• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Canlı ve Cansız Varlıklar kavramları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Canlı ve Cansız Varlıklar - Çevremizdeki Varlıklar

Hepimizin yaşadığı çevre farklıdır. Bazılarımız şehir ve kasabalarda, bazılarımız da köylerde yaşarız. Şehirde yaşayan bir kişi için orman ve köy uzak çevredir. Şehir ise köyde yaşayan bir kişinin uzak çevresidir. Birisi için uzak olan çevre, diğeri için yakın olabilir.
Nerede yaşıyor olursak olalım çevremizde birçok varlık vardır. Çevremizdeki varlıklar, yakın ve uzak çevremize bağlı olarak farklılık gösterir.

Çiçek, ağaç, ev, kedi, köpek, koyun, kuş, deniz, dere, göl, kaşık, çatal, masa, vb. yakın

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM
çevremizde görebileceğimiz varlıklardandır. Yakın çevremizde gördüğümüz ve yukarıda örnekleri verilen varlıkların sayısını arttırmak mümkündür. Çevremizdeki varlıklar ikiye ayrılır

1. Taş, ev, bank, tahta, kalem, defter gibi varlıklar cansızdır.
2. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler canlı varlıklardır.

Varlıkları Nasıl Tanımlarız?

Bir grup içinde bulunan varlıkların her birini, sorgulama tekniği kullanarak tespit edebiliriz. Sorgulama tekniğinde varlıkların özelliklerinden yararlanırız. Bu teknik, olası iki cevabı (evet-hayır) olan soruları içerir. Soru, her cevaplandığında varlığın belirlenmesi kolaylaşır. En sonunda bir soru, varlığı belirlememize yardımcı olur.

Canlı ve Cansız Varlıklar Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar
*Maddedirler.
*Boşlukta yer kaplarlar, hacimleri vardır.
*Kütleleri vardır.
*Belli şekil ve büyüklükleri vardır.

Canlıların Ortak Özellikleri
Tüm canlı varlıkların kendilerine özgü farklı şekilleri ve büyüklükleri olduğu gibi bazı ortak özellikleri de vardır.

Bitki ve Hayvanların Özellikleri

Bitki ve Hayvanlar beslenir. Canlılar kendileri için gerekli olan enerjiyi besinlerden sağlar. Kendilerine uygun besinlerle beslenerek hayatta kalmayı başarırlar. Beslenemeyen canlılar bir süre sonra ölür.

Bitkilerle hayvanların beslenme şekilleri aynı mıdır? Bitkiler kendi besinlerini yapan canlılardır. Bitkiler besinlerini güneş ışığı altında yapraklarında hazırlar. Hazırladıkları bu besinlerle beslenirler. Hayvanlar, bitkiler ve başka hayvanlar yiyerek beslenir.

Bitki ve Hayvanlar hareket eder. Hayvanlar, ihtiyaçları olan besinleri bulmak, tehlikelerden korunmak, kendilerine uygun yaşam koşulları bulmak için hareket eder.

Bitki ve hayvanların hareketleri farklıdır. Bitkiler, kökleriyle toprağa tutundukları için hareketleri sınırlıdır. Bir yerden bir yere gidemezler. Hayvanların hareket türleri farklıdır.

canlı ve cansız varlıklar

öncelikle canlı varlıklar;
1- hareket eder
2- boşaltım yapar
3- barınır
4- beslenir
5- ölür
bu özelliğe sahip olan her insan ve hayvan canlıdır.Fakat cansız varlıklar bu özelliklere sahip değildir cansız varlıklar;
1- hareket edemez
2-boşaltım yapamaz
3-barınma zorunluluğu yoktur
4-beslenmez
5-ölmez
 
Geri
Top