Çocuğun gelişimi anne karnına düşmeden başlamalı

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Hamilelikten 6 ay önce sağlıklı beslenmeye başlanması gerekiyor ...


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Çocuğun sağlıklı gelişimi anne karnına düşmeden başlar” diyor ve güçlü bir bebek için anne baba adaylarının hamilelikten 6 ay önce sağlıklı beslenmeye başlamaları gerektiğini belirtiyor. Prof. Aydın, çocuk beslenmesine ilişkin çok önemli noktalara dikkat çekti.
Unlu ve şekerli gıdaya hayır
Prof. Dr. Aydın’a göre sağlıklı bir bebek için atılacak ilk adım, annenin hamile kalacağı tarihten 6 ay öncesinden itibaren unlu ve şekerli gıdalardan uzak durmak olmalı. Bol miktarda taze sebze-meyve, proteince zengin et, süt, yumurta gibi gıdaların tüketilmesi ise son derece yararlı.

Bebek isteyenler
Omega 3 almalı Prof. Dr. Ahmet Aydın, Omega 3 ve Omega 6 dengesinin anne baba adayları için çok önemli olduğunu, bu nedenle bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin Omega 3 takviyesi almaları gerektiğini belirtiyor.


◊ Ayçiçeği ve mısırözü yağları yerine tereyağı ve zeytinyağı gibi doğal yağların
tüketilmesi gerekiyor.


◊ Günde en az 2 litre su içmek, probiyotik içeren gıdalardan yana zengin beslenmek de sağlıklı bir bebek dünyaya getirme konusunda yapılacaklar
arasında ilk sıralarda yer alıyor. Klasik beslenme usullerine dönün “Küçük çocuklara ezilerek yedirilen kabak dolmasının mükemmel bir beslenme şekli olduğunu düşünüyorum” diyen Prof. Dr. Aydın’ın başka önerileri de var: “7-8 aylık bir bebeğin ağzına havuç verilmesi diş gelişimi açısından çok önemli bulunuyor. Kemirmenin gelişmemesi, dişleri çarpık çıkmasının en önemli nedeni olduğu için, diş kemiklerinin gelişmesi için sadece kalsiyuma değil, fosfor ve magnezyum gibi birçok hormon ve C vitaminine de ihtiyaç duyuluyor.

Her dönemde balıkyağı Prof. Dr. Aydın, “Bebek doğduktan sonraki 0-6 ay diğer
dönemlerden ayrı tutulmalı” diyor ve 6 aydan sonraki dönemlerde beslenmenin farklılık göstermediğini söylüyor.


◊ 0-6 aylık bebeğin sadece anne sütü alması gerekiyor. Bu dönemde mutlaka D vitamini ilavesine gerek duyuluyor.


◊ Annenin emzirme döneminde balıkyağı takviyesi alması çok önemli bulunuyor.


◊ Prof. Dr. Ahmet Aydın, D vitamini ve balıkyağının her yaşta mutlaka alınması
gerektiğini ve bu iki önemli unsurun doğal yaşamdan uzak olan toplumlar için şart olduğunu söylüyor.

Ömrü uzun gıda ömrü kısa insan

Prof. Dr. Ahmet Aydın’a göre unlu ve şekerli gıdaların yüz şekillerini daraltıcı etkisi bulunuyor. Ev yapımı gıdalar ise çocukların beslenmesinin daha kaliteli olmasını sağlıyor. Ancak günümüzde ev yoğurdu yapılmak istendiğinde, piyasada satılan sütler nedeniyle bu gerçekleşemiyor. Çünkü gıdaların ömrünün uzaması vatandaşın ömrünün kısalmasına neden oluyor. Bunun nedeninin katkı maddelerindeki artış olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, “bir sütü pastörize etmek, probiyotikleri yok etmek anlamına geliyor” diyor.

Ev yoğurdu, kefir ve nar ekşisi
Mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında ev yoğurdu, kefir ve nar ekşisi bulunuyor. Hamilelik gerçekleştiğinde anne adayının sağlıklı beslenmeyi
devam ettirmesi gerekiyor. Hamileliğin ilk haftaları organ taslaklarının bu dönemde oluşması ve yapılan yanlışların telafisinin olmaması açısından büyük önem taşıyor. Hatalı beslenmenin sonuçlarıyla bazen doğumla bazen
de yıllar sonra karşılaşılıyor. Bir çocuğun anne karnında iyi beslenememesi ve az kilolu doğması, 30-40’lı yaşlara geldiğinde diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yol açıyor.
 
Geri
Top