Çocukta işitme kaybı

Suskun

V.I.P
V.I.P
501635_detay.webp

Uzmanlar, çocukların, işitme kaybı olup olmadığının belirlenmesi için ilk 3 ayda mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtiyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Abdullah Günen, çocukların işitme kayıplarının nedenlerinin çeşitli olduğunu söyledi. İşitme kaybının derecesi ne olursa olsun, çocuğun konuşma ve dil öğrenmesini etkilediğine işaret eden Uzman Dr. Günen, işitme kaybının aynı zamanda sosyal ve duygusal sorunlara yol açtığını kaydetti.

İşitme kaybı ne kadar az ise konuşmanın o kadar iyi olduğunu anlatan Dr. Günen, 30 desibellik bir işitme kaybının bile çocuğun konuşmayı öğrenmesini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. 's,p,t,k,h' gibi ünsüz harflerin çok düşük şiddette konuşma enerjisi taşıdığını açıklayan Dr. Günen, şu bilgileri verdi:
"Konuşmayı ve dili öğrenmiş olan erişkinler dinleme sırasında bu sesleri duyamamaktan oluşan ara boşlukları beyinlerinde tamamlar. Yeni öğrenmekte olan bebeklerin sesleri algılayıp belleklerine kaydedebilmeleri için tüm seslerin açık ve berrak olarak duyulması gereklidir. Frekanslara göre işitme şekli, kaybın sabit veya ilerleyici olması, başlangıç zamanı, tanı zamanı, işitme cihazının uygulama zamanı, verilen eğitimin şekli ve yoğunluğu konuşma ve dilin öğrenilmesinde önem taşır. Çocukta işitme kaybı gizli bir engeldir. Bebekler iyi duyamadıklarını söyleyemezler. 6 haftalıktan itibaren, normal işiten bebekler, insan sesine diğer seslerden daha fazla tepki verirler. 6 aylık bir bebek dili analiz etmeye başlar, onu parçalara böler,daha sonra tekrar birleştirebilmek üzere dili belleğine kaydeder".

Bebeklerde işitme kaybının ilk 3 ay içinde tespit edilmeye çalışılması gerekliliğini vurgulayan Dr. Abdullah Günen, işitme kaybı açısından risk taşıyan bebeklerin tarama çalışmalarında belirgin işitme kaybı olanların, ortalama yüzde 50'sinin teşhis edilebildiğini söyledi.
Dr. Günen, 1996'da yapılan bir çalışmada hafif-orta işitme kayıplı risk faktörlü ailelerin ortalama çocuklarının işitme kaybından şüphelenme süresinin 8 ay, bunun doğrulanma süresinin 12 ay, müdahale süresinin de 18 ay olduğunun belirlendiğini dile getirdi.
 
Geri
Top