Deniz ve Liman İşletme Meslek Elemanı
Limanlara giren ve çıkan yüklerin gümrük işlemlerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına uygun işletilmesi ve denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı olan elemandır. Görevleri
Deniz işletmecisinin gözetimi altında; - Deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınmasını ve gümrük işlemlerini yapar, - Gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesini sağlar, - Denizcilikte çalışan personeli yönetir, - Gerektiğinde küçük gemilerde kaptanlık yapar.
Kullanılan Alet ve Malzemeler
Ordino (Taşınan malın menşei), dürbün, teleskop, bilgisayar, puantaj kartları, manifesto (Alınan malın ayrıntılı olarak gösterildiği miktar, adet, ağırlık vb. belge), seyir defteri.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Deniz ve liman işletme meslek elemanı olmak isteyenlerin; - Açık denizlerde çalışmaktan sıkılmayan, - Ekonomi ve hukuka ilgili, - Uzun süre evlerinden ayrı kalmaya alışkın, - Dikkatli ve tedbirli, - Yabancı dile ilgili, - Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen kimseler olmaları gerekir.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Çalışma ortamı açık alan ve sessizdir. Bazen kapalı ortamda da çalışırlar. Görev yaparken; - Güverte teknikeri, - Gemi kaptanı, - Yolcular, - Çalışma arkadaşları, - Meslektaşlarıyla sürekli iletişim halinde bulunurlar.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Deniz ve liman işletme meslek elemanı deniz nakliyat şirketinde, - Özel denizcilik şirketlerinde, - Turizm sektöründe görev alabilirler, - Eğitimin verildiği okul sayısı sınırlı olduğundan ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ticareti gün geçtikçe önemini artırdığından dolayı iş bulma olanakları (yerli ve yabancı firmalarda) oldukça fazladır.
Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Deniz ve Liman İşletme” programında verilmektedir.
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Meslek Liselerinin, A Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret bölümlerinden mezun olanlar ile Ticaret Liselerinin Kol Ayırımı Olmadığı Dönemde Bitirenler “Deniz ve Liman İşletme” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
Eğitimin Süresi ve İçeriği
Meslek Yüksekokullarında eğitim süresi 2 yıldır. Eğitimin 1. Yılında; Yabancı Dil (Denizcilik İngilizcesi), Temel Gemicilik, Gemi Yapısı ve Dengesi, Deniz Elektriği, Deniz Hukuku, Ekonomi, Beden Eğitimi, İş ve İşçi İlişkileri, Yönetim, Liderlik, Pazar Araştırmaları, İş Hukuku, İşletme Yönetimi, 2. Yılda; Deniz Acenteliği, Personel Yönetimi, Gümrük Mevzuatı, Liman İşletmeciliği, Seyir, Meteoroloji, Gemicilik, Elektrik, Oşinografi, Yük İşlemleri, Deniz Ulaşım Ekonomisi, Deniz Ticaret Hukuku, İşletme Ekonomisi, Gemi Elektroniği ve Gemi Mühendisliğine giriş dersleri ana derslerdir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Deniz ve Liman İşletme Ön Lisans Diploması" ve "Deniz ve Liman İşletme meslek elemanı" unvanı verilir.
Meslekte İlerleme
Deniz ve liman işletme önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; - Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi, - Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Benzer Meslekler
Güverte Teknikeri/Uzakyol Güverte Zabiti, Turizm İşletmecisi.
Burs, Kredi ve Ücret Durumu
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. - Kamu sektöründe çalışanlar teknik hizmetler sınıfından ücret almakta ve yıllık artışlardan faydalanmaktadır. - Özel sektörde çalışanların ücretleri firmalara göre değişiklik göstermektedir. İş deneyimi, yabancı dil, verimlilik gibi kıstaslar ücrette önemli rol oynamaktadır. Ayrıca sözleşmeye bağlı olarak bazı sosyal yardımlar da verilmektedir.