Canlıların yapısında bulunan mineraller ve görevleri nedir?
Demir: Demir eksikliği çabuk yorulma, çaprıntı, nefes darlığı, ciltte görülen solukluk, baş dönmesi, başağrısı, dudak kenarında görülen çatlamalara neden olabilir. Ayrıca demir eksikliği durumlarında hafıza dikkat azalması ve konsantrasyon eksikliği görülür.
Çinko: Çinko eksikliği enfeksiyonlara yakalanma olasılığını artırır. Tat ve koku alma duyusu azalır. Çocuklarda büyüme bozukluğuna neden olur. Tırnakların dayanıksz hale gelmesi, saç dökülmesi, iştahsızlık görülür. Ciltte görülen egzama ve akne sorunları da çinko eksikliği ile ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardır.
Magnezyum: Magnezyum eksikliği kalp çarpıntısı ve kalp ritim bozukluğuna neden olur. Konsantrasyon eksikliği, stres, migren, kusma bulantı, kas titremesi, mide bağırsak krampları magnezyum eksikliği ile oluşabilecek diğer sorunlardır.
Kalsiyum: Kalsiyum eksikliği kemiklerin zayıflaması, erken diş çürümeleri, tırnak kırılmaları, uyku sorunlarına neden olur. Kalp çarpıntısı, kas ağrıları, kas krampları, eklem ağrıları da kalsiyum eksikliği ile oluşabilecek rahatsızlıklardır.
İyot; önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedenidir, ayrıca ölü doğum, anomalili bebek, ağır büyüme ve gelişme geriliği, nörolojik bozukluklar, ağır zeka geriliği ve boynun ön kısmında bulunan tiroid bezinin büyümesi (guatr) gibi çok çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Fosfor: İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı,huzursuzluk, gerginlik gibi ruhsal yakınmalar, eklem sertliği, kemik ağrıları, kemiklerin kırılganlığı ve duyu kusurları,
büyüme yavaşlaması, kemik ve diş gelişimi geriliği gibi raşitizm benzeri belirtiler
diş kayıpları, cilt sorunları ve eklem iltihapları ortaya çıkabilir.
Canlıların yapısında bulunan mineraller görevleri eksiklliklerinde görülecek hastalıklar nelerdir ?
Demir eksikliği: Demir eksikliği çabuk yorulma, çaprıntı, nefes darlığı, ciltte görülen solukluk, baş dönmesi, başağrısı, dudak kenarında görülen çatlamalara neden olabilir. Ayrıca demir eksikliği durumlarında hafıza dikkat azalması ve konsantrasyon eksikliği görülür.
Çinko eksikliği: Çinko eksikliği enfeksiyonlara yakalanma olasılığını artırır. Tat ve koku alma duyusu azalır. Çocuklarda büyüme bozukluğuna neden olur. Tırnakların dayanıksz hale gelmesi, saç dökülmesi, iştahsızlık görülür. Ciltte görülen egzama ve akne sorunları da çinko eksikliği ile ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardır.
Magnezyum eksikliği: Magnezyum eksikliği kalp çarpıntısı ve kalp ritim bozukluğuna neden olur. Konsantrasyon eksikliği, stres, migren, kusma bulantı, kas titremesi, mide bağırsak krampları magnezyum eksikliği ile oluşabilecek diğer sorunlardır.
Kalsiyum eksikliği: Kalsiyum eksikliği kemiklerin zayıflaması, erken diş çürümeleri, tırnak kırılmaları, uyku sorunlarına neden olur. Kalp çarpıntısı, kas ağrıları, kas krampları, eklem ağrıları da kalsiyum eksikliği ile oluşabilecek rahatsızlıklardır.
İyot eksikliği; önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedenidir, ayrıca ölü doğum, anomalili bebek, ağır büyüme ve gelişme geriliği, nörolojik bozukluklar, ağır zeka geriliği ve boynun ön kısmında bulunan tiroid bezinin büyümesi (guatr) gibi çok çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Fosfor eksikliği: İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı,huzursuzluk, gerginlik gibi ruhsal yakınmalar, eklem sertliği, kemik ağrıları, kemiklerin kırılganlığı ve duyu kusurları,
büyüme yavaşlaması, kemik ve diş gelişimi geriliği gibi raşitizm benzeri belirtiler
diş kayıpları, cilt sorunları ve eklem iltihapları ortaya çıkabilir.