• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Oylamaya katımanızı bekliyoruz...

Daha İyi Uyuyabilmek İçin 20 Öneri

  • Konuyu açan Konuyu açan cemree
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

cemree

=)=)
V.I.P
ÖĞLEN 2'DEN SONRA KAFEİN TÜKETMEMEYE ÖZEN GÖSTERİN
bvAtO56.webp

En bilinen bilgilerden biri ama dikkate alınmıyor. Kafeine öğleden sonra bulaşmamakta fayda var; en azından bir süreliğine!
Günler, gittikçe uykuları kaçıran haberlerle doluyor ama uyku problemini böyle azımsayamayız! Çözüm için yapılabilecekler mevcut hem de! Her şeyden önce yapmanız gerekenler minik ipuçları aslında ama inanılmaz sonuçlar doğurabilir. Denemekte serbest olanları galerimize alalım.


SPORUNUZU YATMADAN EN AZ DÖRT SAAT ÖNCE YAPMIŞ OLUN
1AGdp4a.webp

Spor elbette uykunuza katkı sağlayacaktır; fakat yatmadan kısa bir süre önce yaptığınız spor, ardından vücut ısınızın eski haline dönme işlemi sırasında sizi sersem yapacak melatonin salgılanmasına sebep olur.
 
İLAÇLARINIZIN ETKEN MADDESİNE GÖRE UYKUNUZU DÜZENLEYİN
Çoğu kişi, beta bloker'lar sebebiyle antidepresan da kullanıyor. Kullanmadığı takdirde onu bekleyen şey insomnia çünkü! Bu doğru bir sonuç olmamakla birlikte yapılması gereken; aldığınız bütün ilaçları yazıp bir doktora danışmanızdır!


YATMADAN ÖNCE BİR ŞEYLER OKUYUN YA DA DİNLEYİN
Bu sayede dikkatiniz dağılır ve uykuya dalmanız kolaylaşır. Bunun için ister mp3 çalarınıza sesli kitap yükleyin, ister bol karakterli bir masal seçin.
 
SIVILARI YAVAŞ TÜKETİN
Süt gibi içinde şeker bulunan sıvılar tükettiğinizde bardak başına yaklaşık bir saat tolerans gösterebilirsiniz. Ardından kandaki şeker oranınız düşmeye başlar. Bundan dolayı yavaşça içmekte fayda var.


YATMADAN BİR SAAT ÖNCE ATIŞTIRMA YAPIN
Evet, yanlış okumadınız! Yalnız bu,
 
KURDUĞUNUZ ALARMA SADIK KALIN
Gereksiz yere erken kalkacağınızı düşünerek alarmınızı kurmayın. Kalkacağınız zaman ona sadık kalmanız yeter! Çünkü kalkmanız gereken zamanı kaçırma ihtimaliniz de var öbür türlü.


DERİN DERİN NEFES ALIN
Bu kişinin sakinleşmesini sağlar ve kan basıncını da düşürür, uyku hormonları salınmaya başlar. Bunun için 5 saniye havayı içinize çekip, 3 saniye tutmanız ve sonrasında 5 saniyede havayı vermeniz iyi bir tekniktir. Bunu sekiz kez tekrar edebilirsiniz.
 
SİGARAYI BIRAKIN
Eğer içiyorsanız, içmeyen bir kişiye göre dört kat daha az dinlendiğinizi bilin.


TÜYLÜ DOSTUNUZLA BERABER UYUMAYIN
Kulağa kötü geliyor ama örneğin kedilerle biyolojik saatlerinizin tutmama ihtimali, sizi oldukça erken bir saatte uyandırabilir. Ama eğer bir sıkıntı yoksa o zaman bu maddeyi es geçebilirsiniz.
 
IŞIKLARA DİKKAT EDİN
Işık, beyne uyanılması gerektiğini ileten güçlü bir etkendir. Onun için ne kadar karanlık bir odada olursanız o kadar rahat uyursunuz.


UYUMA SÜRECİNİZİ NOT ALIN
Bunu yaparken sadece, uyku arasında kalkıp tuvalete gittiniz mi ya da uyumadan önce neler yapıyorsunuz onu yazın. Yoksa
 
AKLINIZA TAKILANLARI YAZIN
Araştırmalar gösteriyor ki kişiler düşünmekten de uyuyamıyor! Bunun için en iyi çözüm aklınıza takılan şeyleri hemen bir yere yazıp orada bırakmak!


UYKU ÖNCESİ ZAMANINIZI UZATIN
Bunu bir seremoni gibi düşünün ve yatmadan bir saat önce hazırlıklara başlayın yarın için. Bu 20 dakikanızı alır, 20 dakika hijyeninize harcar, 20 dakikada da yatak içinde notlarınızı alır veya kitap okursanız, beyninizin uykuya hazır olacaktır.
 
ORTAMIN SERİN OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN
Araştırmalar bize gösteriyor ki yatak odasının serin olması vücudun uykuda kalmasını kolaylaştırıyor. Ondan kendinizi yorganlarla boğmayın.


ÖZELLİKLE MENOPOZ DÖNEMİNDEYSENİZ ORTAMIN SICAKLIĞINA DAHA DA DİKKAT EDİN
Çünkü vücudunuz eskisi gibi uyku esnasında vücut ısınızı ayarlamakta iyi olmayacaktır. Aynı zamanda menopoz dönemine giren kişilerin sıcak basması dedikleri şeyin başlarına ne kadar sık geldiğini biliyorsunuz.
 
RADYONUZU AÇIK BIRAKIN
Araştırmaların gösterdiğine göre, arka planda cızırtılı parazit sesi radyo ve televizyon gibi nesneler uykuya dalmakta yardımcı. (Aynı zamanda etraftaki gürültüyü de emmiş oluyor çünkü.)


YASTIĞINIZIN POZİSYONUNA DİKKAT EDİN
Yastığınızı nasıl tuttuğunuz çok önemlidir, rahat nefes alamamanız, hatta horlamanız bile, büyük ihtimalle yastığınızın bedeninize uygun olmayan bir duruşta olmasındandır.
 
UYUYAMIYORSANIZ BİLE YATAKTAN ÇIKMAYIN
Sırf öyle söyleniyor diye uyuyamadığınızda yataktan çıkmanıza gerek yok. Şayet kendinizi gergin veya endişeli hissetmiyorsanız! Öbür türlü uyku ile orta yolda buluşmanız mümkün değil!


UYKUYA GERİ DÖNMEK DE UYKUYA DALMAK KADAR ÖNEMLİDİR
Sizi strese sokan bir diğer nokta, gece uyanmanız olabilir. Ama iyi bir uykucu bunu hatırlamaz bile! Bununla ilgili bir probleminiz varsa, uykuya dalmadan önceki egzersizleri yapmanız yeter de artar bile!
 
Geri
Top