Cep telefonu kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

1) Özellikle ikinci el cep telefonu kullanıyorsanız veya bataryayı değiştirdiyseniz; akşam şarjza takıp sabaha kadar bırakmayınız. Arıza varsa, şarj olduğu halde akımı kesmeyebilir. Böyle durumda telefon çalması veya mesaj gelmesi halinde, tuşlara basıldığında patlama riski vardır. Telefonu şarjza kapalı olarak takınız veya açık konumda takarsanız; telefon çaldığında, mesaj geldiğinde tuşlara basmadan, mutlaka prizden fişi çekiniz ve öyle devam ediniz. (Bu sebeple, bir İlimizde cep telefonu elinde patlayan genç kız, ellerinin ve yüzünün yanması sonucu yaralandı.)

‘’Güvenliğiniz için küçük küçük tedbir almaktan çekinmeyiniz; zira büyük büyük gemileri küçük küçük delikler batırır.’’​

‘’Derin bilgi, rahatsızlığı rahatsızlıktan önce, tehlikeyi tehlikeden önce, yıkımı yıkımdan önce, felaketi felaketten önce sezmektir.’’​

2) Elektrikli malzemeleri tamir ederken, İnşaatlarda (çatıda, iskelede vb.) çalışırken cep telefonunu kapatınız veya çok dikkatli kullanınız. Telefon geldiğinde, gayri ihtiyari olarak dikkati dağıtıp kaza yaptırabilir.
3) Araç kullanırken, (otobüste yolculuk ederken) cep telefonunu kapatınız. Gelen telefonun içeriği çok farklı olabilir veya ani hareket kaza yaptırabilir.( telefonda ciğerinizden bir parça olan yavrunuza araba çarptığı ve komada olduğu haberi gelebilir ve trafikte bir anda kendinizi kaybedebilir ve ikinci bir üzücü olayla baş başa kalabilirsiniz)
4) Mutfakta, LPG veya doğalgaz kokusu aldığınızda cep telefonu kullanmayınız.
5) Benzinlikte, aracınıza LPG alırken ayrıca; yüksek gerilim hattının çok yakınında cep telefonu kullanmayınız.
6) Yıldırım düşmesi tehlikesinin bulunması durumunda cep telefonlarını kullanmayınız. Hatta kapatınız. Çünkü cep telefonu yıldırımı çeker.
7) Hastanelerde, kütüphanelerde, camilerde, toplantılarda veya ders çalışırken, konferans dinlerken cep telefonlarını sessize alınız. Başkasını rahatsız etmeye hakkımız yoktur.
8) Kalabalık ortam içerisinde, cep telefonuyla konuşurken alçak sesle konuşmaya çalışınız.
9) Özellikle hamile bayanların, cep telefonuyla çok uzun süre konuşması tavsiye edilmez. (Anne karnındaki çocuğun sakat doğması riskini artırdığı hakkında uzmanların görüşü vardır.)
10) Cep telefonlarının, kalbe yakın yerde taşınmasının sağlık açısından olumsuz durum oluşturacağı hakkında uzmanların görüşü vardır.
12) Karşı tarafı ararken, telefon çalınca hemen kulağa götürmeyiniz. Çünkü telefon en çok enerjiyi o an harcar. Bağlantı kurulduktan sonra kulağa götürünüz. (sağlık açısından)
13) Konuşurken, telefonu kulağa, yüze yapıştırmayınız.(sağlık açısından)
14) Çocukların telefonu sadece ihtiyaç kadar kullanmasına özen gösteriniz.
15) Deprem veya başka büyük afet sonrasında telefonlarınızı çok kısa kullanınız. (Çünkü kısa sürede hatlar kilitlenir, başkaları yakınlarına ulaşamaz, daha çok panik yaşar.) Deprem sonrası enkaz altında kalıpta yanınızda cep telefonu bulunursa, hemen onu kullanarak yerinizi bildiriniz. Bu size ekiplerin kolay ulaşmasını sağlar. (Biraz sonra cep telefonu çalışmayabilir.)
16) Eski bataryaları rast gele çöplere atmayınız.
17) Acil çağrı numaralarını (112) telefonunuzda kayıtlı bulundurunuz. İhtiyaç halinde panikle numaraları unutabilirsiniz.
18) Yatakta yatarken şarja takıp müzik dinlemeyiniz.
19) Afetlerde konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ediniz.
20) Gece yatarken uçak moduna ayarlayınız.
21) Yatak odasında kameralı telefonlardın üzerine örtü örtünüz. İnterneti kapatınız.
22) Cep telefonundaki kayıtlı numaraların yedek listesini kâğıda yazıp, cüzdanınızda bulundurunuz. Zira telefonu kaybederseniz,

ihtiyaç halinde aradığınız numaraları ezbere bilmediğiniz için ulaşamazsınız.

Acil durum numaralarını, ücretsiz diye boş yere meşgul etmeyiniz. Edenler varsa incitmeden uyarınız.
‘’Aile, her türlü iyilik ve kötülüklerin öğretildiği bir okuldur. (W.Stakel) ‘’Çocuk eğitiminde teşvik, tehditten daha iyi sonuç verir.(İbn-i Sina)

Unutmayınız ki; ücretsiz diye boş yere meşgul ederek, bunu alışkanlık haline getirenlere de, bir gün gerçekten ihtiyaç olabilir. O zaman meşgul çalıp ulaşamazlarsa kimseyi suçlamaya hakları olmaz. (Çorum’da 112’ ye günlük gelen ihbarların ancak % 1 nin, doğru olduğunu öğrendiğimizde, biz eğitimcilere ne kadar çok görev düştüğünü daha iyi anlıyoruz.)

‘’İyi bir çoban; ağılda emniyette bulunan doksan dokuz koyunu bırakıp, kurdun pençesine düşen kaybolmuş bir tek koyunun yardımına koşan çobandır’’ (Malcolm x)
‘’Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir. (Latin özdeyişi)
Şaka da olsa arkadaşlarınızın veya başkalarının cep telefonlarını sürekli çaldırıp kapatarak rahatsız etmeyiniz.
‘’Elmas yontulmadan, insan yanılmadan mükemmel olmaz. Başkalarının sana yapmadığını istemediğin şeyi, sende başkalarına yapma‘’ (Konfüçyüs)
‘’Mutlu olmak, hoş vakit geçirmek hepimizin en doğal hakkı; ama başkalarının mutsuzluğu üzerine olmamak şartıyla ‘’
 
Top