Çocukları Hastalıktan Koruyan Besinler

~meLek~

GalataSaray'ım
Soğuk havalarla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor.

Uzmanlar kış döneminde çocuklarının beslenmesine daha çok dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor

Soğuk havalarla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor. Uzmanlar bu durumu sadece soğuklara bağlayıp önemsememenin yanlış olduğu kış döneminde çocuklarının beslenmesine daha çok dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Çocukların hastalıklarla mücadelesinde besinlerin koruyucu kalkan rolü oynadığını belirten Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk kış dönemlerinde çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu bilgileri verdi:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN YUMURTA

“Vücudun savunma sistemini güçlendirmede en önemli rolü A vitamini üstlenmektedir. Yumurta süt balık ıspanak portakal havuç yeşilbiber kayısı gibi sarı turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynamaktadır.

BİSKÜVİ VE ŞEKER YERİNE MEYVE

Sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle taze sebze meyve tüketiminin artırılması gerekir. Ara öğünlerde çocuklara; şekerleme pasta bisküvi yerine taze meyveler ana öğünlerde de salatalar verilmelidir.

GÜNE İYİ BAŞLANGIÇ İÇİN İYİ BİR KAHVALTI

Kahvaltı güne iyi bir başlangıç yapmak ve bağışıklık sisteminin korunması için atlanmaması gereken en önemli öğündür. Sabah kahvaltı yapan çocuk yediklerinden aldığı enerji ile günü daha dirençli kuvvetli ve konsantre şekilde geçirecektir. Süt peynir yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalitede proteinleri içeren besinlerdir.
Aynı zamanda içeriğindeki kalsiyum ile çocukların boy gelişimini sağlar. Yağlı tohumlardan olan ceviz kahvaltılarda olması gereken içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir. Çocukların kahvaltılarında 2-3 tam ceviz tüketmesini alışkanlık haline getirmek gerekir. Pekmez bal fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Bu gıdalar anemi oluşumunu önler ve konsantrasyonu artırır.

6 ÖĞÜNE TAZE SEBZE VE MEYVE

Mevsimine uygun taze sebze ve meyveler günün 6 öğününe dağıtılmalıdır. Çocuklara mutlaka ekmek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Tahıllı cevizli ve zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı sağlayan lif içeriğine sahip olup sağlıklı seçimler olarak tercih edilebilir. Çocukların ana öğünlerinde et yemesi sağlanmalıdır. Köfte balık etli sebze yemekleri ve kurubaklagiller protein ihtiyacı açısından beslenmede olmazsa olmazlardır.

ŞİŞMAN ÇOCUK SAĞLIKLI ÇOCUK DEĞİLDİR

Çoğu zaman ebeveynler çocuklarını okula gönderdikleri zaman beslenme konusunda daha rahatladıklarını düşünürler. Oysaki okula başlayan çocuğun dersleri kadar beslenmesi de ailenin denetimi altında olmalıdır. Öğün atlayıp atlamadığı çıkan yemeklerden ne seçtiği kantin tüketiminin olup olmadığı arkadaşlarından etkilenip etkilenmediği su içip içmediği gibi beslenme ile ilgili tüm ayrıntıların konuşulması gerekmektedir. Özellikle öğle yemeğini okulda alan çocuk yemek veya çorba dışında makarna patates veya pilav ile karın doyurmak ister ya da ara öğünlerde meyve süt veya yoğurt alması gereken çocuklar çoğu zaman hamur işi besinler alır. Dolayısı ile kimi zaman okul beslenmesi çocuklarda gereksiz kilo artışı olarak döner. Unutmamak gerekir ki; şişman çocuk sağlıklı anlamına gelmemektedir.

GEÇ VAKİTTE YENEN PİLAV VE MAKARNA TEMBELLEŞTİRİR

Çocuğunuzun geceleri ağır ve yağlı yemek yememesine özen gösterilmelidir. Daha hafif besinler tüketilmelidir. Özellikle fazla yağlı karbonhidratlar (Pilav makarna pasta börek vb.) uyuşukluk halini artırır. Bu durum da çocuğunuzu giderek tembelleştirebilir. Bu yemeklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışılmalıdır. Tüketiliyorsa da akşam saatlerine bırakılmamalıdır.

KIŞ HASTALIKLARININ EN ÖNEMLİ DOĞAL İLACI “SU”

Havaların soğuması ile vücut yüzey ısımızın artması için sıvı ihtiyacımız da daha çok artmaktadır. Bu nedenle çocuklarda en az 2 litre su tüketmeleri gerekir. Enfeksiyon hastalıklarında ve ateşli hastalıklarda su doğal ilaçtır. Vücudun detoksifikasyonu; yani arındırılması için ihmal edilmemelidir. Ayran süt taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi gereken sıvılardır. Gazlı şekerli içecekler hazır yoğunlaştırılmış şekerli meyve suları gazozlar mümkün olduğunca az sıklıkta tüketilmelidir.

ARA ÖĞÜNLERDE CEVİZ FINDIK VE BADEM

E vitaminin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliğidir. En zengin kaynakları; fındık ceviz badem gibi yağlı tohumlar sıvı yağlar yeşil yapraklı sebzeler kuru baklagiller tahin gibi besinlerdir. Balık balık yağı fındık ve cevizde bulunan “Omega-3” yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.

ÇİNKO EKSİKLİĞİNE BAĞLI HASTALIKLARA KARŞI ET

Vücuda yapılacak çinko desteği fiziksel nörolojik ve psikolojik gelişmeyi iyileştirir yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını da azaltır. En iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. Diğer kaynaklar; fındık ceviz fıstık gibi kuruyemişler süt peynir ve kuru baklagiller olarak sayılabilir.

DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI BAL

Bal enerji veriminin dışında karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı ağız boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Kahvaltıda veya çocuğunuzun okuldan eve geldiği saatte 1 dilim ekmeğe süreceğiniz 2 tatlı kaşığı bal hastalıksavar etki yapacaktır.”
 
Geri
Top