Deli Cennete gider mi?

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
Deli Cennete gider mi?
Sual: Deli, ahirette nereye gider? Doğuştan deli ise veya sonradan delirmişse ne olur?
CEVAP
Allahü teâlâ, iman ve ibadette kullarından gücü yetmediği şeyleri istememiştir. Bunun için, Müslüman iken deli olan, uykuda iken ölen kimse, bu halinde imanlı olduğunu tasdik etmiyorsa da, Müslümanlığı devam etmektedir. Kâfir iken deliren de küfrünü ilan etmiyorsa da, önceki küfür hâli devam etmektedir.

Doğuştan deli olan Müslüman evladı Cennete gider. Kâfir çocukları için yedi tane farklı kavil vardır. O kavillerden birisi onlar da Cennete gidecektir. O kavillerin birine göre de, hesaptan sonra toprak olacaktır.


Diyor dini kaynaklar aklıma takılan soru şu: Madem doğuştan deliler direk cennete gidiyor kişiler arası bir adaletsizlik yokmu bizler bir çok sınavlardan geçerken onlar hiç bir sıkıntı sorun ve sınavdan geçmeden direk cennetle ödüllendiriliyorlar?
 
Senin aklın var. İyi-kötü ayrımını yapabiliyorsun
Fakat onların her hangi bir algılama olayı yok.
Deli deyip aşağılamasak da zihinsel engel veya özürlü kulansan daha iyi olur.
Bir kedinin cennete veya cehenneme gitmesi söz konusu olabilir mi?
Sen bilinçli varlıksan, üzerine düşen görevi yapacaksın
Yok öyle 3 kuruşa 5 lokma :D
 
Değerli Kardeşimiz;


- Allah her varlığı ne için yarattıysa, ona uygun özelliklerle donatmıştır. Bu nedenle insan gibi değerli bir varlığın akıl gibi bir nimetten mahrum kalması, onun yaratılış gayesine uygun olmazdı. Güneşin ışıksız, insanın ruhsuz olması nasıl düşünülemezse, insanlığın da akılsız olması düşünülemez.

- Eğer Allah, delileri de sorumlu tutsaydı, o takdirde Allah’ın hikmetine ve adaletine uygun olmazdı. Çünkü, sorular imtihana tabi olanların kaldırabileceği bir seviyede olmalıdır. İlk okul öğrencisine, yüksek fizik dersi verilmez. Yabancı dil bilmeyen öğrencilere, İngilizce sorular sorulmaz. Aynı şekilde, imtihanın asıl muhatabı olan akıldan yoksun kimselerin imtihana alınmaları fırsat eşitliğine aykırı olduğundan adalet ve hikmet ölçüleriyle bağdaşamaz.

- Akıllı olma iddiasında olan bir kimsenin kendini akılsızlarla mukayese etmesi ilginçtir. Akıl gibi kendisine bahşedilen en büyük bir nimeti, nefsine kurban ederek, yerli yerince kullanmayıp delice hayat sürdükten sonra da, sorumluluktan kurtulmak için gerçek bir deli olmayı arzu etmesi, imtihanı kaybetmenin nelere mal olacağını göstermesi bakımından dikkate değer bir tablodur.

- Kur’an’da /Amme Suresinin sonunda, inkârcıların “Keşke toprak olsaydım” demek zorunda kalacağı bir sahneye yer verilmiştir. Alimlerin açıklamalarına göre, inkârcılar, diğer canlıların/hayvanların hepsinin –bedensel yönleriyle- toprak olduğunu görünce bu sözleri söyleyecekler. Bunun bir anlamı da şudur: “Keşke insan olacağıma hayvan olsaydım da, onlar gibi bu gün toprak olsaydım..”

- Şunu unutmamak gerekir ki, Allah âdildir, kullarına zulmetmez. Bazılarına ayrı lütuflarda bulunması -başkasının hakkını-hukukunu ihlal etmediği için- bir haksızlık değildir.

- Dünyada iken, hangimiz deli olmak ister?

- Cennet kapılarını açmak için verilen akıl anahtarını yanlış kullanarak, kendisi için cehennem kapısını açacak bir şekle sokmak gibi bir cinayeti işledikten sonra, faturayı Allah’a kesmeye çalışmak ayrıca bir cinayettir.

-Eğer herkes deli olsaydı, imtihan diye bir şey olmazdı. Çünkü, meleklerde yalnız akıl olduğu için imtihana alınmamıştır. Hayvanlarda ise yalnız nefis olduğu için, onlar da –deliler gibi-imtihana tabi tutulmamıştır. Hem aklı hem de nefsi olan insan oğlu imtihana alınmıştır. İmtihana alınmıştır ki, -nefsine rağmen- aklını kullanıp dosdoğru yolda yürüdüğü takdirde imtihanı kazansın; -aklına rağmen- nefsinin peşine takılıp hayvan gibi bir hayatı tercih etmesi halinde de imtihanı kaybetsin.. Ta ki, bilenlerle bilmeyenler, iyilerle kötüler, inananlarla inanmayanlar, akılını kullananlarla kullanmayanlar aynı kefeye konmasın, herkes hak ettiğini görsün ve böylece adalet yerini bulsun.. Rabbimiz cümlemize hidayeti nasip etsin. Akıllıca hareket etmeye muvaffak eylesin.



İnsanın yaratılış gayesi hakkında bilgi almak için tıklayınız


Selam ve dua ile...

buda başka bir kaynaktan bulduğum bir yanıt her sorunun bir yanıtı olmalı :)
 
Geri
Top