Deniz topalağı evet ben de araştırmalarımda bu isme rastladım Vitamin ağacı da deniyormuş.
Bir Azeri sitesinde bu bitki ile ilgili şöyle bir şeyler yazmışlar
Deniz topalağı, ağırlıklı olarak nehir, nehir ve göllerde yetişir ve meyveleri ananas tadındadır. Kuşlar özellikle meyvelerine düşkündür. Atlar ve koyunlar deniz topalağı yapraklarını yediklerinde kürkleri ve yünleri parlaklaşır. Meyveler jöle, jöle, komposto, meyve suyu ve reçel yapmak için kullanılır.
Işığı seven ve soğuğa dayanıklı bir bitki olan deniz topalağı, 45 derece ve hatta daha düşük donlara karşı dayanıklıdır, bu da kuzey bölgelerinde yetişmesini sağlar. Organik madde ve fosforca zengin yumuşak topraklarda en iyi şekilde yetişir. Bitkinin meyve ve yağının iyileştirici özellikleri keşfedildikten sonra tarlalarda da yetiştirilmeye başlanmıştır.
Biyolojik olarak aktif bileşenleri, cilt yanıkları sırasında yenilenme sürecini hızlandırır. Deniz topalağı yağının sterin içeriği yara iyileşmesini hızlandırır. Antibakteriyel etkisinden dolayı müstahzarları Staphylococcus aureus, Escherichia coli, protozoa ve hemolitik streptokok gelişimini engeller. Tokoferol içeriği sayesinde karaciğerin lipid metabolizmasını etkiler, hücre zarındaki lipidlerin oksidasyon-redüksiyon süreçlerine etki ederek biyolojik zarı kimyasal faktörlerin etkilerinden korur.
Deniz topalağı yağı kullanımı yanıkların, trofik yaraların ve ölü derinin epitelizasyonunu destekler, yatak yaralarını, pürülan yaraları hızla iyileştirir. Jinekolojide servikal erozyon ve diğer iltihaplı hastalıklar için kullanılır. Göz yanıklarında tedavi edici etkisi vardır. Yenileyici bileşimi nedeniyle, deniz topalak yağı, oftalmolojide kornea infiltrasyon oranını azaltmak için kullanılır. Deniz topalağı yağı mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde oldukça etkilidir ve mide asidinin bileşimi değişmez.
Ancak akut kolesistit, hepatit, pankreatit ve pankreasın ishale meyilli diğer hastalıklarında kullanılmamalıdır. Deniz topalak yağı kullanımı, mide suyunun salgılanmasını arttırdığı için hiperasit gastritte kontrendikedir.
İyi olgunlaşmış meyveler suya konur, 20 dakika kısık ateşte pişirilir, ezilir, süzülür, ağırlığına pudra şekeri ilave edilir, ağzı kapalı bir kapta bekletilir, yorgun ve genel halsizlikte jöle şeklinde alınır. Deniz topalak yağını kafur yağı ile karıştırdıktan sonra göğsü ve sırtını ovun.
Akşamları, içmesi zor olan ve ciddi bir hastalıktan sonra bile öksürüğe 2 yemek kaşığı kafur yağı ile karıştırılmış yarım bardak deniz topalağı yağı uygulanır.
500 gram süt ve 4-5 yemek kaşığı deniz topalağını küçük bir karıştırıcıda karıştırıp üzerine pudra şekerini ekleyip büyük bardaklarda servis edin. 3 su bardağı deniz topalak kabuğu, 50 gram bal, yarım su bardağı nane çayı ve 1 su bardağı suyu karıştırıp 2 saat buzdolabında bekletin.