• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Corona Virüsü Salgını Sonrası Yükselişe Geçen Sektörler

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Dünya yaklaşık 5 aydır corona virüsü ile mücadele ediyor. Alınan üst düzey önlemlerle nedeniyle de bazı sektörler ekonomik olarak oldukça etkilendi.

Dünyayı alarm haline geçiren corona virüsü salgını bazı olağanüstü tedbirlerin alınmasına neden oldu. Uçuşlar durduruldu, kafeler ve restoranlar kapatıldı, otel rezervasyonları askıya alındı. Özellikle hizmet, havacılık ve turizm sektörleri alınan bu tedbirler sebebiyle büyük kayba uğradı. Corona virüsü salgını dünyayı ekonomik açıdan son derece kötü etkiledi, çünkü ithalat ve ihracat da sekteye uğradı. Ancak bazı sektörler corona virüsü salgınına rağmen kayıp vermedi. Hatta yam aksine yükselişe geçti. Peki corona virüsü salgını hangi sektörleri olumlu anlamda etkiledi?

Corona virüsü tüm dünyadaki şirketlerin zorlu bir finansal sürece girmesine neden oldu. Dünya genelinde milyonlarca kişi işsiz kaldı

Hükümetler ise ekonomik destek paketleri açıklayarak bu zorlu günlerde olası bir krizi önlemek için adımlar attı
corona virüsü ekonomik
Ancak bu destek paketlerine rağmen dünya ekonomisinin 1930’larda yaşanan Büyük Buhran’dan bile daha büyük bir ekonomik krize girmesi bekleniyor.

Salgın özellikle turizm, hizmet, havacılık sektörlerinde büyük kayıplara neden oldu. Ancak insanların salgın nedeniyle eve kapanması bazı sektörleri yükselişe geçirdi

1. Perakende ve E-ticaret şirketleri
Dışarı çıkmayan pek çok kişi online alışverişe yöneldi. Bu da e-ticaret sektörünün pazardaki hacminin genişlemesine neden oldu. Özellikle ABD’de Walmart ve Costco gibi perakende şirketleri eve siparişte en çok başvurulan kurumlar olduğu için bu dönemin kazananlarının olması bekleniyor. E-ticaret devi Amazon’un ise geçtiğimiz günlerde hisseleri yükselmiş ve Amazon’un kurucusu olan Jeff Bezos servetine 24 milyar dolar daha eklemişti.

İsviçre merkezli yatırım bankası UBS analistleri ise yaptığı değerlendirmelerde; Amazon’un yanı sıra Çin merkezli e-ticaret şirketi Alibaba ile teknoloji şirketleri Netflix, Alphabet ve Facebook’un yükselişe geçmesini bekliyor.

Öte yandan yatırımcılar özellikle yurt dışında eve yemek teslimatı yapan şirketlerin de kar payını atmasını bekledikleri görüşünde. Londra merkezli evlere yemek teslimatı şirketi olan Deliveroo’nun da hizmet verdiği ülkelerde kullanımının yükseldiği belirtildi.

2. Web tabanlı yazılımlar ve uygulamalar
Corona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında okullar kapatıldı, bazı şirketlet home-office çalışma şekline geçti. Bu da özellikle haberleşme açısında web tabanlı uygulamalara ve yazılımlara olan ilgiyi artırdı. Özellikle uzaktan eğitim ve toplantılar için kullanılan görüntülü konuşma uygulamarında 15 katlık bir büyüme oldu. Bu kategorideki en hızlı gelişimi ise MEB’in uzaktan eğitim sistemi olan EBA gösterdi. Öte yandan Mmrkezi ABD’de olan Cisco Systems’ın sahibi olduğu Webex ve yine ABD merkezli Zoom Video Communications iki video telekonferans şirketi olarak salgın ile beraber evde çalışmanın arttığı bu dönemde yükselişe geçen şirketler arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra Microsoft Teams ve Slack gibi uygulamalar da oldukça fazla kullanılıyor. Slack’in hisseleri de şubat ayından beri yüzde 30’un üzerinde yükseldi.

3. Temizlik şirketleri
Corona virüsü ile mücadele konusunda uzmanlar en başından beri hijyen konusuna dikkat çekti. Kolonya, el dezenfektanı, el sabunu gibi ürünler ise bu süreçte tüketicilerin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında yer aldı. Özellikle birçok kişinin ürünleri stok yapması ve piyasadaki tokların çabuk tükenmesi temizlik şirketlerinin üretim kapasitesini artırmasına neden oldu. Çoğu haber kurumuna göre dünyanın dört bir yanında süpermarketlerde en hızlı tükenen ürünler bunlar oldu. Bloomberg’e göre ABD merkezli hijyen malzemeleri üreticisi Clorox şirketinin hisselerinde şubat ayı sonu itibarıyla yükseliş yaşandı.

Clorox ve el dezenfektanı üreticisi Purell şirketlerinin sözcüleri, Vox haber sitesine yaptıkları açıklamalarda şirketlerinin üretimi hızlandırdığını doğruladı.

4. Eğlence şirketleri
Zorunlu ya da gönüllü karantina uygulamaları evde geçen zamanı artırdı. Bu süreçte ise en çok ilgi gören platformalar Netflix, pek çok farklı kategoride videonun yer aldığı Youtube, Spotify gibi uygulamalar oldu. Online dizi ve film izleme platformu olan Netflix’e talep arttı. Netflix’in hisseleri bu yılın başından beri yüzde 30’un üzerinde yükseldi. Öte yandan TikTok uygulamasının kullanımının da arttığı görülüyor.

Aynı zamanda insanların evde spor ve egzersize yönelmesiyle bu alanda faaliyet gösteren şirketlere olan ilgi de artıyor. Yahoo Finance’e göre evde egzersiz yapmak için alet üreten Peloton şirketinin hisseleri yükselişe geçti.

5. Oyun şirketleri
Dizi ya da müzik platformlarının yanı sıra, oyunlara olan ilgi de arttı. Oyun üreticisi olan şirketler, tüketicilerin oyun için yaptıkları harcamalarının yükseldiği belirtti. Oyun sektöründe; ABD’de Activision Blizzard ve Take-Two Interactive şirketleri öncü konumda.

6. 5G teknolojisi
Ülkeler daha çok 5G teknolojisine geçtikçe evden çalışmak daha da hızlanacak; o yüzden bu alanda hizmet veren şirketlerin bu dönemde daha çok kazanca geçmesi bekleniyor. Qualcomm ve Verizon Communications adlı şirketler ABD’de bu alanda öncü konumda.

7. Hobi ürünleri
Evde vakit geçiren kişilerin hobi ürünlerine olan ilgisi de arttı. Resimden heykele, spordan örgüye kadar pek çok ürün

Alıntı
 
Geri
Top