Doğa Sporu nedir?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Doğa Sporu nedir?
Doğada ve doğal ortamda, bir malzeme yardımıyla veya malzemesiz olarak yapılan sporların tümüne doğa sporları denir. Dağcılık, Kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kampçılık, mağara dalışı, kanyon geçişi, yamaç paraşütü, paramotor, kanat, yelken kanat, motorlu deltakanat, nehir kanosu, rafting, su altı dalıcılığı, serbest dalış, doğa fotoğrafcılığı, tur kayağı, buzul tırmanışı, donmuş şelale tırmanışı, dağ bisikleti, orientering, base jumping, yelken, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, ve benzeri aktiviteler doğa sporlarına örnek olarak gösterilebilir.

Yaşamı tanımlamaya kalktığımızda “hareket”i en başa koymamız gerekir.Çünkü yaşamın özü hareketdir.

Günümüz teknolojileri öylesine hızlı gelişmekte ki,otomasyon ve mekanizasyon artık insan yaşantısı içinde daha fazla yer tutmaktadır.Teknoloji kullanımlarında ise artık herşey insanın rahatlığı için düşünülmektedir. Çamaşır ve bulaşık yıkamakdan ayakkabı fırçalamaya kadar her şey artık aletler makinalar aracılığıyla yapılmaktadır.Bu da günlük yaşam içinde insanı daha pasif ya da daha az aktif konuma sokmaktadır.

Günümüzdeki bu az hareket, yeni bir hastalık grubunun doğmasına da neden oldu. Bu hastalık grubuna Hypokinetic- Disease (hareket azlığı hastalıkları) adı veriliyor. Artık bu hastalıklar günümüzde en çok can alan, bir hastalıklar grubudur. Kalp-Damar hastalıkları ise bu grubun başını çekiyor.

İnsan bu hareket azlığı ile başa çıkmak, yaşam kalitesini yükseltmek, fiziksel anlamda günlük yaşamdaki etkinlikleri daha kolay yapar hale getirebilmek amacıyla “ spor” olgusunu yarattı. Bu olgu çeşitli dönemlerde, çeşitli ülkelerde değişik isimlerle anıldı. Kimi zaman “herkes için spor”, kimi zaman “sağlık için spor”, kimi zaman “kitle sporu” v.b. gibi.

Sporun insan sağlığına,kişinin bedensel ve zihinsel gelişimine yaptığı katkılar saymakla bitmez.

Son dönemlerde Spor faaliyetleri içinde grafiği hızla artan yeni bir dal oluşmaya başladı ki,her yaş ve meslek grubundan insanın ilgi odağı haline geldi… Doğa sporları…

Doğa yürüyüşleri çok fazla teknik beceri ve yeterlilik gerektirmeyen biraz bilgilendirme ve biraz da kondisyon ile herkesin rahatlıkla yapabileceği bir faaliyetdir.

Doğa yürüyüşlerinin bir sonraki aşaması ise Dağ Yürüyüşleridir.Doğa yürüyüşlerinden farkı ise, zorluk derecelerinin biraz daha yüksek olması ve dağcılık katagorisi içinde de yer almasıdır. DAĞCILIK; içinde eğitim, ilkyardım, teknik beceri, kondisyon, beslenme,yön bulma ve arama kurtarmaya varana kadar bir çok alanda bilgi birikimi, tecrübe ve yeterlilik gerektiren bir spor dalıdır.

Doğa sporlarının, adrenalin seviyesinin yüksek olduğu bilinen bir gercektir.Ama insan sağlığı ve gelişimine katkısı da bir o kadar fazla ve tartışma gerektirmeyen diğer bir gerçektir.Doğa sporları;insanda disiplin,kararlılık,uyum,dayanıklılık,karar verme ve uygulama gibi becerilerin gelişimine katkı sağlar.


Trekking Doğa Bizi Çağırıyor !
Aslında bizlerde doğanın bir parçasıyız ve doğa her zaman bizi çağrıyor. Doğanın bu çağrısına kulak vermeye ve kendinizi daha fazla özgür hissetmeye ne dersiniz? Evet dediğinizi ama sorularınız olduğunu duyabiliyoruz. ?

En çok sorulan sorulardan birinin başında kimlerin trekking yapabileceği geliyor. Buna yürüyebilen herkes diye cevap vermek hiçte yanlış olmaz. Elbette her kes her yere yürüyemez. Çok zorlu, profesyonallek gerektiren parkurlar da var ama herkesin yürüyebileceği parkurlar da var. Fiziksel kondisyonuna göre göre sağlıklı olan ve yürüyebilen herkes hedefe varır geç yada erken önemli değil. Zaten tekking bir yarışmada değil..!!!


Trekking Öncesi

Trekking öncesi yapmanız gerekenler..

Parkur ve program bilgilerini inceleyin. Zorluk derecesini dikkate alın. Özel bir sorununuz varsa yada sorularınız mutlaka bizimle irtibata geçin.
Ne kadar süreyle nasıl bir yürüyüz yapabileceğinize karar verin ve buna uygun bir tur seçin.
Katılacağınız tura göre malzeme bilgilerini öğrenin sorularınız varsa bizimle irtibata geçin.
Yürüyüşe "akşamdan kalma " çıkmayın. Yürüyüşe gideceğiniz günden önceki gece erken yatın.
Yürüyüşte karşılaşacağınız çocuklar için yanınızda şekerleme türü şeyler bulundurun. Erkekler miskete, kızlar tokaya çok seviniyor.
Yürürken

Doğadayken toza çamura bulaşmaktan korkmayın ilk gördüğünüz suya yada çamura basın. Buraya kentte yapamadıklarınızı yapmaya geldiğinizi unutmayın..?
Parfüm kullanmayın. Bir çok bölgede doğal yada kovan arıları vardır peşinizden ayrılmayabilirler..?
Bir çok parkurda içilebilir su vardır ancak çok steril yaşamaya alışık olanlara içmelerini önermiyoruz.
Patikalardan yürürken tek sıra olamaya özen gösterin.
Yeşil alanlardan yürürken birbirinizin bastığı yerlere basmamaya özen gösterin
Ekili dikili yerlerden geçerken özen gösterin, izinsiz hiçbir şey koparmayın.
Dere geçişlerinde taşlara basarak yürünür. Bastığınız taşı önce hafifçe yoklatyarak oynak yada kaygan olup olmadığını kontrol edin.
Dik bir yerden çıkarken önde gidenlerin hareketlerinde taş yuvarlanırsa taş diye bağırın.
Sık dalların arasından geçerken önünüzdekinden 1 m kadar geride kalmaya çalışın ki önünüzdeki geçtikten sonra serbest kalan dallar size çarpmasın.
Doğa yürüyüşü grup olarak yapılır ve grupta amaç ortak hareket etmektir. Rehberiniz bunu sağlamak için özen gösterecektir ancak bunu sağlamak için sizde özen gösterin ama kendi temponuzu esas alın, gereksiz ölçüde asla zorlanmayın. Bedeninizin verdiği sinyalleri dinleyin.
Rehbere haber vermeden herhangi bir nedenle gruptan ayrılmayın.!!!
Bir nedenle gruptan geride kalıp kaybolduğunuzu düşünürseniz bulunduğunuz noktadan ayrılmayın. Rota üzerinde beklediğinizde rehberiniz sizi kısa sürede bulacaktır.
Çevreyi korumaya azami özen gösterin. Çöpünüzü doğada bırakmayın. Meyve atıkları ekmek, yiyecek atıkları gibi organik atıkları orman içine hayvanlara bırakın.
Veeeeeeee, Yola çıktığınız anda geride kalan her şeyi unutun. Doğanın size sunacağı armağanları ve görsel şöleni hayal etmeye başlayın..?


Yürüyüş sonrası

Şayet zorlu bir parkur yürüdüyseniz dönüşte yatmadan önce Doktorunuza danıştığınız bir kas gevşetici almak sonraki birkaç gün bacaklarınızın tutulmasını önler..

Önemli bir uyarı Ayakkabı..!!

Doğa yürüyüşü için boğazlı bir ayakkabı giymelisiniz. Doğa yürüyüşlerini sıklıkla yapmaya karar verirseniz trekkink ayakkabılarından mutlaka satın alın. ANCAKKK yeni alacağınız ayakkabıyı kesinlikle ilk kez etkinlik sırasında kullanmayın. Mutlaka ama mutlaka etkinlik öncesi üç beş kez yeni ayakkabınızı kent yaşamında giyerek ayağınızı ve ayakkabınızı alıştırın.

ATV
Günümüzün sıkıcı dünyasından kopup, kendine biraz vakit ayırarak, heyecan yaşamak isteyenler için tasarlanmış bir araçtır atv motor. Motosiklet sürmekten korkanların ama bu zevki tatmak isteyenlerin vazgeçilmezidir. Atv motorlar hobi dışında farklı amaçlar için de kullanılmaktadır ama araçların teknik özellikleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en önemli kriter hobi için kullanılacak olmalarıdır ve bu yüzden çok ekstra bir donanıma sahip değildirler.

Atv motor en genel tanımıyla dört teker üzerinde hareket eden, içten yanmalı bir motordan güç alan tek ya da iki kişilik bir taşıttır. Hobi amaçlı olduğundan, özel eğitim almadan herkesin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanında eğlence yaparken sakatlanma ve yaralanmaları engellemek için bazı ayrıntılara da girilmiştir. Atv turlar genelde düzgün yollar yerine arazide yapıldığı için şartlar göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınmıştır.


DAĞ YÜRÜYÜŞÜ
Dağcılık, dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra teknik malzeme kullanarak tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur. DAĞ YÜRÜYÜŞÜ - Doğa Yürüyüşü (Hiking) : Sabah başlayıp akşam bitirilen günü birlik dağ yürüyüşüdür.

DAĞCILIK

Dağcılık, sadece tırmanmak, güzel manzaralar seyretmek, el değmemiş vahşi doğada tecrübeler edinmek değildir. Mücadele etmek, risk almak gibi zorluk dereceleri yanında ekip çalışması ve uyum gerektiren bir spor dalıdır.

İnsan ihtiyaçlarının umursanmadığı bir ortamda vereceğiniz zorlu mücadele sonucunda elde edeceğiniz fiziki ve ruhi zenginlik alacağınız en büyük ödül olacaktır. Vücudunuzu ve ruhunuzu tabiatın ritmine uydurup, güven ve beceriyle tırmanırken doğada hüküm süren barış havası içinize süzülerek girecek, rüzgârın en taze esintilerini hissedecek, ihtiyacınız olan enerjiyi fırtınalardan depolayacak, şehrin sıkıcılığında depoladığınız dertlerinizi sonbahar yaprakları gibi zirvelerden uçurup uğurlayacaksınız.


KANYON
Türkiye, iklimsel ve cografi özellikleri dolayısıyla zengin su kaynaklarına sahiptir.

Türkiye'nin hangi bölgesine giderseniz gidiniz,kilometrelerce uzunluğunda, metrelerce derinlikte, göz alıcı ve zaman zaman da ürkütücü görüntüleriyle bir kanyona rastlamanız mümkün.Bilinen ve turizme açılan onlarca kanyonun yanında, çok daha fazlasıyla keşfedilmeyi bekleyen gizemli kanyonlar da mevcutdur.
Uygun bir mevsimde ziyaret ettiğinizde, asırlardır sure gelen bir sonsuz yalnızlığın da koynuna kendinizi bırakmış olacaksınız. Metrelerce uzunluğunda kayalar,bu kayalardan yıllardır dinmeyen bir coşkuyla akan şelaleler ve bu şelalelerin hemen dibinde oluşan turkuaz rengi su havuzları.

Çok az bilinen bu gizemli dünyada yapacağınız bir günlük keşif turu sonucunda,hem heyecan hem macerayı tadacak, hem de turkuaz rengi buz gibi su havuzlarında yüzerek yorgunluk atacak,dinleneceksiniz.

Ekstrem doğa sporları arasında en eğlenceli bir o kadar da macera dolu olan kanyon geçişleri, birçok aktiviteyi aynı anda yapma olanağı tanımaktadır. Yüzme, tırmanma, duvar ve şelale inişleri ve cangıl gibi ayrı birçok aktivite sizleri; kanyonları şehirden soyutlayan kaya blokların arasında beklemektedir

Kanyonların arasına giren akarsular genellikle şelaleler oluşturarak aşağılara akmaktadır. Bu şelaleler varsa doğal merdiven ya da ormanlık araziden yok ise emniyet sistemleri kullanarak ip yardımıyla geçilmektedir.


KAMPÇILIK
Kampçılık, doğa sporlarının ayrılmaz bir parçasıdır.İnsanda heyecan,coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar. Kampçılıkta en temel unsur doğaya saygıdır. Bir yandan konforunuzu düşünürken diğer yandan da ortamın doğallığına zarar vermemeyi öncelikleriniz arasına alacaksınız.

KAYA TIRMANIŞI
Doğayla iç içe olmaktan, trekking gibi sporlardan hoşlanıyorsanız, kendinizi biraz zorlamaya ne dersiniz ?

Kaya tırmanışı, iyi bir seçenek olabilir. Her ne kadar ekstrem bir spor olarak kabul edilse de gözünüz korkmasın. Kaya tırmanışı, heyecan duygusu veriyor ve stratejik karar verme yeteneğinizi geliştiriyor. Denge, estetik, esneklik ve gücü bir araya getiren bu sporda doğaya rağmen değil, ona uyum sağlayarak ilerleniyor. Fiziksel güç ve zekayı aynı anda kullanmak gerekiyor. Bir nevi insan kendi kendine meydan okuyor! Kaya tırmanışında, kol ve bacak kasları başta olmak üzere, vücudun hemen hemen bütün kasları çalışıyor. Kayaya yaklaşılan pozisyonlar ise karın kaslarına fayda sağlıyor.

Kaya tırmanışı, Sportif tırmanış ve Uzun duvar tırmanışı olarak ikiye ayrılıyor. Yeni başlayanlara sportif tırmanış tavsiye ediliyor. Bu sporun, kişinin özgüvenini geliştirmesine faydası olduğunu,bu sporu yaparken kendini daha özgür hissettiği ve stres attığı için bu sporu severek yaptığını anlatıyor.İçinde az da olsa tehlikeyi barındırmasını ise bu sporu daha zevkli hale getiriyor şeklinde açıklıyor.


KAYAK
Kayak, insanların kar üzerinde batmadan kayarak ilerlemesine yarayan araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı.

KÜREK
Kürek, insan vücudunun sınırlarını zorlayan bir dayanıklılık sporudur. Sanıldığının tersine yalnızca kol gücüne dayanmıyor. Hatta % 60-70 bacak gücüne % 30-40 oranında da kol gücüne dayanıyor denebilir. Bacak gücünün önemi, tekne içinde kürekçinin raylar üzerinde hareketli olan bir oturağa oturması ve geriye doğru kendini iterken de bacaklarından güç almasından dolayıdır. Bacak gücü ve kol gücünden sonra, omuz gücü de önemlidir.

MAĞARACILIK
Türkiye, mağaralar açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olmasına rağmen araştırmalara geç başlanmıştır. Yaklaşık olarak 40.000 tane olduğu düşünen Türkiye Mağaralarının çoğunluğu, Orta ve Doğu Toroslar ile Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.

Mağara Bilimi(Speleoloji), sporla bilimin iç içe olduğu yegâne doğa sporudur. Bünyesinde yürüyüş, kampçılık ve ip inişi gibi birçok sportif alanı; ölçüm, haritalama gibi uzmanlık alanlarını; jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji gibi bilim dallarını barındırır.

Türkiye Mağaralarının çoğunluğu, Orta ve Doğu Toroslar ile Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.


PAINTBALL
Paintball yada Boyatopu son 20 yıldır yaygın bir biçimde oynanan oyuncuların rakip takım oyuncularını içi boya ile doldurulmuş küçük jelatin veya plastikten toplardan oluşan mermiler kullanan silahlarla belli bir parkur içinde oynanan bir takım ve strateji sporudur.

Oyunun amacı ise verilen görevi gerçekleştirmektir.Eğer buna "senaryoyu uygulamak" denir. Amaç belli bir süre içinde karşı takımın kalesindeki bayrağı ele geçirmek, bir rehineyi kurtarmak, başkanınızı güvenli bir şekilde hedefe ulaştırmak, karşı takımın tamamını elemek, tek başına vurulmadan kalan son kişi olmaya çalışmak, birkaçağı yakalamak, bir tepeyi savunmak, bir köprüyü uçurmak veya ikili timlere ayrılıp diğer timleri elemek, gibi bir çok seçenekten oluşabilir.
Oyunun temel kuralı çok basittir. Üzerine gelen mermi ile boyanan oyuncu oyundan çıkar; yani o oyun için ölür.


RAFTING
Zengin doğal kaynaklarına sahip olan Türkiye, su sporları (rafting, kano ve nehir kayağı) için gelen ziyaretçilerine önemli bir akarsu potansiyeli sunmaktadır.

Her türden katılımcıya hizmet sunan parkur ve rotalarda eğitimli rehberlerin denetim ve gözetiminde hiç çekinmeden bu Büyük maceraya "merhaba" diyebilirsiniz.
Türkiye'de rafting yapmaya en elverişli nehirler arasında Köprü çay, Dalaman, Melen, Fırat ve Çoruh nehirlerini saymak mümkün.

Eğer siz de gücünüzün sınırlarını zorlamak ve uyumlu bir takım ruhu deneyimini yaşamak istiyorsanız, rafting sizin için uygun bir seçenek... Rafting, raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirlerde yapılan bir akarsu (nehir) sporudur. Rafting de asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden; kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir.

Botta bulunan herkes kürek çeker. Sabit bir kürek yeri yoktur ve kürekçiler botun kenarlarına oturarak kürek çekerler. Rafting deneyimli rehberlerin idaresinde yapıldığında son derece kolay ve güvenli bir doğa sporudur.


RÜZGAR SÖRFÜ
Kürek, insan vücudunun sınırlarını zorlayan bir dayanıklılık sporudur. Sanıldığının tersine yalnızca kol gücüne dayanmıyor. Hatta % 60-70 bacak gücüne % 30-40 oranında da kol gücüne dayanıyor denebilir.

Bacak gücünün önemi, tekne içinde kürekçinin raylar üzerinde hareketli olan bir oturağa oturması ve geriye doğru kendini iterken de bacaklarından güç almasından dolayıdır. Bacak gücü ve kol gücünden sonra, omuz gücü de önemlidir.


SCUBA DALIŞ
Bilinmeyenin çekiciliği, doğayı tanıma ve karşı koyma isteği, ekonomik, ticari ve askeri nedenler sonucu insanoğlu sualtını keşfetmek ihtiyacı hissetmiştir.

Gerek nefes tutularak gerekse de SCUBA ile yapılan dalışlarda kullanılan en temel malzeme Maske, Snorkel ve Palettir. Bu temel donanıma ABC adı verilir.


SEA KAYAK
Deniz Kanosu veya Deniz Kayağı (ing.Sea kayak), bildiğimiz kanolardan farklı olarak, ortasında, kürek çeken kişinin oturabileceği ve içine bacakları öne doğru uzatarak yerleşebileceği şekilde dizayn edilmiştir. Kanonun içine su girmesini önlemek amacıyla, vücudu saran ve kanonun kenarlarından gelen özel bir etek giyilir. Böylelikle hem suya olabildiğince yakın hem de hiç ıslanmadan uzun yollar katedilebilir. Fiberglas, plastik, bez veya ahşap kullanılarak üretilen kanoları, tek kişilik (K-1, single), çift kişilik (K-2, double) olarak adlandırılır. Üzerinde bulunan özel su geçirmez kapaklı bagajlar sayesinde ise deniz üzerinde uzun süre seyahat olanağı sağlar.

Deniz kayağı, suya yakın olmanın keyfiyle, denizin nabzını tutmak isteyenler için eşi bulunmaz alternatif bir spor olarak her geçen gün daha fazla kişiyle buluşmaktadır.


SNOWBOARD
Rahat giysilerle yapılabilen, estetik ve yaratıcı hareketlere olanak veren snowboard, gençler arasında kısa sürede bir tutku haline geldi. Kayak kökenli insanların içinde, hızla snowboard öğrenme isteği doğdu. Snowboard için gerekenler, giyim kuşam malzemeleri haricinde,
 
Geri
Top