• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Çevreci Olmanın 5 Yolu

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Çevreci Olmanın 5 Yolu

1- Kompost Yapın
Atıkları gübreye dönüştürmek (kompost yapmak) çevreye yardım etmenin en kolay yöntemlerinden biridir. Bir kompost kutusu çok pahalı değildir fakat kendi yaptığınız bir kutuyu kullanabileceğiniz gibi, sadece kümeleyerek de kutu kullanmadan kompost yapabilirsiniz.

Hemen her şey bir kompost yığınının içine girebilir, biçilmiş çimlerden, önceki akşamın yemek artıklarına kadar. Eğer kahve içmeyi seviyorsanız kullanılmış kahve çekirdeklerini de ekleyin ve genel nitrojen dengesini artırın.

Kompost yapmak hem çöpünüzü azaltır hem de ortaya çıkan gübre bahçeniz için çok besleyicidir. Kompostun tamamen ayrışmasını bekleyin ve yeni sebzelerinizi ekmek için sağlıklı toprağın keyfini çıkarın.

2- Bir Sebze Bahçesi Yapın
Eğer bir kompost yığınınız ve sebze bahçeniz varsa doğanın döngüsü çok güzel işler. Kendi yiyeceklerinizi mutfağınızın hemen dışında yetiştirdiğinizi düşünün. Sonra yemeğin peşinden artıklar çöp yerine kompost yığınına gider ve yeni sebzelerin büyümesine yardımcı olurlar.

Sebze ekmek için çok büyük bir bahçeye sahip olmanız gerekmez. Herkes kendi sebzesini yetiştirebilir, bahçesi olsa da olmasa da. Kapların içinde sebze yetiştirmek iyi bir alternatiftir. Domatesten marula, biberden otlara kadar birçok çeşit sebze saksılarda, ufak bir bahçe veya balkonda yetiştirilebilir.

3- Solucanlar
Kompost yapmak veya sebze yetiştirmek çocuklar için çok eğlenceli olmayabilir fakat solucanlarla kesinlikle eğleneceklerdir. Bir paket solucan dolu toprak alabilir ve kendi bahçenize dökebilirsiniz. Bir süre sonra daha fazla solucanınız olacaktır. Bu sayede kimyasal gübreler kullanmadan sağlıklı bir toprak elde edersiniz. Kompost hazır olduğunda onu da toprağa ekleyerek bitkilerinizi besleyebilirsiniz.

Bir toprağın sağlıklı olduğunu o toprakta solucanların yaşamasından anlayabilirsiniz.

4- Su Tasarrufu
Sudan tasarruf etmenin çok çeşitli yolları vardır. Yağmur suyunu yakalamak için kovaları kullanabilir veya bu işe yarayan bir depo kurdurabilirsiniz. Çatıdan ve borulardan gelen suyla beraber yağmur suyunu biriktiren bu depolar sonradan bahçeyi sulamak için kullanılabilir.

5- Ağaç Dikin
Hızla kesilen ağaçlar ve kaybolan ormanlar düşünülürse dikilen her ağaç kardır. Eğer müsait yeriniz varsa, bir bilene dikmek istediğiniz ağaç konusunda danışın. Böylece köklerinin, büyüyünce evin altına gitmeyeceğinden emin olun. Sonra bu ağacı dikebilirsiniz. Meyve veren ve bulunduğunuz yerde büyüyebilecek bir ağaç dikilmesi tavsiye edilir.

6- Yeşil Alan Oluşturun
"Yeşil” olmak tüm aile için bir yönelimdir ve tüm aileyi ilgilendiren fikirlerden biri de bahçenizle alakalıdır. Eğer küçük çocuklarınız varsa ve dışarıda oynamalarını istiyorsanız yeşil bir alan oluşturmak faydalıdır. Yerel olarak ne tür bir bahçenin en iyi olacağı ve en az sulama gerektireceği hakkında tavsiye alın. En iyisi genellikle yerel çimler olur fakat az suyla çok iyi büyüyen özel çim türleri de mevcuttur. Ayrıca çocuklarınızın farklı çim türlerine alerjisi olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.

Elektriksiz çim biçme makinesi kullanımı daha çok efor harcamanızı gerektirebilir ama sonuç daha tatmin edici olacaktır. Bunu kullanamazsanız benzinli yerine elektrikli çim biçme makinesi tercih edin. Çocuklarınızın da yardımıyla çimleri biçtikten sonra kesilen çimleri kompost yığınına katabilirsiniz.
 
Geri
Top