• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Denetçi ve Denetçi Türleri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DENETÇİ
Denetim faaliyetini yürüten, mesleki bilgi ve deneyime sahip, bağımsız davranabilen ve yüksek ahlaki nitelikler taşıyan uzman bir kişidir.

DENETÇİ TÜRLERİ
1-Bağımsız denetçiler
2-iç denetçiler
3-Kamu Denetçileri (İç denetçi ve Kamu denetçisi bağımlı denetçidir.)


 
1-BAĞIMSIZ DENETÇİLER (Dış Denetçi Olmaları En Büyük Özelliği)

Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi s.m.m.m ve y.m.m.lere verilmiştir. Bu kişiler denetimleri sırasında faaliyet denetimi ve uygunluk denetimi de yaparlar.

Bağımsız denetçinin amaçları:
Mali tabloların güvenilir olup olmadığının ortaya çıkartılmasıdır.
Bunun yanında

1-Hata ve hilelerin ortaya çıkartılması
2-Hata ve hilelerin engellenmesi
3-Yönetime önerilerde bulunmak.
4-İşletmenin gelecekteki mali durumunu belirlemek. İşletme hayatının süreklilik göstereceği tespit ederek, bu bağlamda mali durumunun yeterli güvence altında olup olmadığını belirlemek gibi tali amaçları vardır.


Bağımsız denetçi türleri
  • SPK Tarafından kabul edilmiş dış denetim şirketleri
  • Yeminli Mali Müşavirler
  • Bankalar Bağımsız Denetçileri
Bankacılık sektörü spesifik faaliyetlerden oluştuğu için, bankaların denetimi bu konuda uzmanlaşmış bağımsız denetçiler tarafından yapılır. Bağımsız denetçiler asıl faaliyetlerinin yanı sıra tahkim, bilirkişilik ve tasfiye memurluğu da yapabilirler

SPK YA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM YAPMA YETKİSİ
Şirket şeklinde örgütlenen Bağımsız Denetim Şirketlerine verilmiştir.spk mad 22/d

SPK YA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİMİN AMACI
1-mali tabloların Genel kabul görmüş muhasebe kavram, ilke ve standartlarına uygunluğun saptanması.
2-Mali tablolarda yer alan bilgilerin doğruluğu ve gerçeği dürüst bir şekilde yansıtıp/yansıtmadığının saptanması.


SPK YA GÖRE BAĞIMSIZ DENETÇİLER
  • Sorumlu baş denetçi.10 yıl mesleki deneyimi olan denetçidir.
  • Kıdemli denetçi: en az 6 yıl mesleki deneyimi bulunan denetçidir.
  • Denetçi-:en az 3 yıl fiilen mesleki deneyimi bulunan kişidir.denetim programının hazırlanması, müşteriyle görüşme yapar, denetçi yardımcılarına nezaret eder., hazırladıkları çalışma kağıtlarını inceler, gerekli değişiklikleri yapar,
  • Denetçi yardımcısı:en az 2 yıllık mesleki deneyim yada en az 2 yıllık stajerlik dönemini tamamlamış olan denetçilerdir.
  • Stajer denetçi yardımcısı:mesleki deneyimi 2 yıldan az olup bağımsız denetim kuruluşu tarafından eğitim tabi tutulan denetçilerdir.

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN SORUMLULUĞU
Temel sorumluluğu mali tabloları incelemek ve onların doğruluğu hakkında görüş bildirmektir.bunun yanında mali tablolardaki hata ve hilelerin bulunması, kanunsuz işleri tespit etmek ve işletme hayatının gelecekte de süreklilik göstereceğini tespit ederek bu bağlamda mali durumun da yeterli derecede güvence altında olduğunu belirlemek gibi tali sorumlulukları da vardır.

 
Geri
Top