YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Okul çağımızda hepimiz çarpım tablosu ile iç içeydik. Bir türlü öğrenemiyor, belki de ezbere karşı saygın bir duruş sergiliyorduk. Çarpım tablosu, ilkokuldan bu yana belki birçoğumuzun korkulu rüyası olmuştur. Özellikle matematik sevgisi olmayanlar için bir eziyettir. Oysa çarpma işlemleri okul hayatı dışında günlük olarak kullandığımız bir işlemdir.

carpim-tablosu.jpg

Çarpma tekniklerini öyle böyle öğrenmiş olabilirsiniz. Okul çağına gelmiş çocuklarınız, yeğenler veya komşu çocukları sizden yardım isteyebilirler. Onlara matematiğin önemini anlatın. Çarpım tablosunu eğlenceli hale getirin.

Okullarda ilkokul çağlarında öğretilen çarpma işlemlerini kısa yoldan yapmak ve problemlerde hız kazanmak için öğretmenler genelde çarpım tablosu ezberleme ödevi verirlerdi öğrencilerine. Bu sayede çocuk, diğer işlemleri kolayca ve hızlıca gerçekleştirebilecekti. Hakikaten de öyle oldu. Çarpım tablosunu ezberleyerek çoğumuz istediğimiz başarıya ulaşamasak da bir yerlere gelmek için çabaladık. Tüm dünya genelinde bu çarpım tablosu çeşitli eğitim otoriterleri tarafından araştırma konusu olmuştur. Çocuklara nasıl ezberletilebileceği hakkında uzun alıştırmaları yapılan kendine has bu işlemin üzerinde yıllardır düşünülmüştür. Ortaya çıkan sonuçlar ise şu şekilde;

Çarpım Tablosu Nasıl Ezberlenir?​

Matematikte başarılı olmak ve karşımıza çıkan sınavları hızlıca geçebilmek için çarpım tablosu olayını halletmek gerekiyor. Aslında çarpma işlemleri karşımıza sadece matematikte ya da bilimum sınavlarda çıkmıyor. Hayatımızın yer alanında yer alıyor. Pazara gidiyoruz. Kilosu 5 TL’den 6 kilo patates alıyoruz. Satıcıya ne kadar para vereceğimizi 5 ile 6 sayılarını çarparak hesaplıyoruz. Çarpma işlemini bilmeyenler ise 5 tane 6’yı toplayarak sonuca ulaşmaya çalışıyor. Bu ikinci dediğimiz yol kulağı öbür taraftan tutmakla aynı. Zor ve zahmetli yani. Zahmete gerek kalmadan tablonun nasıl ezberlendiğini kavrasak fena olmayacak. Hadi gelin birlikte bakalım;
  • Pisagor tablosunu kullanarak zihninize ezber dayatmadan çarpım tablosunu kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. 1’den 9’a kadar olan rakamları 9*9’luk sütunların içine yatay ve dikey olarak sırayla yazın. Altlarına ve yanlarına da aynı sırayı takip ederek ilk sayının 2,3,4,5,6,7,8,9.katlarını yazın. Tabloyu bu şekilde güzelce doldurun. Göreceksiniz ki hem daha akılda kalıcı olacak hem de olayın mantığını kavramış hale geleceksiniz.
  • Klasik öğrenme tekniklerinden olan sık tekrar etme metodu da işe yarayabilir. Bu metoda çocuğa birlerden başlayarak her gün çarpım tablosunu sık sık tekrar ettirerek ezberletmek gerekir.
  • Bilgi kartlarını kullanmak, çarpım tablosu ezberlenmesi yönünde sizlere kolaylık sağlayabilir.
  • Çocukların kolay ezberleyebilmesi için sevdikleri şeylerle ilişkilendirerek anlatılması da büyük kolaylık sağlayacaktır.

Çarpım Tablosu Nedir?​

Dünya genelinde kabul görmüş ve genelde çarpma işlemlerini zihinden otomatik olarak yapmak için kolaylaştırılmış şablondur. Matematik dünyasında diğer işlemleri yapmak ve birçok problemi çözmek için en temel algoritma kabul edilmektedir. Türk insanı tarafından ‘Kerrat Cetveli’ olarak adlandırılır. Sınavlarda ve günlük hayatta kolay bir şekilde zihinden işlem yapmak için hemen hemen her yaştan insanın yararlandığı tablodur. (Vikipedi)

Tablonun Tarihçesi​

Evveli tam 4000 yıl önce Babillere kadar dayanan çarpım tablosu günümüze kadar gelmiştir. Kullanımı ve ezberlenmesi için günümüzde birtakım yöntemler geliştirilmiştir.

Matematiksel işlemleri yapmak için en çok kullandığımız materyal çarpım tablosudur. Milattan önce Çin’de farklı sayı tabanları kullanılarak oluşturulan çarpım tabloları bambu şeritleri üzerine yazılmıştır. Yunan Antik Kenti’nde yaşayan ve zamanın matematik dehası Pisagor da kendine has bir tablo oluşturarak çarpma işlemlerini daha pratik hale getirmiştir. Aslında tabloyla çarpma işlemi değil toplama işlemi daha pratik hale gelmektedir. Aşağıda yer alan oyunu indirmek için yorum yapıp mail adresi vermeniz yeterlidir. Oyun mail adresinize gönderilecektir.

Çarpım Tablosu Şarkısı
 
Top