1- Kullanım kılavuzundaki tavsiyelere uyun
Kullanım kılavuzu ve servis yönlendirmeleri makinenin doğru şekilde kullanılması için en önemli ipuçlarını verirler. Kullanımı basit bir cihaz gibi görünse de bazı hatalı alışkanlıklar makinenin ömrünü kısaltacaktır. Yeni nesil bulaşık makineleri birçok farklı yıkama programı içerirler. Programların doğru kullanımı, yük miktarı, deterjan tavsiyesi gibi öneri ve yönlendirmeleri mutlaka dikkate okuyun.
2- Su sertlik seviyesini ayarlayın
Bulaşık makinesi yumuşak su ile çalıştırılmalıdır. Sert sudaki mineraller, makinenin yıkama, kurutma ve parlatma performansını olumsuz etkiler. Makinelerde bulunan su yumuşatma sisteminin doğru şekilde çalışabilmesi için su sertlik seviyesinin ayarlanması gerekir. Ayar yapabilmek için şebeke suyunuzun sertlik derecesini öğrenin. İlgili belediye kaynaklarından ya da su testi çubukları yardımıyla öğrenebilirsiniz. Daha sonra sertlik seviyesine denk gelen dereceyi ayarlayın. İlgili tabloyu kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz
3- Gerekli olduğunda parlatıcı ve tuz kullanmayı ihmal etmeyin
Bulaşık makinelerinde pratik kullanım sunması amacıyla çoğu zaman hepsi bir arada tablet deterjanlar kullanılır. Fakat her ne kadar bu tip deterjanların tüm ihtiyacı karşılamaya yönelik olduğu söylense de yetersiz kalabilirler. Eğer bulaşıkların üzerinde tortu, lekelenme ve bulutlanma varsa parlatıcı ve tuz kullanmanız gerekir
4- Yemek artıklarını temizleyin
Bulaşıkları makineye yüklemeden önce bir peçete ya da fırça yardımıyla üzerindeki katı artıkları temizleyin. Kürdan, sert yemek artıkları, kemik parçaları makinenin hortumunu tıkayabilir, filtre ve pompaya zarar verebilir.
5- Bulaşıkları doğru şekilde yerleştirin
Makinenin üretici talimatları doğrultusunda yerleştirilmesi önemlidir. Her seferinde aynı şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Aksi taksirde yıkama performansının düşmesine, gürültülü çalışmasına ve arızalanmasına neden olabilirsiniz. Temel kurallar; alt rafta kirli yüzeylerin makinenin merkezine, bardak ve fincanların çukur taraflarınızın aşağı bakacak şekilde ve suyun dolaşımına izin verecek aralıklarla yerleştirilmesi gerekir. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için bu yazıyı okuyabilirsiniz: Bulaşık Makinesi Nasıl Yerleştirilir?
6- Filtre ve pervaneleri düzenli aralıklarla temizleyin
Yeni nesil bulaşık deterjanları ve temizleyicilerin filtreleri ve makine içini temizlemede işe yaradığı iddiası doğrudur. Fakat bu hiçbir zaman bu parçaları temizlemek zorunda kalmayacağınız anlamına gelmez. Belirli aralıklarla tabanda bulunan filtreyi ve pervaneleri elde yıkayarak temizleyin. Aksi takdirde makinenin yıkama performansı düşecektir. Filtre setinde herhangi bir delik ya da deformasyon görürseniz yenisiyle değiştirin. Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?
7- Bulaşık makinesi temizleyicisi kullanın
Bulaşık makinesinin tüm parçalarını derinlemesine temizlemek için ortalama 1-2 ayda bir bulaşık temizleyicisi kullanın. Bulaşık makinesi temizleyicisi, makinede biriken kir, kireç ve yağ kalıntılarını temizler. Kötü kokuları giderir. Temizleyiciyi ambalajıyla birlikte alt rafa yerleştirip en yüksek sıcaklıkta boş olarak çalıştırın.
8- Uygun olmayan eşyaları makinede yıkamayın
Bulaşık makinesinde kesinlikle yıkamamanız gereken bazı eşyalar vardır. Tahta kaşık, ahşap gereçler, mum, kahve, kül kalıntısı, bakır ve teflon pişirme kapları bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kimi zaman farklı eşya veya gıdaları makinede yıkayabileceğinizi söyleyen önerilerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin; ıspanak, patates, saç ve makyaj fırçaları gibi. Bunlar bulaşık makinesine zarar verebilirler. Bulaşık Makinesinde Asla Yıkanmaması Gereken Şeyler
9- Aşırı ya da az yükleme yapmayın
Bulaşık makinesinin ömrünü uzatacak en önemli ipuçlarından biri de makineyi optimum yükleme ile çalıştırmaktır. Doğru yükleme makine parçalarını korur. Az miktarda bulaşık için makine çalıştırmak makineyi sık kullanmak anlamına gelir. Bu da mekanik parçaların daha çabuk yıpranmasına neden olur. Olması gerekenden fazla yükle çalıştırmak ise yıkama performansını olumsuz etkiler. Ayrıca aşırı ve sıkışık yükleme, raf, tabak tutucu ve sepet gibi parçaların deforme olmasına neden olur.
10- Amaç dışı temizlik maddesi kullanmayın
Bulaşık makinesinde parlatma ya da temizleme amaçlı sirke, karbonat gibi temizleyiciler kullanmayın. Üreticiler, bu tip maddelerin bulaşık makinesinde paslanmaya neden olabileceğini belirtiyor. Bulaşıklarınızı yıkarken sadece bulaşık makinesinde kullanılmak üzere üretilen ürünleri kullanın. Çamaşır suyu ve aşındırıcı temizlik ürünleri, makinenin arızalanmasına ve ömrünün kısalmasına neden olabilirler.