Suların donma sorunu en çok ülkemizde oldukça sert geçen kış mevsiminde sıklıkla yaşanan bir sorundur. Özellikle eksilere düşen sıcaklıklara bağlı olarak sular donarak kullanılamaz hale gelmektedir. Sadece dışarıda kalan su boruları değil aynı zamanda dışarıda bulunan su saatleri bile donmaktadır. Özellikle oldukça soğuklarda bazı binaların sadece dışarıda kalan borularında bir donma değil aynı zamanda tüm su tesisatında donma görülmektedir. Donan bir su tesisatının sizlere getireceği en büyük olumsuzluk ise sürekli ihtiyacınız olan suyu kullanamamanızdır. Özellikle hayatımızın hemen her alanında suyu kullanıyor olmamız da donmuş bir su tesisatı karşısında bizleri oldukça sıkıntıya sokacak bir durum haline gelmektedir.
Donan su tesisatını açmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler:
Bina dışında bulunan borularınız veya su saatiniz donmuş ise öncelikli olarak yapmanız gereken şey küçük tüpe bağlanacak olan bir pürmüz ile donan boruların ısınarak çözülmesini sağlamaktır. Bu yöntem en çok bilinen ve uygulana yöntemdir. (Dikkatli kullanılmadığında özellikle plastik su tesisat borularına ciddi zararlar verebilir.)
Eğer binanızın içinde bulunan su tesisatınızda donmuş ise o zaman sizler için en etkili yöntemlerden birisi de su tesisatınız eğer demir borulardan oluşuyor ise o zaman kaynak makinesi ile tesisata elektrik vererek demir boruların içindeki buzun çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede donan suyu da açabilirsiniz.
Buz tutan borular nasıl çözülür?
Sizler ile paylaşmış olduğumuz don olayı için çözüm önerilerini sadece bu konuda deneyimli ve tecrübeli kişilerin yapması daha sağlıklı sonuç almanız açısından oldukça önemlidir. Eğer bu konuda herhangi bir bilgi ve deneyiminiz yok ise kesinlikle uzman bir kişi ile iletişime geçmelisiniz.
Düdüklü tencere gerçekten ideal çözüm.
1. Hortum iyi ısınacağı için sert bi hortum olsun biraz eriyip çıkmasın.
2. Eski tip olsun D. Tencere ve düdüğünü sökün. Gayet basit sökmesi cevirerek çıkıyo. Düdüğü sökünce bi parmaklık bi boşluk oluşuyo oraha,hortumu gecirip yüzükle sıkıştırın iyice
3. Musluğu da iyice yüzükle tutturun yoksa atıyor.
4. Başında beklemeyin zira benim 3 saat sürdü.ara sıra bakın buhar vermeye devam ediyor mu diye suyu bittiyse su ekleyin kafi.
Eğer boru plastikse ve sadece baş tarafı donmuşsa, su saatini söküp bir çaydanlık kaynar suyu yavaş yavaş dökmek işinizi görecektir. Suyun tuzlu olması daha iyi sonuçlar verir. Su ve tuz yöntemi demir borularda da uygulanabilir.
Suyunuz donmasın bu işlemlerle hiç uğraşmayayım ama soğuk bir yerdeyim diyorsanız tesisatınızı yaptırırken etrafını sert süngerle kaplatmanız fayda sağlar. Tesisatınız çoktan yapılmışsa suyu damlar vaziyette bırakmanız yine bir önlemdir. Fakat evde yokken su açık bırakılmamalıdır.