• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çocuklarınız Pasif İçici Olmasın!

Papatya

V.I.P
V.I.P


Pasif sigara içiminin çocuklar üzerindeki etkisi çok vahim. "çocuğumun yanında içmiyorum ki" demek kendini kandırmaktan öteye gitmiyor maalesef. Son yapılan araştırmalarda, ülkemizde %75 oranında pasif içici çocuk bulunmakta.

Bu korkunç rakamın içeriğini daha da açarsak eğer, sigara dumanına maruz kalan bu çocuklar yılda 5 ila 70 paket sigara içmiş gibi oluyorlar. çocuğunuzun yanında içmeseniz dahi, saçınıza, elbisenize, teninize sinen sigara dumanı çocukları etkilemeye yetiyor. Annenin aktif olarak sigara içmesi kromozonlarını etkilemekte ve yenidoğan bebeklerde birçok anormalliklerin görünmesine neden olmakta.

Womenist.net olarak bu kötü alışkanlığın çocuklar üzerindeki etkisini araştırdık. Sigarasız bir hayatla çocuklarınızla daha sağlıklı günler diliyoruz. Sigaradan, kendinizi ve en değerli varlıklarınız çocuklarınızın sağlığını düşünerek vazgeçin.

Pasif içiciliğin çocuklar üzerindeki etkisi


1. Pasif içici çocukların astım olma riski %50 daha fazla oluyor.

2. Alerji riski çoğalıyor. Besin alerjisi, deri reaksiyonları %4 oranında artıyor.

3. Boğaz enfeksiyonları, sinüzit, faranjit, geniz eti ve bademcik sorunları çok sıklıkla görülüp sürekli tekrarlıyor.

4. Akciğer fonksiyonları yavaşlıyor. Zatürre ve bronşit olma riski çoğalıyor.

5. Kulak enfeksiyonları artıyor.

6. Kanser riskini arttırıyor. özellikle lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların görülme riski artıyor.

7. Sigara dumanına maruz kalan çocukların ileride obezite riski artıyor.

8. Sigara dumanı ile büyüyen bebekler daha az uyur, huysuzlanır ve çabuk hastalanırlar.

9. Emzirme döneminde sigara içen annelerin çocukları, fiziksel ve bilişsel olarak olumsuz etkilenip gelişimleri geri kalıyor.

10. Pasif içime maruz kalan çocukların kandaki cotinin miktarı çok yüksek çıkıyor. Cotinin maddesi de damar çeperlerini daraltıp kalp krizine neden oluyor.

Pasif içiciliğin çocuklarda psikolojik etkisi

Sigara dumanına anne karnındayken maruz kalan çocuklar, küçük yaş dönemlerinde hiperaktivite, huysuzluk, ankisiyete ile uğraşmak zorunda kalıyorlar. Psikolojik olarak huzursuz büyüyen bu şanssız çocuklar, okul çağında öğrenme zorlukları ile karşı karşıya kalıyorlar. Ergenlik çağında ise, stres ile başa çıkmak zorunda kalıp psikoza girme eğilimleri artıyor ve anne-babalarını örnek alıp %80'i sigaraya başlıyor. Günümüzde dünya çapında sigara başlama yaşı 12'ye düşmüştür. Dünya Sağlık örgütü bununla başetmede ilk olarak anne-babaların sigarayı bırakmalarını ve çocuklarına örnek olmaları gerektiğini yayınlamıştır.

Çocuklar doğdukları andan itibaren rol model olarak gördükleri anne-babalarını her ne kadar sigaranın zararlarını bilselerde, örnek almakta ve yetişkin olmadan sigaraya başlamakta. Tüm bunları bilip bilerek sigara içen anne-babalar çocuklarının geleceğini, sağlıklarını risk altına atmak yerine sigarayı bırakmaları gerekmekte.


 
Top