• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Cinsiyetin Sırrı

  • Konuyu açan Konuyu açan KarhaN
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

KarhaN

Aktif
Cinsiyetin sırrı Tarsess kemiğinde
Bilim insanları, ayak kemiklerinin cinsiyetin anlaşılmasında önemli ipuçları içerdiğini ve
ayak bileğini oluşturan yedi kemiğin (Tarsess)
uzunluklarının ölçülmesiyle bu bilgiye kolayca ulaşılabildiğini keşfetti.





ABDli araştırmacılar, ayak kemikleriyle yapılan cinsiyet tespitinin yüzde 93.6 oranında doğru sonuç verdiğini ve adli tıp yetkililerinin cesetlerin cinsiyetini belirlemek konusunda çaresiz kaldığı zaman, ayak bileklerine başvurabileceklerini belirtti.

Ayağın arka kısmında bulunan Tarsess kemikleri, eğitimsiz gözlere hiçbir ipucu sergilemeyecek olsa da, cinsiyetin belirlenmesi adına önemli özellikler barındıyor.

İlk olarak, vücut ağırlığımızı destekleyen Tarsess kemiklerinin asimetrik yapısı bu faktöre göre belirleniyor ve vücut yoğunluğu kadın ve erkekler arasında büyük farklılık gösteriyor. Tarsess kemiklerinin bir diğer özelliği, ölümden sonra çok büyük olasılıkla bulundukları yerde kalmaları. Ayakkabının içinde kalan bu kısım, dış etkenler ve hayvanların saldırılarına karşı da genelde korunmuş oluyor. Üçüncü bir özellikleri de, bir arada yapışık gibi duran bu kemikler, ayak çıplak olsa bile birçok kazanın ardından tek parça halinde kalmayı başarıyor.

Kuzey Carolina Üniversitesinden Sheena Harris, Arkeolojik alanlarda bulunan kemiklerde bile Tarsess kemiklerinin daha az zarar gördüğünü fark ediyoruz. Uzunluklarını ölçerek uzun yıllar önce ölmüş insanların cinsiyetleri tespit edilebilecek dedi.

SAĞLAKLARDA SOL AYAK DAHA GÜÇLÜ

Araştırmada yer alan bir diğer araştırmacı Troy Case, Tarsess kemikleriyle cinsiyet belirleme yönteminin doğruluğunu tespit etmek için, bir iskelet koleksiyonundaki 160 insan kemiğini inceledi. Case, Avrupa kökenli ABDlilerin Tarsess kemiklerinin uzunluğu, eni ve yüksekliği dahil 18 farklı ölçümünü aldı. Sağ ayakta, 18 ölçümden 15inin cinsiyetin belirlenmesinde rol oynadığı anlaşılırken, sol ayakta sadece dokuz ölçüm doğru sonuca ulaşılmasını sağladı.

Case, sağ ayağın, sol ayağa oranla daha kesin bir değerlendirme olanağı sağlamasının kendisini şaşırttığını söyledi. ABDli araştırmacı, sağlak insanlarda sol ayağın vücut ağırlığını daha fazla taşıdığını ve sağlaklar daha fazla olduğu için sol ayağın daha güçlü bir tahmin olanağı sunmasını beklediğini belirtti.

Forensic Studies dergisinde yer alan araştırma, sadece Avrupa kökenli ABDlilerin kemikleri üzerinde yapıldı. Bilim insanları, yöntemin etnik gruplar arasında farklı sonuçlar gösterebileceğini ve ölçümlerin başka etnik gruplar üzerinde de yapılması gerektiğini not düştü.
 
Geri
Top