• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Dünya Mimarlık Günü (Ekimin İlk Pazartesi)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Dünya Mimarlık Günü (Ekimin İlk Pazartesi)


DÜNYA MİMARLIK GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA, GENEL BİLGİ

Dünya Mimarlık Günü, 1985 yılından beri her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Yerleşme Günü ile beraber kutlanıyor.

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekân ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır.

Mimarlık evrensel bir meslektir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan, iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar.

Bu çevre kırsal veya kentsel olabileceği gibi, yapıları veya mekanları kuşatan yakın dış çevre de mimari tasarımın kapsamına girer. Mekan, içinde yaşamın gerçekleştiği fizik ortam olarak tanımlanabilir. Mekanın oluşabilmesi ve üretilebilmesi için yapılara, yaşamın hergün artan çeşitliliği gözönüne alınırsa, oldukça karmaşık ilişkiler düzeni içinde yapılaşmış fizik çevreye gereksinme vardır. Mimari tasarımın öznesi olan yaşam, coğrafi, iklimsel, kültürel, demografik farklılıklar içerir.

MÖ 1. yy.'da yaşamiş olan Roma'lı mimar Vitruvius "De Architectura" adlı kitabında başarılı bir mimarlık için "Utilitas, Firmitas, Venustas" (kullanışlılık, sağlamlık, güzellik) etmenlerinin gerekli olduğunu ileri sürmüştür. Rönesans' ta bu tanım, "Comodita, perpetuita, bellezza" (kullanışlılık,süreklilik- kalıcılık, güzellik) olarak benimsenmiştir. 1581'de bir İngiliz yazarı mimarlığı "yapı bilimi" olarak tanımlarken 19.yy'da İngiliz eleştirmen John Ruskin mimarlığın "yapılara uygulanan süslemeden başka bir şey olmadığı" nı ileri sürüyordu. Amatör bir eleştirici olan Sir Henri Watton "The Elements of Architecture" (1624) adlı kitabında mimarlığın üç koşula ( kullanılışlılık, sağlamlık, güzellik) yanıt vermesi gerektiğini belirtir. Frank Lloyd Wright'a göre de "mimarlık biçim haline gelmiş yaşamdır."

Dünyanın en eski mesleği olarak kabul edilen mimarlık yapı sektörünün de ayrılmaz bir parçasıdır. Yapı sektörü ise, tüm dünya ülkelerinde en büyük sektör olup, diğer sektörlerin de itici gücü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, mimarlık, geçmişin birikimleri ile geleceği hazırlayacak, gelecekte yaşanacak kaliteli yaşam çevrelerini oluşturacak, vizyon sahibi bireylerin mesleğidir.

Son elli yıldır mimarlık mesleği konusunda “Çizim yapma sanatı” gibi bir yanlış kanaat oluşmuş, mimarlık sanatına yardımcı olan ancak çalışma alanı, tüm yapılarda kullanılan elemanların malzeme, mukavemet, statik ve dinamik durumlarını ve ekonomisini inceleyen bilim dalı olan inşaat mühendisliği ile mimarlık kavramları birbirine karışmıştır.

Mimarlık sanatının kültürel yanını göz ardı eden bu anlayış sonucunda, yüzyıllardır ülkemizin kimliği ile bütünleşen ve kültürümüzün ve değerlerimizin en kalıcı kanıtı olan mimarlık, kimliğini kaybetmiş, kültürel kimlik sorusu ile bir hesabı bulunmayan egemen yapı kültürü kentlerin görünür kimliğine damgasını vurmuştur.

Oysa Mimarlık ülkelerin kartvizitine yazdığı değerlerin en önemlilerinden biri belki de en önemlisidir.

Mimarlık okullarından mezun olanların, mesleğin ilgi alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile, birbirinden çok farklı alanlarda çalışabildikleri gözlemlenmektedir.
 
MİMARLIK GÜNÜNÜN GÜNDEMİ

Dünya Mimarlık Günü, 1985 yılından beri her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Yerleşme Günü ile beraber kutlanıyor. Bu sene 1 Ekim Pazartesi gününe denk gelen Dünya Mimarlık Günü, “Mimaride Sıfır Karbondioksit Salınımı” temasıyla sıcak gündem maddesi iklim değişikliğine dikkat çekiyor.

Bütün sera gazı emiliminin %50’si inşaat ve ulaşım sektörü tarafından üretiliyor. İnşaat sektörü tek başına yıllık enerji tüketiminin %50’sinden sorumlu. İnşaat sektöründeki her aktör, bu durumda sorumluluğunun bir parçasını üzerine alıyor ayrıca her aktörün iklim değişikliği üzerindeki etkisini azaltmak konusunda yeteneği var. Mimarlar ön sırada olarak bunu cesaretlendirmeli.

Mimarlar mutlaka çalışmalarında kullandıkları bütün malzemelerin enerji perfomansı konusunda titiz olmalı. Ayrıca, bu malzemelerin üretimi, taşıması, tüketimi ve devamındaki karbon salınımını da düşünmeli. Dünya’daki doğal kaynakların korunması, atıkların giderilmesi, geridönüşümü, yerel kaynakların kullanımı her mimarın sorumluluğunda. Bütün "know-how", teknikler, teknolojiler ve buluşlar mutlaka bizleri bu konulara yaklaştırmalı.

Dünya Mimarlar Birliği’nin (UIA) 1.300.000’i aşan üye sayısı ve onları Dünya üzerindeki dağılımı bu savaşta önemli bir potansiyel oluşturuyor.

Pek çok UIA üyesi bu hedefe şimdiden kendini adadı. Biz çalışmalarını kamulaştırmalarını, metodlarını, hedeflerini, sonuçlarını anlatmalarını ve böylelikle diğerlerinin de onların tecrübelerini öğrenebileceğimizi umut ediyoruz. Bu UIA’nın rolü ve işi. Zamanımız sayılı fakat küresel topluluğumuzun birleşmiş gücü bunu yapabilir.
 
Geri
Top