıştırın ve buzdolabında 4 saat kadar dinlendirin.

Yapışmaz tencerenin dibine önce marine edilmiş balık dilimlerini dizin Üzerlerini kapatacak kadar sebze karışımından koyun. Üzerine karidesleri dizin. Sebze karışımı ile kapatın. Kalan balık dilimlerim de koyup en son sebze karışımı ile bitirin. 1 su bardağı su ilave edip hint safranını serpin ve en son sıvıyağı ilave ederek kapağını kapatın. 20 dakika hafif ateşte pişirin.

Pişince tencereyi ateşten çekin, balıkları ve karidesleri servis tabağına çıkarın üzerine sebze sosunu dökün, haşlanmış patates veya haşlanmış pirinçle sıcak olarak servis yapın.

Dilerseniz bu yemeği soğuk olarak da yiyebilirsiniz.

Karidesli Patates Rulosu

Hazırlama: 1 saat
pişirme: 20-25 dakika

patates rulosu için:
5 adet iri patates
50 gr. tereyağı
1 su bardağı süt
4 çorba kaşığı parmesan peyniri rendesi veya eski kaşar rendesi
1 tatlı kaşığı kıyılmış maydonoz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
karabiber
tuz

iç için:
1/2 kg. karides
1 kırmızı biber
1 baş soğan
100 gr. tereyağı
1/2 demet maydanoz
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
karabiber
tuz

Karidesleri yıkayın, temizleyip iri iri doğrayın Eğer donmuş karides kullanıyorsanız, karidesleri çözülmeye bırakın ve doğrayın. Maydanozları temizleyip kıyın. Soğanı ve kırmızı biberi temizleyip ince ince kıyın. Tavada 50 gr. tereyağını eritin, kızınca içine soğanı ve biberi atın ve karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Karidesleri ekleyin ve birlikte karidesler pembeleşinceye kadar kavurun. Kıyılmış maydanozdan 2 çorba kaşığı karışıma ilave edin ve tekrar karıştırıp ateşten alın, bir kenara bırakın. Küçük bir tencerede tereyağının kalanını eritin. İçine unu atın, bir parça karıştırıp bir tel çırpıcı ile çırparak içine soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak sosunuz koyulaşıncaya kadar 5-6 dakika pişirin. Sosu karides karışımına ekleyin ve karıştırın. Tuzunu karabiberini ekleyip soğumaya bırakın.

Patates rulosu için; patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bir bıçak sokarak piştiklerini kontrol edebilirsiniz. Suyunu süzüp soğuk sudan geçirin. Soğuyunca kabuklarını soyup bir çatalla ezerek püre haline getirin. İçine tereyağını, sütün dörtte üçünü, rendelenmiş parmesan peynirini, kıyılmış maydanozu kabartma tozunu ve unu ilave edertk hep birlikte karıştırın. Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarılarını kalan süt ile bir parça çırpın ve patates hamuruna ekleyin. Tuzunu karabiberini ekleyip tekrar hepsini birlikte karıştırın.

Yumurta beyazlarını karbeyaz haline gelinceye kadar çırpıp patates hamuruna katın ve alttan üste doğru çevirerek karıştırın. Hamurunuz bir parça akıcı olmalıdır.

Dört köşe fırın tepsisini yağlayıp, içine yağlı kağıdı düzgünce keserek yayın. Kağıdı da iyice yağlayıp ortasına patates hamuru karışımınızı dökün ve bir spatula ile yayın. 180 derecede, ortadan biraz fazla kızdırdığınız fırında 20-25 dakika, hamurun üstü hafif kahverengi oluncaya kadar pişirin.

Hamurunuz pişince, fırından çıkarın ve nemli bir mutfak bezinin üzerine dikkatlice alın. 5 dakika kadar soğutup, yağlı kağıdı sıyırarak çıkarım.

Patates hamurunuzun üzerine daha önce hazırladığınız karidesli içi döküp, yine bir spatula ile yayın ve hamurun dar kenarından nemli bezin de yardımı ile kıvırarak aynı bir rulo-pasta gibi sarın. Karidesli Patates Rulosunu 2 parmak kalınlığında dilimler halinde keserek sıcak olarak servis yapın.

brezilya.jpg


Mısır Nişastalı Kurabiyeler


hazırlama: 15 dakika
pişirme: 15 dakika

4 su bardağı mısır nişastası
60 gr. hindistan cevizi rendesi
1,5 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1.5 su bardağı yumuşak margarin
1 tutam tuz

Fırını 180 derecede, ortadan biraz sıcak olarak kızdırın. Derin bir kapta nişastayı, şeker, tuz ve hindistan cevizi rendesi ile iyice karıştırın. Üzerine yumurtayı ve küçük parçalar halinde margarini ekleyin. Parmak uçlarınız ile çalışarak tart hamuru gibi bir hamur yapın. Hamuru uzunlamasına yuvarlayarak 5 cm. çapında uzun, salam gibi kalın bir rulo haline getirin. Bir fırın tepsisini yağlayın. Daha sonra bu rulodan 2,5 cm. kalınlığında dilimler kesin. Bu dilimleri yağladığınız tepsiye dizin. Bir çatalın ucuyla üstlerini çizerek süsleyin ve sıcak fırına atarak 15 dakika pişirin. Kurabiyeleriniz tamamen soğuyunca dikkatlice bir pasta tabağına alarak servis yapın.

Kalanları dilerseniz hermetik yani kapağı çok iyi kapanan, hava geçirmeyen teneke bir kutuda saklayabilirsiniz.

Biscoitos de maizena "Nişastalı Bisküviler"

hazırlama; 10 dakika
dinlenme: 15 dakika
pişirme: 7 dakika

2 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta 180 gr. tereyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz

Derin bir kapta nişastayı, şekeri ve tuzu iyice karıştırın. Yumurtayı, küçük parçalar halinde kestiğiniz tereyağını nişasta ve şeker karışımına katın. Parmak uçlarınızla başlayarak, daha sonra ellerinizle iyice yoğurun. Üzerini temiz bir mutfak beziyle örtün ve 15 dakika buzdolabında dinlendirin.

Fırını 160 derecede, orta ısıda kızdırın. Daha sonra hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak küçük bisküviler hazırlayın. Yağladığınız bir fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizin. Bir çatalla üzerlerini süsleyerek sıcak firma atın ve 7-8 dakika pişirin. Eğer bisküvileri daha büyük hazırlamak isterseniz, pişirme süresini uzatmayı unutmayın.

Daha sonra soğumuş bisküvileri dikkatlice bir tabağa alarak, özellikle taze filtre kahve veya Sıcak Çikolatanın yanında servis yapın.
Nişastalı bisküviler biraz sert ama çok lezzetli bisküvilerdir. Zaten aslında bisküvi değil "biskot" denilen bir nevi etimektir. Kullandığınız nişastanın cinsine göre bisküvilerinizin sertliği değişebilir.





 

Top