Hamuru için:
4su bardağıun
2su bardağıılık su
1yemek kaşığıkuru maya
1yemek kaşığıtoz şeker
1çay kaşığıtuz
2su bardağıılık su
1yemek kaşığıkuru maya
1yemek kaşığıtoz şeker
1çay kaşığıtuz
Şerbeti için:
2,5su bardağıtoz şeker
2su bardağısu
5-6damlalimon suyu
2su bardağısu
5-6damlalimon suyu
Kızartmak için:
2,5su bardağısıvı yağ
İzmir Lokması Tarifinin Pişirme Önerisi
Şekillerini özel sıkma makinelerini kullanarak da verebilirsiniz. Ortası delik biçimde yapmak istemezseniz tarifi yuvarlak, minik toplar olarak da yapmanız mümkün.
İzmir Lokması Tarifi Nasıl Yapılır?
Şerbeti için:
- Orta boy bir tencerenin içine su ve toz şekeri alın. Toz şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başladıktan sonra göz göz olana kadar kaynatmaya devam edin. Ardından limon suyu ilave edin.
- Kıvamı iyice koyulaştığında ocaktan alın. Oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
Hamuru için:
- Maya, ılık su ve toz şekeri derin bir kabın içine alın ve şeker eriyene kadar güzelce karıştırın.
- Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın.
- Cıvık bir hamur elde edeceksiniz. Elde ettiğiniz hamuru streç filmle kaplayın. Oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Derin bir tavanın içerisine sıvı yağı alın, iyice kızdırın.
- Mayalanan hamurdan elinizle orta büyüklükte bir parça alın. Orta kısmına delik açıp hızlıca kızgın yağın içerisine atın. Hamurunuz cıvık olacağı için bu işlemi çok hızlı ve dikkatli yapmanız gerekecektir.
- Arkası önü kızardıktan sonra kevgir yardımıyla yağdan alın ve fazla yağını süzdürün. Oda sıcaklığında ılımış şerbetin içine atın.
- Şerbeti çekince afiyetle tüketin.