• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Çin Gülü

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ebegümecigillerdendir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır. Saksılarda yetiştirildiğinde gösterişli balkon veya salon bitkisi olurlar.



Bahçelerde iyi bakıldığı taktirde boyları 2,5 metreye kadar çıkabildiği olur. Bitkinin ucu sivri ve rengi yeşil olan irice yaprakları; yaz ve sonbahar mevsimlerinde 10-12 cm uzunlukta boru biçiminde açan yalınkat koyu kırmızı veya katmerli pembe renkli güzel çiçekleri olur. Gövde çelikleri ile çoğaltımı sağlanır. Kaktüslere bakınız...

ÇİN GÜLÜ (HİBİSCUS ROSA SİNENSİS)

Genel Özellikleri
* Yaprakları kalp şeklinde, kenarları dişli, sivri uçlu, uzun saplı ve parlak yeşil; çiçekleri kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renklerde, yalınkat veya katmerli, ağaçcık veya çalı formunda bitkilerdir.
Anavatanı Tropik Doğu Hindistan ve Çin'dir. Tabiatta 300 türü bulunan Hibiscus cinsinin süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemi olan tek türü H.rosa-sinensis'tir.

İklim İstekleri
* Kışın en uygun sıcaklık 13-18 olup, 7C'nin altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık, ama bitkinin zarar görmemesi için yakıcı güneş ışığı almayan yarı gölge yerlerde bulundurulmalıdır.

Toprak istekleri
* John Innes saksı kompostu No.2 veya 3'te iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur.

Üretim Tekniği
* Üretimi çelik ile yapılır. Nisan-Ağustos ayları arasında çelikler odunlaşmamış sürgünlerden 7.5-10 cm uzunluğunda olmak üzere yapılır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kumun karışımından oluşan harca dikilirler. Ortam sıcaklığı 18C dolayında tutulduğunda çelikler 3-4 hafta içerisinde köklenirler.

Gübreleme
* Her yıl Şubat sonundan Mart ayı başına kadar saksı değiştirme yapılır. Nisan-Eylül ayları arası haftada bir kez 2-3 g/1 kompoze gübre verilir


Sulama
* İlkbahar ve yazın özellikle çiçek tomurcukları oluşmaya başladıktan sonra bol su verilmeli, çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Ekim'den Ocak'a değin olan dinlenme döneminde ise bitkiye verilen su miktarı azaltılarak saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır.

Budama
* Yaşlı bitkilerin gövdesi topraktan itibaren 15 cm kalacak şekilde erken ilkbaharda kesilmelidir.
 
Geri
Top