• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Carl Gustav Jung (1875 - 1961)

Papatya

V.I.P
V.I.P
Psikolojiye getirdiği analitik yaklaşımla bilinen ve Freud ve Adler ile birlikte Modern Psikolojinin kurucularından olarak kabul edilen İsviçreli psikiyatrist Jung, metafizik araştırmaları ile de bilim dünyasında dikkatleri üzerine çeken bir isim olagelmiştir. Psişenin doğasını anlayabilmek için rüyaların, sanatın, mitolojinin, dinlerin ve felsefenin yakından incelenmesi gerektiğini savunmuş ve insan kavramını daha iyi algılayabilmek için Simya, Astroloji ve eebiyat alanlarında da uzun araştırmalarda bulunmuştur.

Carl Gustav JungPsikolojik arketipler, kollektif bilinçsizlik ve eşzamanlılık gibi kavramları ortaya atan Jung, içedönüklük/dışadönüklük, kompleks gibi olguları da bilimsel literatüre iyice yerleştirmiştir. Eşzamanlılık ve arketipler ile ilgili yazıları sadece metafizik alanında değil, modern fizik alanında da yeni açılımlar yaratmış, ezoterik konuların algılanması ve tartışılmasında da yeni bir dönemi başlatmıştır.

Fikirleri ezoterik dalları incelemesiyle daha da netlik kazanan Jung, bilimsel makalelerinde ve kitaplarında böylesi incelemeleri yaptığını, özellikle de hastalarının Astrolojik horoskoplarını analiz ettiğini saklamamıştır. O dönem içerisinde bilim çevrelerinde tepki gören bu araştırmalarla ilgili bilgileri açıklamaması konusunda Freud da onu ikna edememiştir. Aralarındaki sonraki yazışmalarda, Freudun da Jungun böylesi konularla ilgilenmesi nedeniyle hayalkırıklığına uğradığı görülür. Jung, Freudun çekindiği gibi, mistisizm ile bilimi birbirine karıştırma suçunu işlemekle de itham edilmiştir.

Arketiplere dayanılarak yapılan rüya analizleri ve Myers-Briggs Kişilik Tipi Testi bugün Jung Psikolojisi olarak adlandırılan dal içerisinde genel olarak bilinen kavramlar olma niteliği taşırlar.

İnsanların bilim ve mantığa gereğinden fazla önem verdiklerini savunan Jung, düşünce yapılarına ruhçuluğu ekleyen ve bilinçsiz boyutların idrakine varan insanların yarar göreceğini söylemiştir. Ona göre kişinin amacı, bilinçli otonomiyi korurken bilinçsiz gölgeyle de bir araya gelerek bütün oluşturmaktır.


 
Geri
Top