YoRuMSuZ
Biz işimize bakalım...
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ
Bir çok kişinin ortak sorunudur aslında diş eti çekilmesi. Bu rahatsızlığın erken teşhisi ve önlemlerinin alınması şarttır.Yoksa diş eti çekilmesi artarak ilerler ve sağlam olan dişinizi bile kaybedebiliriniz. Hatta ağızda kötü kokuya bile sebep olabilirler. Sağlıklı diş etlerinin rengi açık pembedir ve diş eti dişlere ve kemiklere sıkıca tutunmuş olup portakal kabuğu gibi parlak, pütürlü bir görünüme sahiptir. Ayrıca sağlıklı dişeti fırçalama sırasında kanama yapmaz.
Nedenleri : Diş eti çekilmesinin birincil sebebi bakteri plağıdır. Dişler iyi bir şekilde temizlenmediğinde yada yanlış fırçalamalar sonucunda diş aralarında veya yüzeyinde yiyecek artıkları birikir. Bu artıklar zamanla bakteri oluşturmaya başlarlar. Bakteri plağı denilen bu artıklar zamanla dişte çürümelere hatta dişte iltihaplanmalara neden olurlar.Zamanlada diş taşlarının oluşmasına neden olurlar.Bu diş taşları diş ile diş eti arasında kendine yer oluşturarak zamanla dişetinin çekilmesine neden olurlar.
Diş eti çekilmesine neden olan diğer önemli faktörler:
ÖNERİLER
* Diş eti çekilmelerinde en çok bilinen yöntemlerden biri papatyadır.
Hazırlanışı : Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı papatya çiçeği katılıp ılıyıncaya kadar bekledikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere gargara yapılır.
* Diş eti çekilmelerinde etkili olan bir diğer yöntem de tuz ile yapılan gargaradır. Bu yöntemde eskiden beri kullanılmakta ve olumlu sonuçlar vermektedir.
Hazırlanışı : Bir fincan soğuk suyun içine bir tatlı kaşığı sofra tuzu ( yalnız bu tuzun kalın tuz denilen tuzdan olması gerekmektedir) katılıp karıştırıldıktan sonra günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere gargara yapılır.
* Diş eti çekilmelerinde diğer yöntem ada çayıdır.
Hazırlanışı : Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ada çayı katılıp ılıyıncaya kadar bekledikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere gargara yapılır.
Bir çok kişinin ortak sorunudur aslında diş eti çekilmesi. Bu rahatsızlığın erken teşhisi ve önlemlerinin alınması şarttır.Yoksa diş eti çekilmesi artarak ilerler ve sağlam olan dişinizi bile kaybedebiliriniz. Hatta ağızda kötü kokuya bile sebep olabilirler. Sağlıklı diş etlerinin rengi açık pembedir ve diş eti dişlere ve kemiklere sıkıca tutunmuş olup portakal kabuğu gibi parlak, pütürlü bir görünüme sahiptir. Ayrıca sağlıklı dişeti fırçalama sırasında kanama yapmaz.
Nedenleri : Diş eti çekilmesinin birincil sebebi bakteri plağıdır. Dişler iyi bir şekilde temizlenmediğinde yada yanlış fırçalamalar sonucunda diş aralarında veya yüzeyinde yiyecek artıkları birikir. Bu artıklar zamanla bakteri oluşturmaya başlarlar. Bakteri plağı denilen bu artıklar zamanla dişte çürümelere hatta dişte iltihaplanmalara neden olurlar.Zamanlada diş taşlarının oluşmasına neden olurlar.Bu diş taşları diş ile diş eti arasında kendine yer oluşturarak zamanla dişetinin çekilmesine neden olurlar.
Diş eti çekilmesine neden olan diğer önemli faktörler:
1-Hatalı diş fırçalama
2- Diş sıkmak
3- Şeker hastalığı
4- Genetik faktörler
5- Sigara
6- İlaç kullanımı
7- Kötü yapılmış köprü ve dolgular
8- Hormonal değişimler
9- Kötü beslenme.
2- Diş sıkmak
3- Şeker hastalığı
4- Genetik faktörler
5- Sigara
6- İlaç kullanımı
7- Kötü yapılmış köprü ve dolgular
8- Hormonal değişimler
9- Kötü beslenme.
ÖNERİLER
* Diş eti çekilmelerinde en çok bilinen yöntemlerden biri papatyadır.
Hazırlanışı : Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı papatya çiçeği katılıp ılıyıncaya kadar bekledikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere gargara yapılır.
* Diş eti çekilmelerinde etkili olan bir diğer yöntem de tuz ile yapılan gargaradır. Bu yöntemde eskiden beri kullanılmakta ve olumlu sonuçlar vermektedir.
Hazırlanışı : Bir fincan soğuk suyun içine bir tatlı kaşığı sofra tuzu ( yalnız bu tuzun kalın tuz denilen tuzdan olması gerekmektedir) katılıp karıştırıldıktan sonra günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere gargara yapılır.
* Diş eti çekilmelerinde diğer yöntem ada çayıdır.
Hazırlanışı : Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ada çayı katılıp ılıyıncaya kadar bekledikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere gargara yapılır.