• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Cezayir

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
125px-Flag_of_Algeria.svg.png


85px-Seal_of_Algeria.svg.png


250px-LocationAlgeria.svg.png


200px-Cezayir_haritasi.PNG


Cezayir (Berberi dilleri: Dzayer; Arapça: الجزائر) ya da resmi adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da ülke, Afrika'nın en büyük ülkesi. Cezayir'in komşuları kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra'dır. Etnik açıdan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Ülke ismi (El Cazayir) Arapçada "adalar" anlamına gelir.


Tarih

Cezayir'de 2 milyon yaşında hominid iskeletleri bulunmuştur. Araştırmacılar, ülkede Yontmataş çağından kalma homo habilis ve homo erectus fosilleri de ortaya çıkartmıştır.

Cilalıtaş devrinde şu anda Sahra Çölü'nün bulunduğu alanlar daha sulaktı. Böylece Cezayir'in şu anda çöl olan güney bölgesinde insanlar yaşayabiliyordu. Bu dönemden kalma mağara resimleri bulunmaktadır.

Antik çağda Cezayir'in tarih sahnesine girmesi, Berberi kökenli 22. Mısır hanedanının kurulmasıyla oldu. Usta süvariler olan Berberiler, Mısır'da paralı asker olarak görev aldılar. Diğer taraftan, Berberiler Kartaca ile de diplomatik ilişki kurdular.

Eski Yunanistan ve Roma İmparatorluğu'nda Numidya (Νομαδια) olarak bilinen yörenin adı, Yunanca "göçebe" anlamındaki nomados (νομαδος) kelimesinden gelir. Massinissa, İkinci Pön Savaşı'nda Numidya'yı birleştirmeyi başardı. Daha sonra ülke Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti haline geldi. Cezayir, topraklarında en çok Roma kalıntısı bulunan Akdeniz ülkesidir.

Cezayir Soykırımı


2005 ve 2006 yıllarında Cezayir Devlet Başkanı Fransa'yı soykırım yapmakla suçlamış ve Paris'ten bir özür beklediklerini açıklamıştır. Ancak Fransa iddiaları kabul etmemiş ve konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini öne sürmüştür.

Yönetim şekli

Ülkenin başında 5 yılda bir seçilen cumhurbaşkanı bulunur. Cumhurbaşkanı ayrıca Bakanlar Meclisi ve Yüksek Güvenlik Konseyi'nin de başıdır. Cumhurbaşkanı ayrıca bakanları ve başbakanı da atar.


İdarî bölgeler


444px-Algeria_provinces_numbered.png

Cezayir 48 vilayete ayrılmıştır:

1 Adrar
2 Ayn el Defla
3 Ayn Temuşent
4 Cezayir (şehir)
5 Annaba
6 Batna
7 Beşar
8 Becaye
9 Biskra
10 Blida
11 Bordj Bou Arréridj
12 Bouira
13 Bumerdas
14 Chlef
15 Constantine
16 Celfa
17 El Beyaz
18 El Oued
19 El Tarf
20 Ghardaïa
21 Guelma
22 Illizi
23 Jijel
24 Khenchela
25 Laghouat
26 Mila
27 Mostaganem
28 Mediye
29 Muaskar
30 M'Sila
31 Naama
32 Oran
33 Ouargla
34 Oum el-Bouaghi
35 Relizane
36 Saida
37 Şelf
38 Sidi Bel Abbes
39 Skikda
40 Souk Ahras
41 Tamanrasset
42 Tébessa
43 Tiaret
44 Tinduf
45 Tipasa
46 Tissemsilt
47 Tizi Ouzou
48 Tlemcen​

Coğrafya

Cezayir_haritasi.PNG

Cezayir'in siyasi haritası
626px-Algeria_Topography.png

Cezayir'in topoğrafya haritası​

Cezayir, 2.381.741 km²'lik alanıyla Akdeniz'in en büyük, Afrika kıtasının ise Sudan'dan sonra ikinci büyük ülkesidir. Güney kesiminde, Sahra çölünün önemli bir kısmını toprakları içine alır.

Cezayir'in kıyıları genelde dağlara çok yakın ve sarptır, fazla doğal liman yoktur.

Kıyının hemen gerisinde Atlas Dağları, Fas'tan başlayarak doğuya doğru iki şerit halinde Tunus'a kadar 2400 km. boyunca uzanır. Kuzeydeki dağ sırasına Tell Atlasları, güneydekine ise Sahra Atlasları denir. İki dağ silsilesi arasında büyük ovalar ve yaylalar yer alır. Bu iki sıra doğuda Tunus sınırına doğru birbirine yakınlaşır. Atlas sıradağlarının Cezayir'deki kısmının en yüksek noktası yaklaşık 2.900 m. irtifadadır.

Ancak Cezayir'in en yüksek noktası, Sahra'nın ortasındaki Hoggar kitlesinde 3.003 metre yükseklikteki Tahat zirvesidir.

İklim

Ülkenin kuzey bölgesinde Akdeniz iklimi, güneyinde ise çöl iklimi hakimdir. Deniz kıyısındaki yerleşimlerde kış ortalama sıcaklığı 8 ila 15 °C iken Mayısta 25 °C'a yükselir ve Temmuz-Ağustos aylarında 28 ila 30 °C ortalamaya ulaşır. (Skikda'da 28 °C, başkent Cezayir'de 29,5 °C)

Ortadaki Kabile dağlarında ve yaylalarda kışın ortalama sıcaklık 8 °C civarındadır ve -7 °C'a kadar düşer. Kışın bu bölgeye kar yağar. Yazın ise sıcaklık 30 ila 38 °C'a kadar yükselir. (Konstantin'de 36 °C)

Güneydeki Sahra bölgesinde kış sıcaklığı 15 ila 28 °C iken yazın 40 ila 45 °C'a yükselir.

Ekonomi

Cezayir, Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biridir. Yıllık 113,6 milyar dolarlık gayri safi milli hasıla ile Güney Afrika Cumhuriyeti'nden sonra kıtanın en büyük ikinci iktisadına sahiptir. Para birimi 'Cezayir Dinarı'dır.

Cezayir, önemli bir doğal gaz (üretimde dünya 5.si, ihracatta 4.sü gelir) ve petrol (üretimde 13., ihracatta 9.) üreticisi ve ihracatçısıdır. Ülkenin güney batısında demir, güney ucunda ise uranyum ve çinko yatakları bulunur. Bir kamu şirketi olan Sonatrach tarafından çıkarılan petrol ve doğal gaz, ülkenin başlıca gelir kaynağıdır. Cezayir, tarım reformu ve ağır sanayinin modernizasyonu yoluyla iktisadını canlandırmayı denemiştir, ancak petrol ve doğal gaz kökenli ürünler hâlâ ihracatın neredeyse tamamını oluşturur.

Denize yakın kesimde tarıma elverişli alanlarda başta zeytin gibi Akdeniz iklimi bitkileri yetişir. Cezayir, bakla tarımında dünya 1.si, incirde 5.si, hurmada 6.sı, kayısıda 9.su, bademde 10.su gelir, buna karşın tarım ürünlerinin büyük kısmını ihraç edemez.

Cezayir'in dış borçları 2005 yılında 17,5 milyar dolar iken Aralık 2006'da 4,7 milyar dolara düşmüştü. Ülke, dış borçlarını yavaş yavaş kapatmakta, bunda artan petrol fiyatlarından yararlanmaktadır. Bir OPEC ülkesi olan Cezayir, sağlam bir iktisada sahiptir. Petrol ve doğalgaz gelirleri dış borçları azaltmakta kullanıldığı gibi önemli altyapı projelerinin gerçekleşmesini de sağlamaktadır.


Toplum

Kültür
400px-Monument_of_the_Martyrs_01_Algiers.jpg

Cezayir Şehitler Anıtı
450px-Algiers_mosque.jpg

Başkent Cezayir'de Yenicami

NOTRE_DAME_D%27AFRIQUE.ALGER.jpg

Başkent Cezayir'de Notre Dame d'Afrique Kilisesi​


Modern Cezayir edebiyatı Arapça ve Fransızca arasında bölünmüş durumda olup ülkenin yakın geçmişinden etkilenmiştir. 20. yy Cezayir romancıları arasında en önemlileri Muhammed Dib, Albert Camus ve Katib Yasin'dir. 1980'lerin önemli romancıları daha sonra Uluslararası Af Örgütü'nün başkan yardımcısı olacak Raşid Mimuni ve laik görüşleri nedeniyle şeriatçi bir grup tarafından öldürülen Tahar Djaout'tur.

Ünlü modacı Yves Saint Laurent, Oran kentinde doğan bir Cezayirlidir.

Fransız kökenli ünlü Cezayirliler arasında filozof Jacques Derrida da bulunur. Melek Bennabi ve Frantz Fannon sömürgecilik karşıtı görüşleriyle tanınmıştır. 1905-1973 yılları arasında yaşamış olan Malik bin Nebi Cezayir halkının sosyolojik dönüşümünde oldukça emeği geçmiş ve bu konularda önemli eserler vermiştir. Hıristiyan düşünür Aziz Augustinus Annaba yakınlarında, Tagaste'de doğmuştur. Tunus'lu olan İbni Haldun, ünlü eseri Mukaddime'yi Cezayir'de yazmıştır.

Cezayir kültürünün en önemli unsurunu İslam medeniyeti oluşturur. Ülke nüfusunun %99'dan fazlasını müslüman kökenliler oluşturur. Hıristiyanların oranı %0,1 kadardır. 1960'ta sayıları 160.000'i bulan musevilerden sadece 200 kadarı kalmıştır. Cezayir anayasası, tüm vatandaşlara din özgürlüğü tanır. İmamlar, papazlar ve hahamlar Diyanet İşleri Bakanlığı'na bağlıdır ve devlet memurudur. Vaaz vermek veya dini faaliyetlerde bulunmak devletin iznine tabidir.

Devlet, din eğitimine ve camilere maddi katkıda bulunmakta, imamların maaşlarını ödemektedir. 2005'ten beri şeriat hukuku orta dereceli okullarda zorunlu ders haline getirilmiştir.

Cezayir müziğinin ülke dışında en çok bilinen türü rai'dir. Rai, çobanların folklorik müziğiyle popun bir karışımıdır. Cheb Khaled ve Cheb Mami gibi uluslararası yıldızlar bu tarz müzikle ün kazanmıştır. Cezayir içinde ise sözel ağırlıklı eski şaabi türü müzik halk tarfından tercih edilmektedir. Kabile müziği de kıvrak tonlarıyla beğeni toplamaktadır. Kıyı kentlerinde Endülüs göçmenlerinin getirdiği Endülüsi müzik, klasik bir tarz olarak hâlâ dinlenmektedir.

Mutfak
800px-Couscous-1.jpg

Sebzeli kuskus.
Cezayir yemekleri Akdeniz mutfağının özelliklerini gösterir. Bazı yemekler ülke genelinde pişirilse de çoğu yereldir ve kültürel çeşitliliğe delalet eder. Bu durum, yerel coğrafya, iklim ve tarihin bir sonucu olarak zamanla ortaya çıkmıştır. Buğdaydan yapılan, et veya sebzeyle servis edilen kuskus; biber, soğan ve sarımsakla yapılan şakşuka tipik yemeklerdir.
 
Cezayir Mutfağı - Cezayir Yemek Kültürü

Temeli kuzu etinden oluşan mutfak...



Cezayirliler günde üç öğün yerler. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Sabahlan fazla yemeyen Cezayirliler genellikle bu öğünde, çay veya sütlü kahve içer, tereyağı ve reçel sürülmüş bir iki dilim ekmek yerler. Bazen de evde kendi yaptıkları su ve irmik karışımıyla hazırlanan "Galette" denilen bir ekmekle kahvaltı ederler.
Cezayir'de geleneksel olarak en önemli öğün olan öğle yemeği, değişen koşullar ve kadının çalışma hayatına girmesi ile önemini gittikçe akşam yemeğine bırakmaktadır. Cezayirliler öğlenleri eğer mevsim kışsa, başlangıçta bir çorba içerler. Bu çorba genellikle et, tavuk eti veya yalnızca sebze ile yapılır. Bu koyu ve zengin malzemeli bir çorbadır. Malzeme istenildiği kadar artırılabilir. Çorbadan sonra bir et veya tavuk yemeği vardır. Cezayir Mutfağı'nın temelini kuzu eti oluşturur. Onun için öğlenleri genellikle kuzu eti ve salata yenir. Salatalar, közlenmiş yeşil biber, közlenmiş patlıcan, domates, kabak ve soğandan, üzerine sirke ve zeytinyağı dökülerek yapılan salatalardır. Bu salatalar sıcak veya soğuk olarak yenir. Kışları ise öğle yemeğinde genellikle mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyat ve ekmek tercih edilir.
Akşamlan biraz daha hafif yenir. Genellikle pek çok ailede yalnızca kuskus tüketilir. Kuskus, irmiğin un ve su ile ovularak işlenmesi ile yapılır. Kuskus buharda pişirilerek yanında ya et veya tavuk eti ya da yalnızca sebze ve özel bir sos ile servis yapılır. Sebzeli veya etli kuskus seçimi mevsimlere göre değişir. Ayrıca Cezayirlilerin şekerli kuskusu da vardır. Geleneksel yemeklerin sonunda şekerli ve kuru üzümlü kuskus mutlaka ikram edilir. Ayrıca Ramazanda sahur vakti mutlaka şekerli kuskus yenir. Cezayir'de mutlu veya mutsuz tüm aile bireyleri kuskusun çevresinde toplanır. Kuskus sevginin ve bereketin sembolüdür. Cezayirlilerin yeme alışkanlıkları iklimlere göre değişir. Kışın daha baharatlı yiyen Cezayirliler yemeklerinde genellikle, kimyon, carvi, tarçın, taze ve toz kişniş, nane, maydanoz, tuz ve karabiber kullanırlar.
Cezayirliler çok ekmek tüketirler. Genellikle yemekleri sosludur ve ekmeklerini yemeğin suyuna batırarak yerler.
Cezayir yemekleri çoğunlukla tencere yemekleridir, çünkü soslu yemeği severler. Ayrıca pirzola, merguez gibi yiyecekleri ızgarada pişirirler. Fırın da bu mutfakta çok kullanılır, özellikle "Meşui" denilen fırında bütün olarak kızartılan kuzu yemekleri çok ünlüdür.
Cezayirliler fazla haşlama yemezler. Daha çok kızartma ve tencerede domates sosuyla pişmiş sebze yerler.
Cezayirliler çok meyve tüketir. Hemen her yemekten sonra tatlı yerine meyve yerler. Tatlı ve kuru pastaları ise akşamüstü beş çayında, çayın yanında yemeyi tercih ederler. Bu tatlı ve kuru pastalarında un, irmik, hurma ve badem kullanırlar. Baklava ve kadayıf Cezayir Mutfağı'nın da en sevilen tatlılarındandır. Onlar baklavayı genellikle bademle yaparlar. Şerbet yerine bazen de bal kullanırlar.
Cezayir Mutfağı, Türk, Kuzey Afrika Ülkeleri ve Akdeniz Ülkeleri Mutfaklarından etkilenmiştir. Çünkü hem Afrika hem de Akdeniz Ülkesi'dir.
Cezayir'in 1000 km. uzunluğunda kıyı bölgesinde balıkçılık çok gelişmiştir ve çok çeşitli balıklar ve deniz ürünleri vardır. Bu nedenle bu bölge insanları çok balık tüketir.
 
Geri
Top