En azından Okuma Yazma Öğreninceye Kadar Özel Destek Sağlamak Önemli!
- Eğer anaokulu yıllarında çocuğunuza masa başına oturup çalışmasını öğretmediyseniz birinci sınıf ona bu alışkanlığı kazandırabilmek için son şansınızdır. Kısa çalışmalar giderek uzamalı, ödevler de yavaş yavaş arttırılmalıdır.
- Çocuğunuz eğitim hayatı boyunca sürecek doğru ders çalışma alışkanlıklarını da bu yıl kazanmaya başlayacaktır.
- Örneğin hep aynı saatte, aynı masada çalışmaya başlamak, ödevi eksiksiz olarak yapmak ve bitmeden masadan kalkmamak, defterlerini eksiksizce çantasına yerleştirmek gibi basit tutumlar, aslında başarının küçük görünmez işaretleridir.
- Ailede bir öğrencinin olması, evdeki günlük hayatı da değiştirecektir. Özellikle de okuma yazma öğrenme sürecinde! Daha sonraki yıllarda bu kadar disiplinli olmanız gerekmese de birinci sınıfta çocuğunuza destek olmak için ev hayatına küçük dokunuşlar yapmanız önemlidir.
- Uyku saatleri gözden geçirilmeli, akşam misafirlikleri azaltılmalı, televizyon, bilgisayar gibi ‘oyuncaklara’ sınır getirilmeli üstelik bu kısıtlama sadece evin öğrencisini değil diğer üyelerini de kapsamalıdır.
- Bütün aile üyeleri televizyon seyreder ya da gezmeye giderken bir kişinin ders çalışmasını beklemek haksızlık olacaktır!
- Okuma yazma öğrenmek çocuğunuzun kısa hayatının en zorlu görevi olacaktır. Bu nedenle göstereceğiniz sabır ve destek önem kazanmaktadır. Çocuğunuz aynı harfi yüzlerce kez yazarken sinirli, sabırsız ve bıkkın olabilir. Sizin sakinliğiniz ve motivasyonunuzla örnek olmanız çok önemlidir.
- Son olarak şunun altını çizmeliyiz. Kısa süreliğine ya da belki çok uzun bir süre- sınıf öğretmeni çocuğunuzun yeni kahramanı olacak, sözleri sizin sözünüzden daha doğru ve geçerli olacaktır. Bu dönemde öğrettiğiniz küçük bir noktanın bile öğretmenin anlattıklarından farklı olması çocuğunuzda çelişkiye neden olacaktır. Ev içindeki otoritenizi korumak istiyorsanız, öğretmenle ters düşmemelisiniz!