Cerez Ailesi Olarak Hep Birlikte sagligimiz için Göz Yogası Yapalim mi?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Göz ve göz çevresi şikayetleri için uzmanlar tarafından sıkça önerilen göz yogasını, yoksa siz daha önce duymadınız mı? Eğer siz de göz yorgunluğu ve göz çevresi cilt sorunları gibi sorunlardan muzdaripseniz, göz yogasına bir şans verebilirsiniz. Hem de hemen şimdi!

goz-yogasi.jpg


Günümüzde pek çok insan gerek meslekleri gerekse de günümüz yaşam koşullarından dolayı sedanter, yani hareketsiz bir yaşam sürüyor. Bu yaşam şekli, ağır beden gücü kullanımına nazaran epey konforlu olsa da kas ve iskelet sisteminde çeşitli sorunlara zemin hazırlayabiliyor. Dünyanın en eski meditatif uygulamalarından olan yoga ise zindeliği sağlamak adına hala bilinen en etkili yolların başında geliyor.

Peki, ekranlar başta olmak üzere gün boyu farklı ilgi alanlarınıza sabitlenen gözleriniz için ne gibi çözümler sağlanabilir? Cevap: Yine yoga, ancak bu kez göz yogası… Üstelik bunun için mekân ve ekipman olarak özel bir hazırlık yapmanıza bile gerek yok!

Yapılan meslek ne olursa olsun; gözler, uyanıklık süresi boyunca görme işlevini sağlamasının yanı sıra farklı olumsuz faktörlere de maruz kalıyor. Söz konusu etkenlerden kaynaklanan sorunların azaltılması için de göz kaslarının bilinçli hareketlerle çalıştırılması etkili bir çözüm sağlıyor. Ve bu uygulama hem dolaşımı destekleyici hem de rahatlatıcı etkisinden dolayı göz yogası olarak anılıyor.

1. Göz Yogası Nedir?​

Göz yogası, göz bebeklerinin kontrollü hareketi yoluyla göz çevresi kaslarının çalıştırılmasına yönelik uygulamaları ifade ediyor. Bu egzersiz çeşidinin, ruhsal ve bedensel uyumun hedeflendiği yoga ile esasen bir ilişkisi bulunmuyor. Ancak gözlerde daha canlı, dinç ve dinlenmiş bir his yarattığı için adı göz yogası olarak biliniyor. Nitekim göz yogası hareketleri, yoganın bedende yarattığı etkinin gözlerde de sağlanmasına fark edilir ölçüde yardımcı olabiliyor.

2. Göz Yogası Ne İşe Yarar?​

Göz yogası, gözün arka bölümündeki ve göz çevresinde bulunan cilt dokusundaki dolaşımın canlanmasına katkı sağlıyor. Böylece gözlerde oluşan yorgunluk, ağırlık ve kuruluk şikayetlerini hafifletmeye destek sağlarken; göz çevresindeki kusurların azaltılmasına da yardımcı oluyor. Çünkü göz ya da cilt fark etmeksizin vücuttaki hücrelerin yenilenme ve onarım sürecinin sürdürülmesi, ideal dolaşım yoğunluğunun sağlanmasından geçiyor.

2.1. Göz Yogası Neden Önemlidir?​

Gözler, insanoğlunun yaşam koşulları değişse de işini aynı yoğunlukta sürdürmeye devam ediyor. Hatta günümüz dünyasının hızı ve yapay ışıkları nedeniyle daha da zorlu şartlara maruz kalıyor. Uzun süreli odaklanma, ekranlardan yayılan mavi ışıklar, güneşten gelen UV ışınları, sürüş esnasındaki yol takibi, rüzgâr ve toz gibi pek çok faktör; göz ile göz çevresinde istenmeyen bazı sonuçlar doğurabiliyor. Göz yogası ise tüm bunlara karşılık, göz ve göz çevresinin hem işleyiş hem de görünüm olarak ideal düzeyde tutulmasında etkili oluyor.

2.2. Göz Yogası Sonuçları Bakımından Günlük Yaşama Nasıl Katkılar Sağlar?​

goz-yogasi.j.webp

3. Göz Yogasını Kimler Yapabilir?​

Göz yogası hareketlerinin, göz doktorları tarafından egzersiz kapsamında pek çok danışana ve hastaya tavsiye edildiği biliniyor. Gözlerdeki rahatsızlıkların azalmasında yardımcı bir rol üstlenen bu hareketler, görme sorunları olan veya gözlerinde hassasiyet problemi yaşayan hastalardan göz sağlığı yerinde olan kişilere kadar herkesçe uygulanabiliyor. Ancak bazı göz operasyonlarının ardından uygulanması konusunda önce mutlaka hekime danışılması gerekiyor.

4. Adım Adım Göz Yogası Egzersizleri​

Yazının başından beri etkilerini okurken, siz de sık sık “Peki, göz yogası nasıl yapılır?” diye merak etmiş olmalısınız. O halde artık, bu merakınızı nihai olarak giderme zamanı! Hadi, başlayalım:

4.1. Isınma Turu​

Ellerinizi ovuşturarak ısınmalarını sağlayın. Ardından avuç içlerinizi göz kapaklarınıza yerleştirin. Isıyı gözlerinizde iyice hissettikten sonra göz bebeklerinizle ara vermeden 10-20 kez sonsuzluk işareti oluşturun. Bu işlemi ellerinizi tekrar ovuşturarak en az üç kez tekrar edin.

4.2. Kırpma ve Dinlenme​

Birbirini hızlıca tekrar edecek şekilde gözlerinizi iyice kısarak kapatın ve ardından sonuna kadar açın. Bu hareketi 10-20 kez yineledikten sonra 15-20 saniye gözlerinizi kapalı tutarak dinlendirin.

4.3. Düz Odaklanma​

Başınızı, ileriye bakacak şekilde düz ve dik tutun. Elinizi tamamen öne doğru uzatarak tam burun hizanıza getirin ve “okey” işareti yapın. Baş parmağınızı düz bir hareketle yavaşça burnunuza yaklaştırın. Bu esnada gözlerinizi parmağınızdan ayırmayın. Görüntü iyice bulanıklaşıncaya kadar elinizi yaklaştırdıktan sonra aynı hareketi iki kez daha tekrarlayın.

4.4. Sağa ve Sola Odaklanma​

Dirseklerinizi bedeninize sabitleyerek iki kolunuzu da yukarıya kaldırın. Ellerinizi omuzlarınızın ön hizasına getirin. Baş parmaklarınızla okey işareti yapın. Başınızı tamamen dik ve düz tutun. Gözlerinizi sağ ve sol başparmaklarınıza doğru yavaş hareketlerle kaydırın. Bu hareketi 10 ila 20 kez tekrar ettirin.

4.5. Yukarıya ve Aşağıya Odaklanma​

Başınız yine dik ve düz şekilde iken, gözlerinizi olabildiğince yukarıya ve aşağıya doğru hareket ettirin. Bu hareketi de aynı şekilde 10 ila 20 kez tekrarlayın.

4.6. Daire Çizme​

Sağ veya sol kolunuzu tamamen öne doğru uzatın. Gözleriniz parmak uçlarınıza odaklanmış haldeyken, kolunuzla geniş açıdan düzgün daireler çizin. Bu hareketi 10-20 defa yaptıktan sonra aynı işlemi diğer kolunuzla da tekrarlayın.

4.7. Uzağa ve Yakına Odaklanma​

Açık bir alanda veya geniş manzaralı bir pencerenin önünde durun. Gözlerinizi, görebildiğiniz en uzak mesafeye 5 ila 10 saniye boyunca odaklayın. Ardından gözlerinize en yakın uzvunuz olan burnunuza odaklanın ve yine 5 ila 10 saniye kadar izleyin. Bu uzağa ve yakına bakma işlemini 10-20 defa daha tekrar ettirin.

Özel not : Bu uygulamaları dilerseniz daha fazla çeşitlendirebilirsiniz. Ve her gün düzenli bir şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. Güne başlarken, günün en yoğun zamanlarında ve gün sonunda yapacağınız beşer dakikalık göz yogası hareketleri ile umduğunuz sonuçlara daha erken varmanız mümkün olabilir. Yukarıda anlatılan egzersiz adımları, sağlık önerisi niteliğinde olmayıp bilgilendirme ve fikir edinimi sağlamak amacıyla aktarılmıştır.

Öyleyse şimdi, durmaksızın çalışan gözleriniz için ilk adımı atma zamanı. Hem de yerinizden bile kıpırdaman… Üstelik göz yogası egzersizlerini, yaptığınız bu okumanın ardından hemen denemek çok iyi bir fikir olabilir!
 
Geri
Top