Depresyondaki kişiye nasıl davranmak gerekir?

Papatya

V.I.P
V.I.P
-Depresyon nedir, ne değildir
-Depresyondaki biriyle nasıl konuşmamız gerekir
-Depresyon ve hayatımıza getirdikleri, hayatımızdan götürdükleri
-Depresyon ve yakın çevremizdekilerin üzerine düşen görevler

Depresyon ciddi bir durumdur. Depresyonun ciddiyetini hafife almayın. Depresyon, insanın enerjisini, iyimserliğini ve motivasyonunu alıp götürür.


5708WL.jpg


Depresyon belirtilerini kişisel algılamayın. Depresyon bir insanın herhangi kimseyle, hatta en çok sevdikleriyle derin duygusal seviyelerde bağlar kurmasını zor bir hale getirir. Ayrıca, depresif bireyler sık sık kırıcı sözler söyler ve öfkeli hareketlerde bulunurlar. Bunun yakınınızın değil, depresyonun konuşmaları olduğunu unutmayın, yani bunları üzerinize alınmayın.

Sorun saklanarak çözülmez. Hallederizci olmayın. Mazeretler sunmanın, sorunun üstünü örtmenin ya da depresyondaki yakınınız için yalanlar söylemenin faydası yoktur. Aslında bu tavır, depresyondaki bireyi tedaviden uzak tutabilir.


Depresyondaki kişiye nasıl davranmak gerekir?

Depresyondaki birine, özellikle sevdiklerimize nasıl davranacağımızı belirlemek zorlu olabilir. Depresyon, derecesine ve süresine bağlı olarak kişide umutsuzluk, mutsuzluk ve isteksizlik hali yaratan bir ruh sağlığı sorunudur. Bu dönemde kişi sosyal çevresinden kendini soyutlayabilir, en yakınlarıyla, ailesiyle dahi görüşmek, konuşmak istemeyebilir. Umutsuzluk ve negatif düşüncelere uykusuzluk veya fazla uyku, baş ağrıları ve nedensiz vücut ağrıları eşlik edebilir. Bu dönemde depresyondaki tanıdığınıza destek olmak, hastalık hakkında bilgilenmek, günlük işlerinde yardımcı olmak onların bu hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olabilir.

Bir sevdiğiniz depresyona girdiyse öncelikle onu yakından takip ederek profesyonel bir tedaviye ihtiyacı olup olmadığını belirlemelisiniz. Her insan için ruh sağlığında yaşanan dengesizlikler yıpratıcıdır ve kabullenilmesi zordur. Çoğunlukla depresyondaki kişi kendisinin depresyonda olduğunu kabul etmez ve bunun için bir tedaviye gitmesinin gerekli olmadığını düşünür. Ancak bu süreçte depresyon hafiflemiyorsa kronik depresyona dönüşme riski artar. Tanıdığınız veya arkadaşlarınızdan öğrenebileceğiniz bir doktorla randevu ayarlayabilir ve bunun “tek seferlik” bir danışma seansı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Depresyon hakkında ne kadar çok bilginiz olursa doğru davranışları bulmanız o kadar kolaylaşacaktır. Bunun için tanıdıklarınızdan, internetten ve kitaplardan yararlanabilirsiniz. Bilgi, sizin depresyon belirtilerini daha iyi anlamanızı ve doğru kelimeleri kullanmanızı sağlayacaktır.

Bazen, konuşmasanız bile onun yanında olduğunu hissettirmeniz depresyondaki kişiyi cesaretlendirir ve hayata karşı daha olumlu bakmasını sağlayabilir. Her an hastalıktan, hayattaki kötülüklerden, karmaşadan konuşulmasına gerek yok. Evde birlikte film seyretmek, güzel bir yemek hazırlamak da en az kelimeler kadar etkili olabilir.


Depresyon kişiyi bitkin düşürür ve gündelik hayatta yapılması gereken aktiviteler için yeterli enerjiyi toparlayamamasına neden olabilir. Arkadaşınıza ev işlerinde, varsa çocuk bakımında yardımcı olabilirsiniz. Üzerindeki yükün hafiflemesi kendini toparlaması için ona vakit kazandırabilir.

Sonuç olarak; sizin depresyondaki birine karşı davranışlarınız anlık rahatlamalar sağlayabilir. Ancak unutulmaması gereken ve en önemli nokta, depresyon derinleşiyorsa ve zaman geçmesine rağmen belirtilerde iyileşme görülmüyorsa profesyonel bir yardım alınmasıdır. Depresyonun kronikleşmesi, başlangıç aşamasındaki depresyonun tedavisinden çok daha uzun bir tedavi süreci gerektirir ve kişinin geri kalan hayatını etkileyebilir.

Depresyon, sadece hastalığı yaşayanlar için değil hasta yakınları için de zor bir hastalıktır. Pek çok depresyon hastası yakını, depresyon hastasına karşı takınacağı tavır konusunda ne yapacağını bilememektedir. cevapsepeti.com’dan Şeyda Yavuzlu bu konuyla ilgili güzel bir yazı yazdı. Umarım faydalı olur.


Depresyondaki birine yardım etmek


Sevdiğiniz birisi depresyona girdiğinde, destek ve teşvikleriniz iyileşmelerinde önemli bir rol oynar. Ancak, kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı ederseniz, depresyon sizi de yıpratabilir. Buradaki öneriler kendi duygusal dengenizi korurken depresyondaki birine destek vermenize yardım edebilir.


DEPRESYONDAKİ ARKADAŞA VEYA AİLE BİREYİNE YARDIM ETMEK

Depresyon, gencinden yaşlısına kadar ve hayatın her aşamasındaki milyonlarca insanı etkileyen ciddi ama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Depresyon günlük işleyişleri engeller ve çok büyük acılar verir. Bu sadece depresyondakileri değil, çevrelerindeki herkesi etkiler.

Sevdiklerinizden biri depresyondaysa, çaresizlik, öfke, sinir, korku, suç ve üzüntü içeren sayısız zor duygu altında kalabilirsiniz. Bunları hissetmeniz normaldir. Arkadaşınızın veya aile bireyinizin depresyonuyla uğraşmak kolay değildir. Ve eğer kendinize dikkat etmezseniz, kahredici olabilir.

Söylendiği gibi, sevdiklerinize yardım etmenin yolları var. Depresyon hakkında ve arkadaşınızla ya da aile bireylerinizle nasıl konuşacağınızı öğrenmekle başlayın. Ama ona elinizi uzatırken, kendi duygusal sağlığınızla da ilgilenmeyi unutmayın. Kendi ihtiyaçlarınızı düşünmek bencillik değildir, gereklidir. Duygusal anlamda güçlü olmanız depresyondaki arkadaşınızın ya da aile bireyinizin ihtiyaç duymakta olduğu desteği sağlamanıza imkân verecektir.

Arkadaşınız ya da aile bireylerinizde depresyon belirtileri:


  • Artık hiçbir şey onu ilgilendirmiyormuş gibi görünür.
  • Karakterine uymayan bir şekilde üzgün, asabi, çabuk öfkelenen, hassas, karamsardır.
  • İşine, cinselliğine, hobilerine ve zevk veren diğer aktivitelere ilgisini kaybetmiştir.
  • Çaresiz ya da ümitsiz hissettiğinden bahseder.
  • Hayata karamsar ya da olumsuz bakış açısıyla bakar.
  • Sıkça baş ağrısı, mide rahatsızlıkları ya da sırt ağrısı gibi sıkıntılardan şikâyet eder.
  • Sürekli yorgun ve bütün enerjisi çekilmiş hissettiğinden yakınır.
  • Arkadaşlarından, ailesinden ve sosyal aktivitelerden kendisini çekmiştir.
  • Ya normalden az ya da aşırı uyuyordur.
  • Ya normalden az yiyordur ya da normalden fazla yiyecek tüketmeye başlamıştır ve bu sebeple, ya kilo vermiş ya da kilo almıştır.
  • Kararsız, unutkan, düzensiz olmuştur ve “köşesine çekilmiş”tir.
  • Daha fazla alkol tüketmeye ve uyku ilaçları ve ağrı kesiciler de dâhil olmak üzere, hap almaya başlamıştır.

YAKININIZLA DEPRESYON HAKKINDA NASIL KONUŞURSUNUZ?

Bazen, sevdiğiniz bir insanla depresyon ile ilgili konuşurken ne söyleyeceğini bilmek zor olur. Endişelerinizi belli ederseniz sinirlenebileceğinden, hakarete uğramış hissetmesinden ya da kaygılarınızı göz ardı etmesinden korkabilirsiniz. Ne soracağınızdan ya da nasıl destek olacağınızdan emin olmayabilirsiniz.

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir. Ancak unutmayın ki, şefkatli bir dinleyici olmak tavsiyeler vermekten çok daha önemlidir. Depresyondaki kişiyi hissettikleri hakkında konuşması için cesaretlendirin ve yargılamadan dinlemeye istekli olun.

Ayrıca, tek bir konuşmayla her şeyin sona ermesini beklemeyin. Depresyondaki bireyler diğer insanlardan uzaklaşıp kendilerini soyutlamaya yatkın olurlar. Kaygınızı ve dinleme isteğinizi defalarca dile getirmeniz gerekebilir. Ancak ısrarcı değil, nazik olun.

Sohbete başlama yolları:


  • Son zamanlarda senin için kaygılanıyorum.
  • Son zamanlarda sende bazı değişiklikler gördüm ve nasıl olduğunu merak ettim.
  • Son zamanlarda bayağı bezgin görünüyorsun, bu yüzden seninle görüşmek istedim.

Sorabileceğiniz sorular:

  • Ne zaman böyle hissetmeye başladın?
  • Seni bu şekilde hissetmeye iten bir şey mi oldu?
  • Hemen şu anda sana en iyi desteği nasıl verebilirim?
  • Artık var olmak istemeyeceğin kadar mı kötü hissediyorsun?
  • Yardım almayı düşündün mü?

Unutmayın, destek olmak cesaret ve umut aşılamayı barındırır. Bu çoğu zaman, bir kişiyle, depresif bir zihin çerçevesinde bulunduğu sırada anlayabileceği bir dille konuşma meselesidir.


Yardımcı olacak neler söyleyebilirsiniz?



  • Bu konuda yalnız değilsin. Senin için buradayım.
  • Buna şu anda inanmıyor olabilirsin ama hislerin değişecek.
  • Nasıl hissediyor olduğunu tam olarak anlayamıyor olabilirim ama seni umursuyorum ve sana yardım etmek istiyorum.
  • Bırakmak istediğin zaman, kendine sadece bir gün, saat, dakika daha- elinden ne kadar geliyorsa- dayanacağını söyle.
  • Benim için önemlisin. Hayatın benim için önemli.
  • Sana yardım etmek için şu anda ne yapabileceğimi söyle.

Şunları söylemekten kaçının:


  • Her şey senin kafanda bitiyor.
  • Hepimiz böyle zamanlardan geçiyoruz.
  • İyi tarafından bak.
  • Uğrunda yaşayacağın çok şey varken ölmek neden?
  • Durumun için hiçbir şey elimden gelmez.
  • Toparla kendini artık.
  • Senin neyin var?
  • Şimdiye kadar daha iyi olman gerekmez miydi?

DEPRESYONDAKİ BİREYE YARDIM EDERKEN KENDİNİZE GÖZ KULAK OLUN

Sevdiğimiz insanların sorunlarını çözmek isteyen doğal dürtülerimiz vardır ama yakınınızın depresyonunu siz kontrol edemezsiniz. Ancak kendinizle ne kadar ilgileneceğinizin kontrolünü yapabilirsiniz. Sağlıklı kalmanız, depresyondaki bireyin tedavisi kadar önemlidir, bu yüzden kendi sağlığınıza öncelik tanıyın.

Uçuş görevlilerinin tavsiyesini hatırlayın: bir başkasına yardım etmeden önce kendi oksijen maskenizi takın. Başka bir deyişle, depresyondaki birine yardımcı olmaya çalışmadan önce kendi sağlığınızın ve mutluluğunuzun yerinde olduğundan emin olun. Yardımcı olmanın baskısı altında çökerseniz ne arkadaşınıza ne de aile bireyinize hiçbir yardımınız dokunmaz. Kendi ihtiyaçlarınızı gözettiğinizde, yardım elinizi uzatmak için gereksindiğiniz enerjiye sahip olacaksınız.


Kaynaklar

Mayo Clinic: Supporting a Friend or Family Member
Help Guide: Helping a Depressed Person
 
Geri
Top