• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Çiçek Açan Bitkiler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Çiçek Açan Bitkiler

Bütün dünyada, çeşitli evlerin bahçelerinde güzel çiçekler görülebilir. Bunlar özellikle herkesin hoşuna gitmesi için yetiştirilmiştir.

Ağaçlık ve çalılık alanlarda bulunan yabani çiçeklerin güzel olmasının yanında, hiç kimse, baharın geldiğini müjdeleyen ilk çiçekler olan, yabani sümbül ve yabani çuha çiçeğinin güzelliğini inkâr edemez.

ÇİÇEKLİ BİTKİLER
Hiç kimse, çiçek veren bitki türlerinin tam sayısını bilmiyor. Bu bitkilere angiospermler denir. Bunun anlamı, bitkinin tohumlarının yumurtalık içinde hapsedilmiş olduğudur. Tohumları çıplak veya havaya açık olan (yumurtalığa kapanmamış olan) bitkilere gymnospermler denir. Bütün kozalaklı ağaçlar ve çoğu çiçek vermeyen ağaçlar veya çalılar, rüzgâr tarafından polenlenir.

Kabaca yapılan hesap sonucu 250.000 kadar angiospermin bulunduğu hesaplanmıştır. Angiospermler, aslında bitki dünyasındaki türlerin yarısından fazladır (Toplam 375.000 kadar tür vardır.). bunlar en çok evrimleşmiş olan bitkilerdir. Bunlar sadece en çok yayılanlar değil, aynı zamanda da insanlar tarafından en çok kullanılanlardır.

Angiospermler, tahıl, meyveler, sebzeler, kullanılabilir yağ, dolaylı olarak yemek, bunun yanında odundan elde edilen ürünler ve tekstil ürünleri gibi, hemen hemen bütün ihtiyaçları sağlarlar.

Bunların temel özelliklerinden birisi çiçeklerinin olmasıdır ve bu bitkilerin üremelerini sağlayan da zaten bu çiçeklerdir.

ÇİÇEK NEDİR?
Bir bitkinin çiçeği pek çok bölümden oluşur. Çanak(kaliks) sapın ucunda bulunur ve çiçeğin dış kısmını oluşturur. Genellikle yeşil olan sepallerden (kaliksin parçaları) oluşmuştur ve çimlenirken çiçeği korur.

Korola ise çiçeğin iç kısmıdır ve çiçeğin renkli kısımlarından oluşur. Bunlara taç yaprağı denir. Üreme tozunu (polen) yayan, böcekleri çeken de korolardır. Çiçeği tutan sapa ve çiçeğe (veya çiçekler) hepsine birden enfloresan denir.

Stamenler, androeciumu oluştururlar (Çiçeğin, korolarının içinde bulunan erkek organı). Stamenin sapında filament ve bu sapın en üstünde anter vardır. Anter polen tozlarının bulunduğu yerdir.

Pistiller çiçeğin tohumu veya yumurtayı oluşturan kısmıdır ( gynaeceum ). Yumurtalar yumurtalıkta bulunurlar. Yumurtalıktan ince uzun bir boru olan (stil) stigmaya uzanır. Başka bir çiçekten gelen polen de buraya gelir.
 
Geri
Top