YoRuMSuZ
Biz işimize bakalım...
Dahi ressam mimar mühendis Da Vinci de ünlü vejeteryanlar arasında Aristo Homeros Darwin Leonardo Da Vinci Einstein Newton Shakespeare Tolstoy Voltaire ve Wagner"in tarihe geçen ünlü vejetaryenler arasında bulunuyor.
Türkiye"nin ilk yoga eğitmenlerinden Müheyya İzer"in 90 ülkeden topladığı vejetaryen yemek tariflerinin yer aldığı "Dünyanın Vejetaryen Mutfağı" adlı kitap öğrencileri tarafından yayımlandı.
Dharma Yayınları"ndan piyasaya çıkan kitapta Birmanya"dan Dominik Cumhuriyetine Martinik"ten Paraguay"a kadar 90 ülkenin mutfağından sebze suları soslar garnitürler mezeler çerezler dolmalar pizzalar bisküvi ve kurabiyeler turtalar ve tatlılar ile içecek tarifleri yer alıyor.
İspanya"dan "Kavunlu Sarımsaklı Çorba" Peru"dan "Patatesli Yerfıstığı Soslu Salata" Rusya"dan "Erikli Mercimekli Bulgurlu Dolma" Hindistan"tan "Pirinçli Madras Usulü Köfte" Kore"den "Çam Fıstıklı Şehriye" Türkiye"den "Sultan Aziz Muhallebisi" kitapta yer alan tariflerden bazıları.
Kitap ev kadınlarına çeşitli ülke mutfaklarındaki yemekleri kendi mutfaklarında hazırlama imkanı sunuyor.
İzer kitabın önsözünde ""insan kendi beden yapısına bakacak olur ve onu et yiyen hayvanınkiyle kıyaslarsa farkedecektir ki ne diş yapısı ne bağırsak yapısı ne de karaciğer yapısı aynı değildir. Hücreler bile aynı değildir. Demek oluyor ki doğa insanı etle beslenmeye göre yaratmamış. Şu halde doğaya sırtımızı çevirmeyelim kurallarını da çiğnemeyelim"" diyor.
Tarihe geçen ünlü vejeteryanlar
Kitapta tarihe geçen ünlü vejetaryenlere de yer veriliyor.
Yunan filozofu Aristo ünlü tarihçi Homeros İngiliz doğabilimci Darwin ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci Alman kökenli fizikçi Einstein İngiliz fizikçi Isaac Newton ünlü oyun yazarı Shakespeare Rus yazar Tolstoy Fransız yazar Voltaire ve Alman besteci Wagner tarihe geçen ünlü vejetaryenler arasında sayılıyor.
Ayrıca İngiliz filozof Bacon İtalyan kökenli azize Catherine de Sienne Romalı siyaset adamı Cicero Yunan şairi Euripides Hintli lider Mahatma Gandi Fransız azizi Jean-Baptiste Fransız şairi Lamartine Fransız ahlakçı Montaigne Yunan filozofu Platon ve İrlandalı yazar Bernard Shaw da et yemeyen ünlüler arasında yer
alıyor.
İsimleriyle yemek tarihine geçen ünlüler
Kitapta ayrıca adı yemek tarihine geçen siyasetçilerden bestecilere kadar pek çok ünlü isme de yer veriliyor.
Bazı yemekler ile pişirme usulleri çoğunluğu Fransız olmak üzere bazı ünlü kişilerin isimlerini taşıyor.
Kitaba göre bir tür muzlu krema ABD"li müzikhol sanatçısı Josephine Baker"ın soyadı ile anılıyor. Fransız yazar François Rene "Chateaubriand"ın soyadı etli bir yemeğe verilirken soğan jambon kekik porto şarabı ve Frenk üzümünden yapılan bir sos ise Fransız kimyager "Chevreuil"in adını taşıyor.
Fransız Mareşal Claude Comte de Choiseul"un soyadı "mercimek püresi kuzukulağı pirinç ve tereyağlı bir tür garnitüre" Fransız devlet adamı Jean Baptiste Colbert"in soyadı "bir tür balık filetosuna" Fransız yazar Sidonie Gabrielle Colette"in soyadı "ıstakozlu yahniye" Fransız devlet adamı Le Grand Conde"nin soyadı "bir tür kayısılı pirinç tatlısına" Fransız devlet adamı Armand de Gramont"un soyadı ise "bir tür omlete" verilmiş.
Bu arada "Dilimlenmiş kümes hayvanı eti yağda unla sote edilmiş enginar ve sostan oluşan yemek" Fransa Kralı Dördüncü Henry"nin adıyla anılırken şeftali ve dondurma ile yapılan "Peche Melba" adlı tatlı şarkıcı Helen Mitchell Melba"nın adını taşıyor.
Ünlü oyun yazarı Moliere"in adı bir omlete verilirken "kereviz püreli elmalı enginar dolması" ise ünlü besteci Mozart"ın adıyla anılıyor. Yeşil fasulyeli mantar havuç ve domatesli garnitür ise Fransız mareşal Richelieu"nun adını taşıyor.
Rus besteci İgor Stravinsky"nin adı bir tür çorbaya verilirken "sote edilmiş fileto kaz ciğeri kızarmış patates ve havuçtan" oluşan yemek İtalyan besteci Guiseppe Verdi"nin adını taşıyor. Sütlü kremalı mısır çerezi ise ABD"nin eski başkanlarından George Washinton"un adıyla anılıyor.
Türkiye"nin ilk yoga eğitmenlerinden Müheyya İzer"in 90 ülkeden topladığı vejetaryen yemek tariflerinin yer aldığı "Dünyanın Vejetaryen Mutfağı" adlı kitap öğrencileri tarafından yayımlandı.
Dharma Yayınları"ndan piyasaya çıkan kitapta Birmanya"dan Dominik Cumhuriyetine Martinik"ten Paraguay"a kadar 90 ülkenin mutfağından sebze suları soslar garnitürler mezeler çerezler dolmalar pizzalar bisküvi ve kurabiyeler turtalar ve tatlılar ile içecek tarifleri yer alıyor.
İspanya"dan "Kavunlu Sarımsaklı Çorba" Peru"dan "Patatesli Yerfıstığı Soslu Salata" Rusya"dan "Erikli Mercimekli Bulgurlu Dolma" Hindistan"tan "Pirinçli Madras Usulü Köfte" Kore"den "Çam Fıstıklı Şehriye" Türkiye"den "Sultan Aziz Muhallebisi" kitapta yer alan tariflerden bazıları.
Kitap ev kadınlarına çeşitli ülke mutfaklarındaki yemekleri kendi mutfaklarında hazırlama imkanı sunuyor.
İzer kitabın önsözünde ""insan kendi beden yapısına bakacak olur ve onu et yiyen hayvanınkiyle kıyaslarsa farkedecektir ki ne diş yapısı ne bağırsak yapısı ne de karaciğer yapısı aynı değildir. Hücreler bile aynı değildir. Demek oluyor ki doğa insanı etle beslenmeye göre yaratmamış. Şu halde doğaya sırtımızı çevirmeyelim kurallarını da çiğnemeyelim"" diyor.
Tarihe geçen ünlü vejeteryanlar
Kitapta tarihe geçen ünlü vejetaryenlere de yer veriliyor.
Yunan filozofu Aristo ünlü tarihçi Homeros İngiliz doğabilimci Darwin ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci Alman kökenli fizikçi Einstein İngiliz fizikçi Isaac Newton ünlü oyun yazarı Shakespeare Rus yazar Tolstoy Fransız yazar Voltaire ve Alman besteci Wagner tarihe geçen ünlü vejetaryenler arasında sayılıyor.
Ayrıca İngiliz filozof Bacon İtalyan kökenli azize Catherine de Sienne Romalı siyaset adamı Cicero Yunan şairi Euripides Hintli lider Mahatma Gandi Fransız azizi Jean-Baptiste Fransız şairi Lamartine Fransız ahlakçı Montaigne Yunan filozofu Platon ve İrlandalı yazar Bernard Shaw da et yemeyen ünlüler arasında yer
alıyor.
İsimleriyle yemek tarihine geçen ünlüler
Kitapta ayrıca adı yemek tarihine geçen siyasetçilerden bestecilere kadar pek çok ünlü isme de yer veriliyor.
Bazı yemekler ile pişirme usulleri çoğunluğu Fransız olmak üzere bazı ünlü kişilerin isimlerini taşıyor.
Kitaba göre bir tür muzlu krema ABD"li müzikhol sanatçısı Josephine Baker"ın soyadı ile anılıyor. Fransız yazar François Rene "Chateaubriand"ın soyadı etli bir yemeğe verilirken soğan jambon kekik porto şarabı ve Frenk üzümünden yapılan bir sos ise Fransız kimyager "Chevreuil"in adını taşıyor.
Fransız Mareşal Claude Comte de Choiseul"un soyadı "mercimek püresi kuzukulağı pirinç ve tereyağlı bir tür garnitüre" Fransız devlet adamı Jean Baptiste Colbert"in soyadı "bir tür balık filetosuna" Fransız yazar Sidonie Gabrielle Colette"in soyadı "ıstakozlu yahniye" Fransız devlet adamı Le Grand Conde"nin soyadı "bir tür kayısılı pirinç tatlısına" Fransız devlet adamı Armand de Gramont"un soyadı ise "bir tür omlete" verilmiş.
Bu arada "Dilimlenmiş kümes hayvanı eti yağda unla sote edilmiş enginar ve sostan oluşan yemek" Fransa Kralı Dördüncü Henry"nin adıyla anılırken şeftali ve dondurma ile yapılan "Peche Melba" adlı tatlı şarkıcı Helen Mitchell Melba"nın adını taşıyor.
Ünlü oyun yazarı Moliere"in adı bir omlete verilirken "kereviz püreli elmalı enginar dolması" ise ünlü besteci Mozart"ın adıyla anılıyor. Yeşil fasulyeli mantar havuç ve domatesli garnitür ise Fransız mareşal Richelieu"nun adını taşıyor.
Rus besteci İgor Stravinsky"nin adı bir tür çorbaya verilirken "sote edilmiş fileto kaz ciğeri kızarmış patates ve havuçtan" oluşan yemek İtalyan besteci Guiseppe Verdi"nin adını taşıyor. Sütlü kremalı mısır çerezi ise ABD"nin eski başkanlarından George Washinton"un adıyla anılıyor.