Çocuklarda geç fark edilen göz problemleri büyük bir öneme sahip. Çocuğunuzu dikkatli inceleyerek görme bozukluğunun belirtilerini yakalayabilmeniz mümkün.
Çocuğunuzu dikkatli inceleyerek görme bozukluğunun belirtilerini yakalayabilmeniz mümkün.Özellikle bu belirtilere dikkat edin;Çocuğunuz yeni nesnelere, kişilere ilgi göstermiyor, onları görmezden geliyor ve bakışlarını odaklayamıyorsa.Yakınındaki ve uzağındaki nesneleri tanımlayamıyorsa. Ayakları sürekli bir yere takılıyor ve eşyalara çarpıyorsa. Nesneleri asıl yerlerinde algılamadığından, yanlarına uzanıyorsa gözü bozuk olabilir.
Peki göz doktoruna ne zaman gidilmeli?
Doğduktan hemen sonra; Gözbebekleri gri-beyaz bir renk alırsa, bebeğiniz ışığa bakamadığında ya da gözbebekleri çok büyüdüğünde veya gözkapakları aşağı sarktığında göz muayenesine gidilmeli.
6 ve 12. aylar arasında; Bebeğiniz erken doğduysa, gelişim evrelerini geç izliyorsa, kendiniz gözlük kullanıyorsanız çocuğunuzu mutlaka göz muayenesine götürmelisiniz.
6 ila 12 aylık bebeklere yapılan göz muayeneleri sağlıklı görme gelişimini belirleyebilmektedir. Göz hastalıklarının erken yaşta teşhisi çocuğunuzun şimdi ve gelecekte başarılı gelişimi için sağlıklı görme yetisine sahip olduğunun temin edilmesinin en iyi yoludur.
Pediatristler gözlerinde kusurlu göz kapakları, katarakt, glakom veya diğer anormallikler gibi enfeksiyon veya yapısal sorunlar olup olmadığını kontrol etmek için yeni doğan bebeklerde göz muayenesi taraması yapmaktadır. Her ne kadar bebeğin gözleri doğum esnasında kontrol edilse de bebeğiniz için bir göz muayenesinin ayarlanması iyi bir fikirdir. AOA çocukların ilk göz kontrolünün 6 aylıkken yapılmasını önerse de pediatristiniz çocuğunuz için ilk uygun ziyaretin ne zaman yapılacağını belirlemekte size yardımcı olacaktır.
Bebeklere yapılan göz muayenesi yetişkinlere yapılan muayeneye benzerdir. Doktor bebeğin medikal geçmişini, görme, göz kası ve göz yapılarını değerlendirmeye alır. Doktor bebeğin nasıl odaklandığını ve her iki gözün de birlikte bir takım olarak kullanılıp kullanılmadığını inceleyecektir. Bu yaşta, doktor aynı zamanda ırsi katarakt veya diğer göz sorunları gibi hastalıkların olup olmadığını temin etmek için kontroller yapıp miyop, hipermetrop veya astigmatın mevcut olup olmadığını belirleyecektir.
Her ne kadar bebek bu yaşta herhangi bir “sübjektif” bilgi sağlayamasa da doktor çocuğun görme yetisi hakkında bilgi veren birkaç tane test yapabilmektedir.
Bebeğinizin ilk göz muayenesinden ne beklemelisiniz?
Doktor bebeğin görme yetisini değerlendirir. Bebek gözlerine tutulan ışığa tepki veriyor mu? Bebek bir surata bakıyor mu veya hareket eden bir oyuncağı takip ediyor mu? Gerekli olması halinde diğer daha sofistike görme testleri de yapılabilmektedir.
Doktor genişletici damlalar damlatmak suretiyle göz bebeklerini geçici olarak büyütür. Göz doktoru miyop, hipermetrop veya astigmat gibi refraktif hatalara ilişkin olarak bebeğin gözünü test etmek amacıyla bir alet kullanır. Bebeklerin çoğu doğum esnasında hipermetrop olur fakat bu genellikle gözlüğe ihtiyaç duyacak derecede olmaz. Fakat gerekmesi halinde bir bebek gözlük takabilir.
Doktor bebeğin gözlerinin içine bakmak için büyütücü mercekli bir ışıklı alet (oftalmoskop) kullanmaktadır. Oftalmoskop kullanımı sayesinde doktor bebeğin gözlerinin genel sağlığını değerlendirebilmekte ve herhangi bir sorunun erken belirtilerini tespit edebilmektedir.