Deli Bal Nedir?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Deli Bal orman gülü denilen komar bitkisi çiçeklerinden elde edilir. Tadı acı olduğundan dolayı Anadolu da ‘Acı Bal’ olarakta bilinir. Yaz ve kış yapraklarını dökmeyen arıların bal yapmak için faydalandığı kalın, sert ve sivri yapraklı mor renkli bir bitkidir. Bitki genel olarak zehirli bitkiler sınıfındadır. Arı kovanlarının ‘orman gülü’ bitkisinin yakın olduğu yere konulması sonrası elde edilen bal deli baldır. Rengi açık sarı ve kahverengidir. Deli Bal ünüyle Sherlock Holmes filmine bile konu olmayı başaran bir bal çeşididir. Ülkemizde genellikle Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Kastamonu, Sinop, Bartın illerinde üretilmektedir.

Deli Balın Faydaları Nelerdir​

-Mide ağrılarının hızlıca dinmesini sağlar.
-Tansiyonu düşürdüğü için hipertansiyon rahatsızlığına iyi gelir.
-Kolesterolü düşürür, kolesterol hastalığını onarıcı etkisi vardır.
-Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırır.
-Doğru miktarda yendiğinde sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek olur.
-Öksürüğün hızlıca kesilmesinde büyük rol oynar, balgam söktürücü özelliği vardır.
-Ağrı kesici etkileriyle sadece mide ağrılarına değil, baş ağrısı gibi sıkça yaşanan ağrılara da iyi gelmektedir.
-Çok güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu mikrop ve virüslerden korur.
-Sinir sisteminin düzenlenmesine olan katkılarıyla sinir bozukluğu, halsizlik, uykusuzluk gibi sorunların da kolayca çözülmesini sağlar.
-Sadece grip, nezle gibi yaygın ve nispeten basit hastalıklara değil, gastrit, bronşit, farenjit, inflüanza gibi hastalıklara karşı da vücuda destek olur.
-İçinde kalsiyum, potasyum gibi vücudumuzun ihtiyacı olan maddelerden bolca bulunduğundan dokuların sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlayarak vücuda katkı sağlar.

Deli Bal Zararlı Mıdır​

Gelelim en önemli konuya Deli Balı hayatında hiç tüketmemiş olanlar bu balın nelere yol açacağını bilmemektedirler. Bu yüzden Deli Bal kullanılırken çok dikkatli ve ölçülü olunmalıdır. Bu bal Anadolu da genellikle 1 çay kaşığı şeklinde tüketilmektedir. Fazlası zararlı ve tehlikelidir. Ülkemizde her yıl Deli Bal zehirlenmesinden nadir de olsa insanlar ölmekte, yüzlerce kişide bal tutması sebebi ile hastanelik olmaktadır. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka uzman bir doktora Deli Balı tüketmeden önce danışınız.

Deli Bal Zehirlenmesi Belirtileri​

Eğer yakın zamanda Deli Bal ya da Kestane Balı tüketmişseniz. Aşağıdaki belirtiler de eğer sizde görülmeye başlamışsa vakit kaybetmeden bir doktora veya acile başvurmanızı öneririz. İşte Deli Balın Zararları ve Yan Etkileri?
Terleme ve sersemliğe yol açmaktadı
Boğazda aşırı bir yanma hissi oluşturabilir.
Cildin ve gözlerin kızarmasına neden olabiliyor.
Şiddetli baş ağrısı ve çarpıntıya sebep olabilir.
Mide bulantısı, hatta kusma gibi durumlarla karşı karşıya bırakıyor
Tansiyonda ani düşüşlere neden olduğundan baş dönmesi yapabilir.
Bulanık görmeye neden olabilir, hatta geçici körlüğe bile sebebiyet verebileceği söylenmektedir.
Tüm bunların yanı sıra, bağırsakların çalışma düzenini de bozarak ishale neden olabilmektedir.
Yanlış ve bilinçsizce tüketilen deli bal söz konusu olduğunda durum, halüsinasyon görmekten tutun da bilinç kaybına kadar gidebiliyor. Böyle durumlar yaşandığında acilen doktora gidilmesi, hastanın deli bal tükettiğinin mutlaka söylenmesi gerekiyor. Çünkü bu durum, aslında ölüme kadar varan ciddi sorunlar doğuran “deli bal zehirlenmesi” ya da “bal tutması” olarak bilinen ciddi bir zehirlenmedir.

Deli Bal Nasıl Tüketilir?​

Her şeyin fazlası zarardır, bana bir şey olmaz demeyin. Deli Bal tüketiminde öncelikli olarak doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Bal tüketiminde ölçülü olmanızda fayda vardır. Unutmayın çok bal çok şifa değildir. Yeteri ölçüde 1 çay kaşığından fazla kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü Deli bal zehirlenmesinde semptomlar yenilen bal miktarı ile orantılı olarak artmaktadır. Deli Bal herhangi bir yiyeceğin ya da içeceğin içine karıştırılarak tüketilmemelidir. Deli Bal çocuklardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Hamile kadınlar bu balı tüketmemelidir.
 
Geri
Top