Yaşlı, güngörmüş bir çiftçi artık yaşamının son günlerini yaşıyormuş. (...) Her şeyi yerli yerinde, usulüne uygun yapmış. Bir eksiği de yokmuş. “Artık gözüm arkada kalmaz.” diye düşünürmüş.
Gelgelelim, çiftçinin oğulları bir türlü birbirleriyle geçinemez, çekişir dururlarmış. Babaları ne dedi, ne söyledi ise bir işe yaramamış. Onun yanında birbirlerine bir şey söylemezlermiş ama o yanlarında yokken anlaştıkları da görülmemiş hiç. (...) Yaşlı çiftçi, buna bir çözüm bulmayı kafasına koymuş. Bir gün evdeyken oğullarını yanına çağırmış. Onlara,
— Oğullarım, canlarım, demiş. Bir güçlüğüm var. Yaşlandım ya, bunu başaramıyorum. Bana yardım edebilir misiniz?
Oğulları hep birlikte,
— Söyle babacığım, demişler. Ne istersen yaparız.
Yaşlı çiftçi, önceden hazırlayıp da yanına koyduğu çubuk demetini uzatmış. Sonra,
— Oğullarım, şu çubukları bir kırıverin bana, demiş.
Önce büyük oğlan çubuk demetini almış eline. Uğraşmış, didinmiş. I-ıh! Kıramamış.
Sonra ortanca oğlan almış demeti. Oturmuş, ayaklarının altına koymuş, ıkınmış, sıkınmış. O da kıramamış.
Sıra gelmiş küçük oğlana. Almış eline çubuk demetini o da. Uflamış, puflamış... Olmuyor. Yere bırakmış.
Çiftçi gülmüş:
— Sizi beceriksizler sizi, demiş. Siz şimdi bana bakın bakalım, bu çubukları nasıl kolayca kırıyorum.
Çubuk demetini çözmüş. Sonra çubukları teker teker kırmış.
Oğulları demişler ki:
— Ama baba, bizim kıramadığımız çubuklar bir aradaydı. Oysa sen çubukları teker teker kırdın. Öyle elbette kolay olur.
Yaşlı adam,
— Haklısınız evlatlarım, demiş. İşte ben de size bunu göstermek istedim. Eğer bir arada, birlik içinde olursanız sizi hiçbir güç alt edemez. Ama birbirinizle geçinemez, çekişip durursanız, tek başınıza hareket ederseniz o zaman kolay yenilirsiniz.
a) Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Yaşlı çiftçinin çözmek istediği sorun nedir?
2. Yaşlı çiftçi, çocuklarından ne yapmalarını istedi?
3. Çocuklar, babalarının isteğini gerçekleştirebildiler mi? Neden?
4. Yaşlı çiftçi, çocuklarının yapamadığını nasıl başardı?
5. Yaşlı çiftçi, çocuklarına nasıl bir ders verdi?
b. Yaşlı çiftçinin sorunu çözme yöntemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz olsaydınız bu sorunu nasıl çözerdiniz? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
c) Metnin konusunu aşağıya yazınız.
d) Metnin ana fikrini yazınız.
e) Metnin şahıs kadrosunu yazın.
f) Olayın gerçekleştiği mekânı belirtin.
g) Metinde anlatılan olay nedir?
Gelgelelim, çiftçinin oğulları bir türlü birbirleriyle geçinemez, çekişir dururlarmış. Babaları ne dedi, ne söyledi ise bir işe yaramamış. Onun yanında birbirlerine bir şey söylemezlermiş ama o yanlarında yokken anlaştıkları da görülmemiş hiç. (...) Yaşlı çiftçi, buna bir çözüm bulmayı kafasına koymuş. Bir gün evdeyken oğullarını yanına çağırmış. Onlara,
— Oğullarım, canlarım, demiş. Bir güçlüğüm var. Yaşlandım ya, bunu başaramıyorum. Bana yardım edebilir misiniz?
Oğulları hep birlikte,
— Söyle babacığım, demişler. Ne istersen yaparız.
Yaşlı çiftçi, önceden hazırlayıp da yanına koyduğu çubuk demetini uzatmış. Sonra,
— Oğullarım, şu çubukları bir kırıverin bana, demiş.
Önce büyük oğlan çubuk demetini almış eline. Uğraşmış, didinmiş. I-ıh! Kıramamış.
Sonra ortanca oğlan almış demeti. Oturmuş, ayaklarının altına koymuş, ıkınmış, sıkınmış. O da kıramamış.
Sıra gelmiş küçük oğlana. Almış eline çubuk demetini o da. Uflamış, puflamış... Olmuyor. Yere bırakmış.
Çiftçi gülmüş:
— Sizi beceriksizler sizi, demiş. Siz şimdi bana bakın bakalım, bu çubukları nasıl kolayca kırıyorum.
Çubuk demetini çözmüş. Sonra çubukları teker teker kırmış.
Oğulları demişler ki:
— Ama baba, bizim kıramadığımız çubuklar bir aradaydı. Oysa sen çubukları teker teker kırdın. Öyle elbette kolay olur.
Yaşlı adam,
— Haklısınız evlatlarım, demiş. İşte ben de size bunu göstermek istedim. Eğer bir arada, birlik içinde olursanız sizi hiçbir güç alt edemez. Ama birbirinizle geçinemez, çekişip durursanız, tek başınıza hareket ederseniz o zaman kolay yenilirsiniz.
a) Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Yaşlı çiftçinin çözmek istediği sorun nedir?
2. Yaşlı çiftçi, çocuklarından ne yapmalarını istedi?
3. Çocuklar, babalarının isteğini gerçekleştirebildiler mi? Neden?
4. Yaşlı çiftçi, çocuklarının yapamadığını nasıl başardı?
5. Yaşlı çiftçi, çocuklarına nasıl bir ders verdi?
b. Yaşlı çiftçinin sorunu çözme yöntemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz olsaydınız bu sorunu nasıl çözerdiniz? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
c) Metnin konusunu aşağıya yazınız.
d) Metnin ana fikrini yazınız.
e) Metnin şahıs kadrosunu yazın.
f) Olayın gerçekleştiği mekânı belirtin.
g) Metinde anlatılan olay nedir?