• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Düdüklü Tencerede Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Düdüklü Tencerede Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bizim alıştığımız, sevdiğimiz ve aradığımız bütün yemekleri düdüklü tencere ile istediğimiz gibi nefis bir şekilde elde etmemize imkân yoktur. Fakat damağımızı yadırgatmadan, hattâ bize diğerlerinden fazla nefaset sağlayabilecek bazı yemekleri bu aletle pişirecek olursak, bu pratik ve aynı zamanda ekonomik aleti çok yerinde ve haklı olarak baş tacı edeceğimiz doğaldır.

Ancak, düdüklü tencerelerin arasında birbirlerinden çok ayrıntılı olanların bulunduğunu da unutmamak gerekir. Öyle tencereler vardır ki, örneğin, biri sığır etini 45 dakikada pişirdiği halde, bir diğeri 75 dakikada yani 1 saat 15 dakikada, hattâ bir buçuk saatte güç pişirmektedirler.
İşte bu nedenledir ki, düdüklü tencere ile pişirilen yemeklerin reçetelerini uygularken, yemeklerin pişme sürelerini kendi düdüklü tencereleriyle ayarlamaları gerekir.

Örneğin; tariflerde 25 dakika olarak göstermiş bir sebze, bu süre içinde fazla yumuşamış veya dağılmış, ise bir dahaki sefer. bu süreyi 5 - 7 dakika azaltmalı, hafif bir çiğlik veya sertlik gibi haller karşısında da pişme süresini, çiğlik orantısına göre, 5 - 7 dakika arasında artırmanız gerekir ve bu çabuk ya da geç pişmeden meydana gelen yemeklerin fazla suluca olmalarını veya susuzluklarını da bir dahaki pişirmede yemeğe katılması gereken miktarları, sululuk veya susuzluk oranlarına göre azaltmak veya çoğaltmakla ayarlamayı da unutmamak gerekir.
Şunu da söylemek yerinde olur ki, düdüklerde yemekleri kontrol etmek olanağı bulunmadığında, bunların bir parça fazla suluca olmaları, susuzca olmalarından daha iyidir. Çünkü tencerenin kapağı açıldıktan sonra biraz sulu görülen yemeği bir süre kapaksız kaynatarak suyunu azaltabilirsiniz. Fakat suyu az olan bir yemeğin dibi tutması sonucunda yemeği yanmaktan kurtarmanın olanaksız olacağı doğaldır. Bunun için düdüklülerde pişirilen yemeklerin bir parça suluca olmalarında yarar bulunduğunu, fakat zarar olmadığını hiç bir zaman unutmamalıdır.

Düdüklü tencerelerin kullanılmasında dikkat edilecek birtakım genel kurallar vardır. Bunlara dikkat etmemek, ya tencerenin bozulmasına ya da yemek pişirenin dikkatsizliği yüzünden, buharla el ya da yüzlerinin haşlanmasına yol açabilir. Bu konuyu kıymetli okurlarımızın dikkatlerine sunmayı faydadan uzak bulmuyoruz.

Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencerenin içini hiçbir zaman olarak tam doldurmamalıdır; tencere yüksekliğinden kesinlikle 4 parmak aşağıya kadar doldurmalıdır. Bazı tencerelerin kapakları yüksek olur. Bunlarda bırakılacak boşluk biraz daha az olabilir. Düdüklü tencerelerde susuz yemek de kesinlikle pişirilmemelidir. Bu haller tencerenin emniyet supabının açılmasına, ya da tencerenin çatlamasına neden olabilir. Sonra bazı tencerelerde düdüklerin üzerinde ayrıca bir kapak vardır. Bunlarda düdükler kapaksız olarak tencere ateşe konur ve tencere ısındıktan yani fazla buhar çıkararak düdük öter gibi bir ses çıkardıktan sonra kapak kapatılmalıdır.
 
DÜDÜKLÜNÜN KAPAĞINI AÇMAYIN

Yemek piştikten sonra düdüklü tencereleri hemen açmaya zorlamamalıdır. Esasında buhar boşalmadan açmak olanaksa da, kuvvet kullanarak açıldığı takdirde, çıkacak kuvvetli buharla el veya yüzün haşlanması tehlikesini de hatırdan çıkarmamalıdır. Düdüklü tencerede yemek piştikten sonra, tencereyi soğuk su akan bu musluk altına tutarak, suyu düdük üzerine olmamak şartiyle tencerenin bir kenarına akıtmalı, düdük üzerinde vidayı gevşeterek veya düdüğün kapağını çıkararak içindeki buharın tamamiyle boşalmasını sağlamalı ve buhar tamamiyle boşalmadan tencereyi kesin olarak açmamalıdır.
 
DÜDÜKLÜ TENCERELERİN KULLANILMASI

Düdüklü tencereler kadının pratik mutfak eşyaları arasında yer alıyor. Ancak bunları kullanırken bazı noktaları hatırdan çıkarmamak gerekir. Bunların başında kapak lastiğinin iyice takılıp takılmadığını kontrolü geliyor. Bir başka önemli nokta da tencere iyice soğuyuncaya dek kapağının kesinlikle açılmaması. Aksi halde sıkışan buhar, patlamaya yol açabilir.
 
DÜDÜKLÜ TENCERE İLE PİŞİRME

Bu yöntemle pişirmenin birçok kolaylıkları vardır. Herşeyden önce basınç altında pişen yemek daha kısa zamanda piştiğinden, zaman ve yakacak tasarrufu sağlar. Aynı zamanda, düdüklü tencere tümüyle kapalı olduğundan hem pişen yemeğin kokusu etrafa yayılmaz, hem de yemeğin besin değeri ve rengi korunmuş olur.
Düdüklü tencere, basıncın tencerenin içindeki sıcaklığı yükseltmesi ilkesine göre çalışır. Tencere tümüyle kapalı olduğundan, kaynama derecesine gelen su buharlaşır. Bu buhar kendisine yer açmak için tenceredeki havayı dışarı doğru iter. Tencerenin üstündeki deliğin üstünde (düdük kısmında) bulunan ağırlıklar, buharın dışarı çıkmasına engel olur; böylece içerde biriken buhar, basıncı arttırır. İçerdeki basınç tencerenin üstündeki ağırlıklara eşit olduğu zaman, pişirme süreci başlamış olur.
Düdüklü tencereler değişik biçimlerde bile olsalar, kullanırken hepsinde dikkat edilmesi gereken temel kurallar vardır: Tencere gereğinden fazla doldurulmamalıdır. Çünkü bu, buharın çıkmasını engelleyebilir. Ağırlıkların bulunduğu kısım ve kapak, tencere basınç altında bulunduğu sürece açılmamalıdır. Tencerenin içindeki basıncı düşürmek için tencereyi ateşten indirip içinde su bulunan bir kaba oturtunuz. Basıncın düşüp düşmediğini anlamak için ağırlıkları bir çatalın ucuyla hafifçe kaldırınız. Düdükten ses çıkmazsa ağırlıkları kaldırıp, tencerenin kapağını açabilirsiniz.
Tencerenin içine yerleştirilen süzgeçli sepetler değişik cins maddelerin birarada pişirilebilmesine olanak verir. Bu malzemelerin pişirme süreleri değişik ise, önce uzun sürede pişen malzeme tencereye yerleştirilir ve tencere kapatılır; daha sonra, sırayla öteki malzemeler, pişirme süreleri gözönünde tutularak eklenir. (Her malzemenin tencereye eklenmesi için, tencerenin soğuk su ile soğutulup, kapağın basınç düşürüldükten sonra açılması koşulunu unutmamak gerekir.)
Düdüklü tencerenizi alırken, o tip tencere için hazırlanmış ve malzemelerin pişirme süreleri ile her biri için gerekli su miktarını belirten bir yönerge de birlikte verilir. Genellikle tüm besinler düdüklü tencerede normal tencereyle pişirilme sürelerinin 1/3'ü kadar bir sürede pişerler.
Dondurulmuş sebzelerin düdüklü tencerede pişirilmesi için, önce biraz açılmasını beklemek gerekir. Böylece sebzelerin tencereye parçalarına ayrılarak konmaları mümkün olur. Donmuş sebzelerin pişirilme süresi, taze sebzelerin pişirilme sürelerinden daha azdır. Çünkü donmuş sebzeler, dondurulmadan evvel biraz pişirilmiştir.
Kuru meyva ve sebzeler bir gece evvelden suda bırakılmalıdır. Pişirmeden önce 1 saat suda bırakmak da yeterli olabilir, ancak bu durumda, pişirme süresi biraz daha uzun olur.
Düdüklü tencereler özellikle et ve sebze sularının hazırlanmasında, reçel yapımında, hattâ konserveleme sırasında gerekli olan sterilizasyon için çok yararlıdır.
 
Geri
Top