Domates reçeli

Gül 34

Usta
İnternette yok satıyor! Tadına bakan bir daha sipariş ediyor

Domates reçeli

Iğdır'da kurulan doğa köyünde birbirinden farklı lezzetler yer alıyor. Onlardan biri de domates reçeli! Tuzlu yemeye alıştığımız domatesten tadına doyum olmaz bir reçel ürettiler. Doğa köyünde üretilen bu reçeller, yurdun dört bir yanından talep görüyor.

"Doğu'nun Çukurova'sı" olarak nitelendirilen Iğdır'da en fazla üretilen ürünlerden olan domates, kadınların hünerli ellerinde reçele dönüşüyor. Kente bağlı Küllük köyündeki 45 dönümlük arazide kurulan "Aras Doğa Köyü" isimli işletmede yörenin eski lezzetleri geçmişteki yöntemlerle üretilip gün yüzüne çıkartılarak satılıyor.

Domatesten salça ve turşu da üreten yöredeki kadınlarına ekmek kapısı haline gelen işletmede üretilen ürünlerden en dikkat çekicisi ise domates reçeli. Iğdır'ın verimli topraklarında üretilen domatesler, doğa köyüne getirilip burada çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tadına ender rastlanır bir lezzet haline geliyor.

DOMATES REÇELİ YOK SATIYOR​

Üretilen ürünlerin birçoğuna Iğdır'ın yanı sıra yurdun farklı kentlerinden yoğun talep gelirken, domatesten reçel yapıldığını duyan vatandaşlar da bu reçele ayrı ilgi gösteriyor. E-ticaret üzerinden satışı yapılan domates reçeli adeta "yok" satıyor.

Domates reçelini üreten kadınlardan Çiğdem Yıldız, domates reçelinin oldukça lezzetli ve ilgi gören ürün olduğunu söyledi.

İlk domates reçelini üretmeye başladıklarında duyanların şaşırdığını anlatan Yıldız, "Bu reçeli bir kez tadan bir daha vazgeçemiyor. Iğdır'da yıllardır domates ekiliyor, salçası, turşusu ve konservesi yapılıyor, yemeklerde kullanılıyor. Biz de buna bir fark katarak reçelini yaptık. Biz bunu yaptıktan sonra domates reçeli çok beğenildi ve çok tutuldu. Domatesi reçel olarak değerlendirdik, biz de kazandık, çiftçimiz de kazandı." dedi.

Aynı işletmede çalışan kadınlardan Muhabbet Sinay da kendi bahçelerinden topladıkları domatesleri de kurutmak ya da salça yapmak yerine reçel olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Önce haşlayıp belirli aşamalardan geçirdiğimiz domatesleri sonunda şerbetle kaynatarak reçel haline getiriyoruz. Önceleri domatesten hiç bu şekilde faydalanmadık, bu yıl ilk kez farklı bir lezzet olarak reçelini yaptık." diye konuştu.

'DOMATESİN REÇELİ OLUR MU DİYENLER TADINCA ÇOK BEĞENİYOR'​

Iğdır domatesinden çok fazla ürün üretildiğini ama reçel üretiminin ilgi çekici olduğunu aktaran Sinay, şunları kaydetti:
"Iğdır'ın ekonomisinde önemli yeri olan domatesi farklı bir tatla değerlendirerek ekonomimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. 'Domatesin reçeli mi olur?' diyen insanların bu reçeli tattıklarında çok beğendiklerini gördük. Aldığımız olumlu tepkiler hoşumuza gidiyor, bu nedenle domates reçelinden oldukça fazla üreterek satışa hazırladık."

Malzemeler:
20 adet orta boy domates (küçük yumurta şeklindeki domatesler tercih edilir)
20 adet taze badem
5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı içme suyu
1 tatlı kaşığı toz limon tuzu
1/2 çay kaşığı vanilya* (mümkünse aktarlarda satılan biraz pahalı olan toz vanilya)
2 çay bardağı sönmemiş kireç

Yapılışı:
  1. Bademleri bir gece önceden suda bekletin,
  2. Ertesi sabah yumuşamış bademlerin kabuklarını soyun,
  3. Domatesleri iyice yıkayın,
  4. Kabuklarının kolayca soyulması için kaynar suda 1 dakika bekletin,
  5. Domatesleri ezmeden kabuklarını dikkatlice soyun,
  6. Domatesi avucunuzun ortasına yerleştirin ve altını çarpı işareti şeklinde kesin,
  7. Elinizle sıkıp bu kesikten çekirdeklerini çıkartın,
  8. Çekirdeği çıkartılmış domatesleri bir kaba yerleştirin ve üzerini kapatacak miktarda kireç kaymağı dökün,
  9. 2 saat süreyle bu kireç kaymağında bekletin,
  10. Kireç kaymağı hazırlamanın detayları aşağıda püf noktaları bölümündedir,
  11. Domatesleri kireç kaymağından çıkartınca kireçten arındırmak için bol su ile en az 3 kez yıkayın,
  12. Bir taşım kaynattıktan sonra süzün ve soğumasını bekleyin,
  13. Tencereye 3 su bardağı içme suyu ve 5 bardak toz şeker koyup kaynatın,
  14. Şekerli su kaynadıktan sonra domatesleri de koyun,
  15. 30 ile 45 dakika arasında pişirin,
  16. Domatesler pişince kevgirle bir tabağa alıp içlerine birer tane badem yerleştirin,
  17. Şerbet kıvamını aldığında limon tuzunu da koyup bir taşım daha kaynatın,
  18. Domatesleri kavanozlara koyduktan sonra şerbetini üzerine dökün,
  19. Kavanozların kapağını reçel sıcakken kapatıp ters çevirin ve bu şekilde 1 gün bekletin.
Püf Noktası:
Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır?
Kireç kaymağı yapmak için derin bir kasede 3 litre soğuk suya 2 çay bardağı sönmemiş kireci ekleyin ve karıştırın,
4 saat sonra kireç dibe çökecek, kirecin üzerinde berrak bir su ve suyun üzerinde de ince bir tabaka oluşacaktır,
3 katmanlı olan bu karışımın en üzerinde bulunan tabakayı kaşıkla alıp atın,
Dipte bulunan kireç tortusunu kaldırmadan berrak suyu dikkatlice başka bir kaba aktarın,
Reçel yapımında kullanılan "kireç kaymağı" karışımın 2. katmanı olan bu berrak sudur.
Sönmemiş Kireç Nereden Alınır?
İnşaat malzemeleri satan yerlerde ve bazı aktarlarda bulabilirsiniz.
 
Geri
Top