Vakit nakittir!
Zamansal öncelikleri 60: 40 ilkesine göre belirleyin. Bunun anlamı şudur: Zamanın yüzde 60ını asıl işinize ayırın, yüzde 20sini beklenmedik aktivitelere ve geri kalan yüzde 20sini ise kendinize ayırın. Zamanınızı planlarken daima kişisel performans eğrinizi dikkate alın. Sıkıcı veya zor işleri öğle tatilinden sonraya bırakmayın ve bunları daha zinde olduğunuz sabah saatlerinde halledin, böylece bitmemiş tatsız bir işin stresini de üstünüzden atmış olursunuz.
Sıkıcı olanlara öncelik!!
Aynı öneme sahip iki iş varsa daha sıkıcı olanı önce yapın. Sözgelimi memnuniyetsiz bir müşteriyle görüşmeniz gerekiyorsa buna öncelik verin. Zira hoş olmayan işler ertelendikçe sizi bloke eder. Oysa bu tip işleri masadan temizledikçe sonrakilerin önü açılır.
Masa temizliği!
O an üzerinde uğraştığınız iş veya projeyle alakası olmayan dosyaları, kağıtları masanızdan kaldırın. Masada yığılı evraklar sizin o anda uğraştığınız işe yoğunlaşmanızı zorlaştırır ve işlerin arasında boğulduğunuz izlenimi yaratır.
Hayır diyebilmek!
Bir işi yaparken araya girmesi gereken kısa zamanda çözümlenebilecek başka acil durumlar karşınıza çıkabilir. Ama bu, kesinlikle rutin bir hale gelmemelidir. Onun için bazen Hayır diyebilmelisiniz, Hayır diyebilmek sizi bazen çok ağır stres yükünden kurtarabilir, gerektiğinde kibarca reddetmeyi öğrenin.
Minik molalar!
Saatler boyunca bilgisayar başında oturmak kas gerginliğine olduğu kadar performansın düşmesine de neden olur. Kısa gevşeme egzersizleri ve aralar gücünüzü tazeleyecektir. Sözgelimi gözlerinizi kapatarak veya pencerenizden dışarı bakarak çalışmaya kısa aralar verin. Şakak ve alın masajı da çok rahatlatıcıdır. Parmak uçlarınızı alnınızın ortasına koyun ve yavaşça bastırarak şakaklara doğru hareket ettirin. Devamlı çalışıyorsanız, bir saat içinde bunları yapacağınız üç ila beş adet mini mola verin.
Öncelikleri belirleyin!
Önünüze yığılan iş yükünü düzenlemek için eski ABD başkanlarından Eisenhowerin öncelik sıralaması faydalı olabilir: Önemli ve acil olanlar en öncelikli konulardır. Bunu acil olanlar izler. Bunlar belirli bir zamana kadar bitirilmesi gereken işlerdir. Üçüncü sırada önemli olan konular yer alır. Bu öncelik sistemine göre işlerinizi düzenleyebilirsiniz. Bir aktivite listesi yapın ve her bir işe ayırmanız gereken zamanı belirleyin. Listede tamamladığınız işleri işaretleyin. Her bitti işaretinden sonra motivasyonunuz artacaktır.
İşler iş yerinde kalır!
İş günü bittiğinde, iş gününün sorunlarını büroda bırakın. İşten ayrılmadan önce 20 dakika kadar bir zaman ayırın ve o gün yaptıklarınızla ertesi gün yapmanız gerekenleri planlayın. İşle ilgili durumları bu 20 dakikada düşünüp planlayın, mümkünse iş dışına taşımayın ve özellikle yatak odanızda bunları düşünmemeye çalışın ki dinlendirici bir uyku uyuyabilin.