• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Çocuğum Neden Ders Çalışmıyor

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
Çocuğum Ders Çalışmıyor Diyenler İçin Öneriler



Çocuğum Ders Çalışmıyor Diyenler Ne Yapmalı

Çocuğumuzu okulda tanımak

Çocuğumuzun okulda, evde davrandığından daha farklı bir şekilde davranabileceğini unutmayalım. Bizlerin dikkatli olması gereken hususlardan biri de çocuğumuzun okula, arkadaşlarına, derslere ve öğretmenlere uyum sağlamada zorlanıp zorlanmadığını tespit edebilmektir. Buna çocuğumuzu okulda tanımak diyoruz.

Çocuğumuzun uyum durumu dikkatli ve etkili bir şekilde bir süre gözlem yapılınca ortaya çıkartılabilir. Eğer uyum problemi olduğu düşünülüyorsa dikkat eksikliği, hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü vb. gibi bir probleminin olup olmadığını bir uzman danışmanlığında tespit ettirmekte fayda vardır. Anne babaların, ortaya çıkması halinde böyle bir durumu kabullenmekte zorlandıklarını da gözlemliyoruz. Bu tespiti yaptırmak ve bu durumu kabullenmek bize çocuğumuzdan daha büyük bir beklenti içinde olmamızı engellemede faydalı olacaktır.

Ayrıca çocuğumuzun okuldaki ders dinleme davranışını, arkadaşlık ilişkilerini, öğretmenlerle olan ilişkilerini, yani davranış - düzen – ilişki ve kurallara uyma eğilimini bilmek de çocuğumuza daha iyi yardımcı olmamız noktasında bizi yeterli bir hale getirebilecektir.

Farkını fark etmek, çocuğun farkındalığını artırır

Çocuğumuzun diğer arkadaşlarından üstün olan özelliklerini bilmek de bize yardımcı olabilecektir. Mesela benim kızım diğer arkadaşlarından daha gür sesli, sesi mikrofona ve seslendirmeye uygun, sesli okumada tonlamayı etkili yapabilen, şiir okumaktan ve törenlerde de görev almaktan hiç çekinmeyen bir öğrencidir. Her çocuğun farklı üstün özellikleri mutlaka vardır.

Çocuklarımızın farkını fark etmek üstün özellikleri çoğaltmada ve çocuğumuzun kendisiyle ilgili farkındalığını arttırmasında etkili olabilir.

Beklentilerimizi dengelemek ve gerçekçi olmak

Bizler anne babalığın verdiği hamiyet ve şefkat duygusu nedeniyle çocuğumuzu olduğundan farklı ve üstün görme eğilimine sahip olabiliriz. Çocuklarını yeterince tanımayan aileler zaman zaman gerçekçi olmayan, çocuğu zorlayan ve yoran beklentilere de sahip olabilmektedirler.
Bazı aileler de çocukları başarılı oldukça daha fazla, daha fazla diyerek bunu abartma eğilimine girebilmektedir. Gerçekçi ve dengeli olmayan beklentilerin çocuğa verebileceği zarar, ailenin yüksek beklentisi altında ezilen çocuğun, buna cevap veremeyip yenilgiyi kabullenerek yapabileceklerini de bir kenara bırakması ve gerilemesi olabilir.

Bu durum zaman içerisinde özgüven eksikliğine ve bu eksikliğin giderek derinleşmesine yol açarak çocuğumuzun benlik algısını yitirmesine sebep olabilir.
 
Kardesimin dersleri hepsi bana bakiyor. Anne baba cekildigi icin bir abla olarak dahada zor benim icin. Ufak seylerde anne babaya sikayet edebiliyor. Bazen sabrimi zorladigindada bi iki tokat yapistiriyorumda. Tembelliginede hala bir cözüm bulamadim :@
 
Kardesimin dersleri hepsi bana bakiyor. Anne baba cekildigi icin bir abla olarak dahada zor benim icin. Ufak seylerde anne babaya sikayet edebiliyor. Bazen sabrimi zorladigindada bi iki tokat yapistiriyorumda. Tembelliginede hala bir cözüm bulamadim :@
ona ödüller vereceğini söyle yapmazsa,patlat tokadı :P
 
Geri
Top