Çehov Kimdir?
Çehov (1860 1904)
Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin en önemli ustalarındandır. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okur. Daha sonra kentteki liseye yazılarak on yıl boyunca Yunan ve Latin klasiklerini temel alan bir eğitim görür. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktır. 1879'da Çehov Moskova'ya giderek tıp fakültesine girer ve 1884'te doktor olur. Kısa bir süre doktorluk yaptıktan sonra kendini tamamen yazmaya verir. Avrupa'yı gezen, birçok ünlü yazarla tanışan Çehov veremden ölür.
Yazdığı bir öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülünü kazanır. Daha sonraları yaklaşık 1000 sözcükten oluşan komik kısa öykü türünü başlı başına bir sanat haline dönüştürür. Aynı zamanda sefaleti ve umutsuzluğu ele alan ve önceki öykülerindeki çılgınca komiklikle garip bir zıtlık sergileyen ciddi yapıtlar da yazar. Zamanla bu yönü çok daha ağır basar ve daha sonraki yapıtlarına tümüyle egemen olur. Çehov, durum öykücülüğünün kurucusu sayılır. Maupassant'ın öncüsü olduğu olay öykücülüğünün alternatifi olan bu yeni öykü anlayışı, sonraki dönem öykücülerini de etkiler. Sanatçı, modern öykücülüğe zemin hazırlamıştır. Sanatçının oyunlarında, devrim öncesinde umutsuzca yaşayan soyluların ve aydınların iç dünyasını başarıyla sergiler.
Çehov'un bütün yapıtları ölümünden kırk yıl sonra 20 cilt halinde yayımlanır. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Türk edebiyatında Memduh Şevket Esendal, Çehov'un öykülerinden etkilenmiştir.
ESERLERİ / HİKAYELERİ
- Hikayeler
- Altı Numaralı Koğuş
- Köylüle
TİYATRO ESERLERİ
- Martı
- Üç Kız Kardeş
- Vanya Dayı
- Vişne Bahçesi