• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çorum Mehmetçik Lisesi

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Çorum Mehmetçik Lisesi, Bakanlığımızın 31. 08. 1999 tarih ve 9861 sayılı oluru ile "Buharaevler Lisesi" olarak kurulmuş, Çorum Valiliğinin 9 Eylül 1999 tarih ve 17. 700 sayılı oluru ile adı "Mehmetçik Lisesi olarak değiştirilmiştir. Aynı yıl yeterli öğrenci kaydı olmaması nedeniyle eğitim-öğretime açılmamıştır.

2000-2001 öğretim yılında eğitim ve öğretime başlanmış olup, halen okulumuzda Lise I. Sınıflar: 9 şube, Normal Lise ikinci sınıflar 2 Fen, 1 Sosyal, 3 Türkce- Mat. Olmak üzere toplam 6 şube, Yabancı dil ağ. Lise 1 fen, 1 Türkce- Mat olmak üzere 2 şube; toplam 8 şube, Normal Lise 3. Sınıflarda 2 Fen bilimleri, 3 Türkçe-Mat. 1 Sosyal 6 şube, Yabancı dil ağ. Lise 1 fen, 1 Türkce- Mat olmak üzere 2 şube toplam 8 şube okulumuz genel toplam 25 şube bulunmaktadır. Toplam öğrenci sayımız 705 dir. Sınıf mevcutları lise birlerde 25-30 civarındadır, lise 2 ve 3 lerde 30 un altındadır.

Okulumuzda hiç bir branşta öğretmen açığı bulunmamaktadır.

OKULUN AMAÇLARI:

Liselerimiz, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen Türk Milli Eğitiminin amaçları ve temel ilkelerine bağlı, vatanını ve milletini seven, şanlı Türk Bayrağına sevdalı, Atatürk ilke ve İnkılaplarına bağlı, fedakar, hoşgörülü, çalışkan ve azimli olarak yüksek öğrenime öğrenci hazırlayan okullardır.

ÖĞRENCİ SORUMLULUKLARI:

Temel eğitim kurumlarından sonraki eğitim kurumlarından vatandaşlar ilgi, istek ve arzuları doğrultusunda yararlanırlar. Kanun ve yönetmelikler çerçevesi içinde kayıt alanımız içinde oturan her öğrenci, okulumuzda eğitim ve öğretim görme hakkına sahiptir.

Lisemizde okuyan her öğrenci, M. E. B. Ortaöğretim öğrencileri ile ilgili koyduğu her esasa ve kurala uymak zorundadır.

OKULDA UYGULANAN PROGRAMLAR:

Okulumuzda yüksek öğrenime hazırlayan programlar uygulanır. Öğretim programları, öğrencilerin istek ve yetenekleri yönünde ortak genel kültür dersleri ve seçmeli derslerden oluşur.

Alan seçimi; Lise I. Sınıf sonunda yapılmaktadır. Öğrenci yoğun Lise I programı sonunda notları istediği alanı tuttuğu takdirde, okul yönetimi ve öğretmenlerinin açıklamaları ışığında istediği alanı seçebilmektedir.

Alan seçiminin meslek seçimi demek olduğunun bilincindedir.

Okulumuzda halen bulunan Alan-Bölümler:

a-Fen Bilimleri alanı: Matematik-Fizik-Kimya-Biyoloji

b-Türkçe-Matematik alanı: Matematik-Edebiyat

c-Sosyal Bilimler alanı: Edebiyat-Tarih-Coğrafya

Alanlara kaynaklık eden derslerin yılsonu notu 3. 00 olması gerekir.

SOSYAL FAALİYETLERE KATILIM:

Bu öğretim yılında Ders Dışı Eğitim çalışmalarına daha çok ağırlık vererek çalışmaları artırma gayreti içindeyiz.

Her öğrencimizin yeteneğine göre bir sosyal faaliyet içinde görev almasını istiyoruz. Spordan sanata, şiirden makaleye, Milli Bayramlardan kutlanacak hafta ve günlere kadar her türlü yarışma ve programların içinde öğrencilerin olmasını istiyoruz. Bu konularda da velilerimizden öğrencilere destek olmalarını ve teşvik etmelerini istiyoruz.

Bütün bu yarışma ve çalışmaların amacı öğrencilerimizi; Kendine güvenen, geleceğe ümitle bakan, doğru şeyler yapabilen, paylaşması bilen çevresi ile sorunsuz diyalog kurabilen, gençlik enerjisini bu yönde harcayan kişiler olarak yetiştirmektir.

Bu çerçevede okulumuzda Hentbol , Kros, Masa tenisi, Satranç, Şiir Okuma Edebiyat, Folklor, Bağlama, Gitar, Bilgisayar dersleri verilmekte, önemli gün ve haftalarda sunulmak üzere programlar hazırlanmaktadır.

OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİ:

Aile ağacının en kutsal meyvesi şüphesiz çocuktur. Çocuğumuzun okul yıllarında ve hayatta daima başarılı olması her anne ve babanın temel isteğidir. O küçük yavrumuz büyüdü o bir genç artık. Çocuğumuz dönüm ve geçiş noktasında, genç oluyor, bu dönemde onu yalnız bırakmayınız. Ona rahatsızlık vermeden gözlem altında tutun. Aşılmaz bir durum görürseniz uzmanlardan yardım isteyiniz. Onu dinleyin ona değer verin. Çok harçlık vermeyin, nerelere harcadığını anlamaya çalışın. Çocuğumuzun düzenli, tertipli olmasını sağlayın. İşiniz ve işimiz zor olduğunun bilinci içeresindeyiz, özellikle Lise I. Barajdır ve ne olacaksa burada olur.

Öğrenci başarısının, okul ve ailenin iyi bir işbirliği sonucunda sağlanacağına inanıyoruz. Çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını istiyorsak onlara mutlaka zaman ayırmalıyız. Öyle sıradan geçiyordum uğradım, şeklinde değil, seçilmiş zaman ayırmalıyız. Bu tavrımız onlara değer verdiğimizi gösterir. Önem vermeden önemli olmak mümkün değildir.

Biz okul olarak kendimizi büyük bir aile olarak görüyoruz. Bu ailenin içinde, öğrencilerin olduğu gibi velilerimizin de yer almasını istiyoruz.

a-OKUL AİLE BİRLİĞİ: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek , veli ile öğretmen arasında işbirliğini sağlamak amacıyla okul-aile birlikleri kurulur. Okulun Müdürü, Müdür Yardımcısı, Öğretmenleri, Öğrenci Velileri birliğin üyeleridir.

VELİYE MEKTUPLAR:

a-Öğrencilerin okula devam zorunlulukları vardır. Özürsüz olarak öğretim yılı içersinde 20 gün devamsızlık yapan öğrenci notları ne olursa olsun başarısız sayılır ve sınıfta kalır. Buna meydan vermemek, veliyi bilgilendirmek amacıyla devamsız öğrencinin durumu veliye bildirilir.

b-Öğrenci hakkında rehber öğretmen tarafından yapılan çalışmalar zaman zaman velilere bildirilir. Öğrenci hakkında bilgi almak için veliler okula davet edilir, not ve diğer durumları görüşülür.

c-Öğrencinin işlediği suçlar ve aldığı cezalarda velisine yazılı olarak bildirilir.

ÖĞRENCİ NAKİLLERİ:

Sınıf Geçme yönetmeliğimizin 29. maddesine göre kanaat dönemi içinde öğrenci nakli; Velinin kamu görevi veya işyeri nakli, ikametgah değişikliği, can güvenliği, sağlık kurulu raporu gibi nedenler dışında yapılmaz. Bu sebeplerden dolayı çocuğunu nakletmek zorunda kalan veli, okulumuza yazılı dilekçesi ile baş vurur, tasdiknamesini alır, , sonra da kayıt yaptıracağı okula aldığı tasdikname ve muhtardan alacağı ikametgah ile giderek kaydını yaptırabilir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM SAATLERİ:

Okulumuz normal öğretime devam etmekte olup sabah dersler saat 08. 00 de başlayıp 11. 30 bitmekte, öğleden sonra ise 13. 00 de başlayıp 14. 40 da bitmektedir. İleri saat uygulaması değiştiğinde giriş-çıkış saatlerinde değişiklik yapılacaktır.

Lisemizde normal öğretim yapılmaktadır. Haftada 30 saat ders görülmektedir. Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günü ise 6 saat ders yapılmaktadır. Yabancı dil ağırlıklı lisede 37 saat ders yapılmaktadır. Dersler 45 dakikadır. Ders saatleri, eğitim öğretim açısından yararlı olacak şekilde planlanmaktadır.

DİSİPLİN KURULLARI:

Okulumuzda Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği uygulanmaktadır. Bu amaçla da Disiplin Kurulu ve Onur Kurulumuz vardır. Hem bu kurullarımız , hem öğretmenlerimiz, suça göre mutlaka cezalandırılması anlayışıyla değil, suç işlemeden önleme bilinci ile çalışmakta, c eza yöntemini en son çare olarak uygulamayı düşünmektedir.

HASTALIK DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER:

Öğrenci sevkleri, okulumuzdan ancak Sağlık ocaklarına yapılmaktadır. Muayene ücretsizdir, diğer giderleri öğrenci tarafından karşılanmaktadır.

Öğrencinin anne- babası SSK Bağkur veya Emekli Sandığına tabi veya Kamu görevi olanların sevkleri okulumuzdan yapıldığı gibi bağlı olduğu kurum tarafından yapılır. Belgenin bir sureti veya fotokopisi okul idaresine geciktirilmeden teslim edilir. Alınılan raporların 3 gün içinde okula teslim edilmesi zorunludur.

ÖĞRENCİNİN KILIK-KIYAFETİ:

Öğrenciler M. E. B. Kılık-Kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadırlar. Okulumuz kız ve erkek öğrencilerinin ayrı ayrı kıyafetleri vardır.

KIZ ÖĞRENCİLER, Kurşuni hırka, beyaz gömlek, gri süeter, lacivert bağcıklı okul arması, çizgili kırmızı ekose etek, lacivert çorap ve siyah ayakkabı giyerler. Makyaj, yüzük, küpe, kolye yasaktır.

ERKEK ÖĞRENCİLER, lacivert ceket, gri pantolon, beyaz gömlek, gri süeter, siyah ayakkabı giyerler. Saçlar kısa olur.

ORTALAMA YÜKSELTME SINAVI:

Ortaöğretim kurumları ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları yönergesi hükümlerine göre, ders kesiminde, başarısız dersleri bulunanlar: yıl sonu başarı ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler girerler. En fazla üç dersten girebilirler. Ders kesiminden hemen sonra yapılır. Öğrenci başarısız derslerden girdiği gibi, başarılı olduğu derslerden de girebilir.

İDARE-ÖĞRETMEN- VELİ GÖRÜŞMELERİ:

Okulumuzda her dönemde bir defa olmak üzere veli görüşmesi planlamaktayız. Ancak yılda iki defa görüşmeyi de sınırlamak istemiyoruz. Öğrenci velilerimizin davetli davetsiz okula uğramalarını bekliyoruz.

EV ÖDEVLERİ:

Başarının ön şartı, okulda verilenlerin, evde pekiştirilmesidir. Çocuğumuzun evdeki çalışmasıyla mutlaka ilgilenelim. Zaman zaman okul da ne yaptıklarını, ne öğrendiklerini soralım. Öğrencinin günde 6-7 saati bizimle, diğer zamanları sizinle

YETİŞTİRME KURSU AÇILMASI:

Öğrencilerin bilgi eksikliklerini gidermek, derslerdeki başarısını artırmak ve sınavlara daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmak amacıyla önceki yılda olduğu gibi bu öğretim yılında da öğrenci sayısı en az 10'a ulaştığı takdirde her dersten yetiştirme kursu açılacaktır. Kurslar Hafta içi son dersten sonra olacaktır. Yılda toplam 40 saat verilmesini planlıyoruz. Bir dersin yıl boyu ödenecek ücreti 80 Ytl'dir. Tek derse gitmek istiyorsa ücreti kursun başladığı hafta da, diğerleri her ay bir taksidi ödenecektir.

Müracaat dilecekleri önceden sizlere gönderilmiştir. Dilekçeleri aldık ama, isteyen varsa , Bu hafta içerisinde dilekçeleri alacağız.

DENEME SINAVLARI

Bu öğretim yılında okulumuzda Lise 2. ve 3. sınıflarda imkan buldukça deneme sınavı yapmayı planlamış bulunmaktayız

MEHMETÇİK LİSESİ KIZ PANSİYONU

Okulumuz kız pansiyonu Fen Lisesi yanında Kırkgöz çayırı mevkiinde sosyal yardımlaşma vakfı binasında, 2004 yılı eylül ayında açılmış 11 adet orta öğretim kurumundan toplam 130 kız öğrenci barındırmaktadır.
 
Top