Çocuklukta Obeziteye Dikkat Edin!

Papatya

V.I.P
V.I.P


Dr. Ayça Kaya çocuk beslenmesinde kuralların değiştiğine dikkat çekiyor. Şu anda dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri olan çocukluk çağı obezitesini anlatan Dr. Ayça Kaya; çocukken şişman olanların %30'unun büyüdüğünde de şişman olacağını önemle belirtiyor.


ANNE BABALAR DİKKAT!


Çocuğunuz yemek seçiyorsa, yeme saatleri düzensizse, atıştırmayı seviyorsa, şeker ve aşırı karbonhidratlı yiyeceklere eğilimi varsa, bol yağlı yiyeceklere, özellikle de kızartmaya karşı koyamıyorsa , sebze-meyve tüketimi az, et tüketimi fazlaysa alarm zilleri çalmaya başlamış demektir! Yorgunluk, nefes almada güçlük, hareket azlığı ve bacaklarda ağrı yakınmaları da varsa aileler bu duruma bir an once mudahale etmelidir. Obezitenin soluğu çocuğun ensesinde!

ŞIŞMAN EBEVEYLERIN ÇOCUĞU DA ŞIŞMAN OLUR!

Ailedeki şişmanlık çocukluk çağı obezitesi için en güçlü risk faktörü. Aile ilişkisi çocuğu hem genetik hem de çevresel olarak etkiliyor.
Ebeveynlerin yağ tüketimi ve şişmanlığı ile çocukların yağ tüketimi ve şişmanlığı arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor.

Ayça Kaya çocukları şişmanlığa iten sebepleri şöyle sıraladı:

Sık yapılan beslenme yanlışlarına dikkat: Beslenme tekniği, çeşitliliği, sıklığı, miktarı ve içeriği çocukta beslenme alışkanlığının yerleşmesinde en önemli belirleyicilerdir. Hazır yiyeceklerle beslenme, enerji içeriği yüksek yiyecekleri sık sık tüketme obezitenin ekmeğine yağ sürüyor. Marketlerde ki rengarenk ambalajlı gıdalar çocuklar için adeta tuzaklarla dolu bir sınav gibi...

Ev dışı beslenmenin artması, porsiyonların büyümesi, besin çeşitliliği, özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketiminin artması, ayak üstü hızlı hazırlanan besinlerin ve "atıştırma" dediğimiz enerji ile yağ oranı yüksek, kolay yenen, her yerde satılabilen o yiyeceklerin çoğalması da önemli bir şişmanlık sebebi. Beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de şekerle tatlandırılmış gazlı içecekler. Şeker eklenmiş içecekler ne yazık ki süt ve ayranın önüne geçmiş durumda. Unutmayın İştah yenilenlerden etkilenir.

Fazla miktarda yağ içeren besinler iştahı daha çok açar. Taze sebze ve meyveler genellikle daha fazla çiğnenerek uzun sürede yenir. Emilimi ve sindirimi daha geç olduğu için doygunluk hissi daha uzun süre devam eder. Karbonhidrat içeren besinlerin çabucak emilmesi glukoz ve insülinin hızlı artışına neden olur ve sonuçta çocukta reaktif hipoglisemi daha çok yemesine sebep olur.


Televizyon şişmanlatıyor: Okul servisleri, asansörler, teknolojik araçlar, park bahçe eksiği, spor dersini aksatma, televizyon ve bilgisayar başında fazla zaman geçirme gibi etkenler bir araya gelip uzun süre tekrar edince ciddi bir hareketsizlik ortaya çıkıyor.

Ayça Kaya ''Televizyon çocuğu şişmanlatır mı? demeyin televizyon hem çocuğu hareketsiz ve tembel bir hayata yöneltir, hem de yeme konusunda çocuk üzerinde uyarıcı etki yapar. En şişman çocuklar, televizyon karşısında en uzun süre geçiren çocuklar arasından çıkıyor.'' Diyerek ailelerin çocukların kontrolsüzce televizyon izlemesine engel olmalarını önerdi.


Aileden faktörler: Genetik miras, ailenin beslenme alışkanlıkları, annenin çalışması, ekonomik nedenler gibi faktörler çocuklarda obezite sebepleri arasındadır.

Psikososyal faktörler: Büyük aile, parçalanmış aile, yaşlı anne, tek çocuk olmak ve aile içi geçimsizlik de çocukta obeziteye yol açabilir.


Şişmanlığın çocuklarda ergenlik belirtilerinin erken yaşta ortaya çıkmasına sebep olduğuna dikkat çeken Dr. Ayça Kaya bunun haricinde şişmanlığın sebepleri arasında, büyümenin erken yaşta tamamlanması, çocuklarda yürümenin gecikmesi, kol, bacak ve meme bölgesinde yağ fazlalarının toplanması, düz tabanlık, bacaklarda eğrilik gibi ortopedik sorunlara yol açmasını, karın ve kalçalarda yağ fazlalığı nedeniyle deri çatlamalarının oluşması, deri enfeksiyonları, solunum yolu gibi rahatsızlıklardan kalp damar, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların erken yaşta ortaya çıkmasına da neden olabileceğini belirtti.

 
Geri
Top