Doğa ve Manzara Resimleri Nasıl Çekilir

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Günü değerlendirin; Motifleri daha sık kullanın: Mükemmel bir fotoğraf için en iyi motif öncelikle uygun ışık uyumunundan geçiyor.

Resimdeki hareketi yakalamak için günün farklı saatlerinde aynı manzarayı sıkça resimlemek gerekiyor. Sabah öğlen ve akşam üzeri çektiğimiz farklı motiflerdeki resimler arasından o manzaraya en uygun olanı seçin. Örneğin 'Kaliforniya Çölü' gün batımında bambaşkadır.
 
Günü değerlendirin; Motifleri daha sık kullanın: Bakış açınızı değiştirmeniz ile resminize ne kadar hareket sağladığınıza bir bakın. Biraz yüksek bir yere çıktıktan sonra dizlerinizin üzerine çökerek yada yere uzanarak objektifinizden bakış açınızın başlangıç noktasını değiştirin. Bu resimde köprü; baş rolü oynarken izleyicinin bakışınıda resim üzerinde yönlendirmekte. Merceğinizi köprünün ortasına doğru odaklayarak ön planda bulunan köprünün başlangıç noktasını bulanıklaştırın. İşte bu şekilde merceğinizin keskinlik ayarıyla oynayarak fotoğraflarınızda derinlik duygusunu istediğiniz oranda oluşturabilirsiniz.
 
Yansımalar; Doğal Efektler: Sudaki yansımalar fotoğraflarımızda kullanabileceğimiz en mükemmel efektlerdir.Yansıma efekti ancak simetriyi doğru kurduğumuzda işe yarıyacaktır. Ufuk çizgisi; resmimizin tam ortasına gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Bir çok kamerada bulunan kafes özelliği sayesinde bunu yapmak pekte zor değildir. Genellikle ekranımızı 9 küçük kareye bölen özellik; çekim sırasında etkinleştirildiğinde bize resmi ortalama yada düz tutma konusunda yardımcı olur. Ancak; DSLR kameraların pek çoğu bunun için bir ekrana ihtiyaç duyar. (40€)

DSLR; (Digital Single Reflex Lens= 'Yansıma(ayna) tepkili mercek taşıyan dijital kamera')
 
Dramatik anları yakalayın; Özel Manzaralar (1): Böyle manzaralar son derece duygusaldır ; işte tamda bu sebepten dolayı hiç bir tatilde kaçrılmaması gereken fotoğraflardır. Bu tür fotoğrafların; asıl değerini açığa çıkarabilmek için 'Panorama formatında' resimlemek gerekiyor. Birçok kamera 'Panorama Assistant' adını verdiğimiz bir yazılım ile ; fotoğraflar arasında geçişleri sağlayarak üzerlerinde çalışma imkanı sunar. Bu yazılımda resimler genelde 1/3 oranında üst üste bindirilir ve geçişleri sağlamak daha sonra mümkün olmaz. Bu yüzden fotoğraflarımız üzerinde ışık çalışmalarını anında yapmak gerekiyor.
 
Dramatik anları yakalayın; Özel Manzaralar (2): İşin kolayına kaçıpta makinelerin hemen hepsinde bulunan otomatik ayarlara kendinizi fazla bırakmayın. Ayarlarınızı o anki duruma göre elle yapın yada kameranızın 'Panorama Assistant' ını kullanın. Bu tür çekimlerde bir kamera sehpası 'TRIPOD' ( Uzun süreli beklemeye dayalı pozlandırmada fotoğraf makinesini sabitleştirmeye yarayan 3 ayaklı katlanabilir sehpa) kullanın. Her fotoğraftan sonra sehpanın ayarları ile oynarak farklı açılar yakalayın.

Bu türde resimleriniz üzerinde gerekli çalışmaları bir yazılım yardımı ile bilgisayarınızdada yapabilirsiniz.
 
Resim Yapısı; Işık Oyunları: Orman fotoğrafları; ağaç ve yaprakların hengamesi içinde düzensiz bir görüntü sergiler ve gözü çok yorarlar. Kendinizi küçük kesitlere odaklayın. Önplan kendini arkaplandan belirgin bir şekilde soyutlamalı. Işığı kullanarak fotoğrafınızda bir kesiti vurgulayın. Fotoğrafta gördüğünüz gibi; ağaçlar arasından süzülmesi ile; ışık hüzmesi oldukça belirgin bir hal alır ve yerdeki yapraklarda bu ışınlar sayesinde parıldar. Bu yüzden ışığa karşı çekim yaparken fotoğraf kalitesini korumak için bir diyafram kullanmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Makinenizin ayarlarında; 100 ile 200 arasında bir ISO değeri seçin. ISO değeri yükseldikçe ekranınızındaki kamaşma azalacak ve görünürlükte artacaktır. Böyle fotoğraf çekimleri için bir 'TRIPOD' kullanmanızda işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
 
Renk ve Ton Ayarları; Uyumlu ve tamamlayıcı renkler kullanın: Renkler; birbirlerini güçlendirebileceği gibi zayıflatabilirlerde. Yoğun karşıtlıklara hükmedebilmek için renkler hakkında biraz bilgiye sahip olmak gerekir. Kırmızı Mavi ve Sarı ana renklerdir ve diğer renkere oranla oldukça güçlüdürler. Sarı en yüksek parlaklığa sahip renktir. Bu yüzden bu lale tarlası fotoğrafinın 2/3 ü mavi gökyüzüne ayrılarak sarı rengin gözü yorması engellenmiş. Bunun yanında yeşil ve biraz kırmızı tonlarla renk uyumuda sağlanmış.
 
Çizgilere Hükmedin; Dinanizmi ve derinliği vurgulayın: Bu tür resimler bakışlarımızı başlangıç noktasından fotoğrafın derinliklerine götürmesinin yanı sıra aynı şekilde çabucak geride getirirler. Dikkat ederseniz; bakışlarımız hızlıca derinliğe doğru giderken tam ufuk çizgisinde durup orada kalıyor. Ufuk; manzara resimlerinin ne kadar vazgeçilmezi olsada böyle derinlik ve hareket vurgulayan fotoğrafların en önemli parçasıdır.
 
Nesneleri de dahil edin; Renkleri ön plana çıkarın: Örneğin resimdeki gibi; kumsal üzerine izleyicinin bakışlarını direk odaklayacağı bir can kurtaran kulübesi oturtun. Eğer buna benzer bir nesne bulamazsanız bir güneş şemsiyesi yada bir deniz topuda işinizi görecektir. Böyle objeler özellikle kötü havalarda vazgeçilmez aksesuarlardır.
 
Resminizi budayın; Formatınızı seçin: Dikey Format manzara resimlerinin klasik biçimlerindendir; Ara sıra bu tür dikey formatlarla resimlerinize heyecan katabilirsiniz. Ufuk çizgisinin resminizin tam ortasına oturmasıyla heyecan dahada artacak. Bu resimde vurgulanmak istenen Maldivlerin tertemiz denizi. Bu yüzdende resmin büyük bir bölümünü kaplayarak başrolü oynuyor. Resimlerinizde daha tok renkleri yada daha açık ve temiz bir deniz suyu elde etmek için bir Polarize Filtre kullanabilirsiniz.

Polarize Filtre; (Polarization filter) : Işığın dalga boyunda tüm yönlerde yaptığı salınmayı tek bir düzleme indiren ve böylelikle parlak yüzeyli cisimlerdeki yansımaları yok eden filtre türü. Yansımanın yok edilebilmesi için parlak yüzeyin metalik olmaması gerekmektedir.)
 
Geri
Top