Türkçe Çoğul eki (-lar /-ler), eklendiği isme çeşitli anlamlar katar.

dilara10

Özel Üye
Özel üye
Bu açıklamaya göre,

Anlam
Örnek​
I.​
SaygıVali Beyler henüz makamına gelmemiş.
II.​
YaklaşıklıkYirmili yaşlarda bir delikanlıyken daha mutluydum.
III.​
AbartmaBir çırpıda dünyalar kadar laf edip gitti.
IV.​
AileSabahları ballı sütünü içmeden okula gitmez.

örneklerinden hangisi verilen anlama uygun değildir?

A) I
B) II
C) III
D) IV

Çözüm
Verilen örneklerden hangisinin verilen anlama uygun olmadığını belirlemek için örnekler birer birer incelenebilir:

I. "Vali Beyler henüz makamına gelmemiş." cümlesi, "saygı" anlamını taşımaktadır. Bu örnek verilen anlama uygun bir kullanımdır.

II. "Yirmili yaşlarda bir delikanlıyken daha mutluydum." cümlesi, "yaklaşıklık" anlamını taşımaktadır. Bu örnek de verilen anlama uygun bir kullanımdır.

III. "Bir çırpıda dünyalar kadar laf edip gitti." cümlesi, "abartma" anlamını taşımaktadır. Bu örnek de verilen anlama uygun bir kullanımdır.

IV. "Sabahları ballı sütünü içmeden okula gitmez." cümlesi, "aile" anlamını taşımaktadır. Bu örnek verilen anlama uygun değildir çünkü "aile" anlamına çoğul eki olan "-lar/-ler" eklenmiştir...
Verilen örneklerden hangisinin verilen anlama uygun olmadığını belirlemek için örnekler birer birer incelenebilir:

I. "Vali Beyler henüz makamına gelmemiş." cümlesi, "saygı" anlamını taşımaktadır. Bu örnek verilen anlama uygun bir kullanımdır.

II. "Yirmili yaşlarda bir delikanlıyken daha mutluydum." cümlesi, "yaklaşıklık" anlamını taşımaktadır. Bu örnek de verilen anlama uygun bir kullanımdır.

III. "Bir çırpıda dünyalar kadar laf edip gitti." cümlesi, "abartma" anlamını taşımaktadır. Bu örnek de verilen anlama uygun bir kullanımdır.

IV. "Sabahları ballı sütünü içmeden okula gitmez." cümlesi, "aile" anlamını taşımaktadır. Bu örnek verilen anlama uygun değildir çünkü "aile" anlamına çoğul eki olan "-lar/-ler" eklenmiştir.

Dolayısıyla, verilen örneklerden hangisinin verilen anlama uygun olmadığı sorusunun cevabı D) IV seçeneğidir.

Çözüm
Geri