• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Çocuklu annelere acil durum tüyoları

yeşüLL

limitsizsiniz...!
Özel üye
0-6 yaş arasında çocuğu olan anneler, evde alınması gereken basit önlemlerle bebeğinizi-çocuğunuzu koruyabilirsiniz. Hatta bazen görünmez kazalar aklımıza gelmeyecek kadar büyük sonuçlanabilir.

Yeni doğandan itibaren özellikle 0-6 yaş arasında çocuk sahibi olan anne babaların çocuk sağlıyla ilgili bilmesi gereken en önemli ip uçları neler olabilir?
0-2 yaş arası beslenmenin hayatın geri kalanını sağlıklı geçirmek için önemli oluduğunu vurgulamak isterim. 0-6 ay arası sadece anne sütü ile beslenme bunda anahtar rol oynamaktadır. 6. aydan sonra eklenen dengeli ek gıdalar ile sağlıklı büyüme ve gelişme sağlanıyor. 0-6 yaş arası çocukların düzenli aralıklarla doktor kontrollerinin yapılması da çok önemli. İlk 1 yaş içinde aylık, 1-2 yaş arası 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir kontrollerin ve aşılarının yapılması gerekmektedir. Çocuklar bağışıklıkları gereği erişkinlere göre daha sık hastalanır, ateşlenirler. En sık görülen hastalıklar kışın üst ve alt solunum yolu hastalıkları, yazında ishallerdir. Döküntülü hastalıklar da bahar aylarında ve kışın daha sık görülür. İştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı, dışkılamada değişiklikler hastalanacağının belirtisi olabilir. Beslenememe, sıvı alamama, yoğun öksürük, morarma, sık nefes alıp verme, ateşin düşürülememesi durumlarında hastaneye başvurulmalıdır.

Hangi belirtilere dikkat edilmeli? Örnekler verilerek anlatılabilir mi? Mesela, ateşin yükselmesi kaç dereceden itibaren tehlikelidir?
Ateş, vücudun mikroplara karşı veya yabancı herhangi bir cisme verdiği cevaptır. Sağlıklı bir çocukta çevre ısısındaki değişimlere karış vücut ısısı 36.5-37 derece arasında sabit tutulur. Koltuk altından ölçülen ateşin 37.4 derece üzerinde olması ateş olarak adlandırılır. Üst solunum yollarının basit viral hastalıklarına bağlı ateşli durumlar kendi kendine iyileşir. Ancak 3 aylıktan küçük bebekler, birlikte başka hastalığı olan veya immün yetersizliği olan çocuklar yüksek risk gruplarıdır. Ateşin koltuk altından 38.5 derecenin üzerine çıkması çocukta huzursuzluk, uykusuzluk, beslenememe durumun yaratır. Özellikle 6 ay-5 yaş arası çocuklarda ateşli havale geçirme riski olduğundan ateşin düşürülmesinde fayda vardır. Ateşi düşürmek için kıyafetlerini çıkarmak, ılık su ile düş aldırmak veya vücuda ılık su pansumanı yapmak ilk seçenekler olmalıdır. Düşmüyorsa paracetamol içeren bir atiş düşürücü dozu doktora sorularak verilmelidir. Özellikle yeni doğan veya 3 aylıktan küçük bebekler ateşli durumlarda hemen doktora götürülmelidir.

Bazı acil durumlarda evde yapılacak ilk uygulamalar ne olabilir?
Ateşlenme, hastalanma dışında evde sıklıkla başa gelebilecek acil durumlar kazalardır. Düşmeler çok sık görülür. Evde yapılabilecek olan vurulan bölgeye buz, soğuk uygulaması, düşme ve kusma durumlarında solunum yolu açık tutmaya çalışarak doktora götürülmelidir.

Bebek olan evde bulunması gereken sağlık malzemeleri nelerdir?
Bebek olan evde kazalara yönelik önlemler alınmalı, ocak etrafında, pencere kapı, çekmecelerde kilit ve bariyerler olmalı, ilaç ve temizlik malzemeleri ortalıklarda bırakılmamalıdır. Ateş ölçen bir derece, ateş düşürücü şurup ve fitil, sıcak ve soğuk su torbaları, yanık yara kremleri, yara bandı çocuklu evlerde mutlaka bulundurulmalıdır.
 
Küçük çocuklar özellikle ayağa düştüğü zaman ilgisini çektiği her şeye dokunmak ister. Deneme yanılma şeklinde öğrenme durumudur. Çocukların bu dönemde başlarına istenmedik kazalar gelebilir her an gözümüz üzerinde olmalıdır.
 
Geri
Top