• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Dunya Ozurluler Gunu

  • Konuyu açan Konuyu açan wien06
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

wien06

V.I.P
V.I.P
3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ

Özürlülük; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.

Bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda özürlü vatandaşlarımız için de büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır.

Özürlülere yönelik olarak geliştirilen politikalarda; özürlüleri ve ailelerini bilinçlendirmeye yönelik bilgi paylaşımı için gerekli olanakların ilgili kurumlarca sağlaması, etkin bir tıbbi bakım şartının devlet tarafından güvence altına alınması, özürlülerin kendi kendine yeterlik ve işlevsellik konusunda olabilecek en iyi düzeye çıkarılması ve bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programlarının kurgulanması ve özellikle araç gereçlerinin de bu kapsamda ele alınacağı yardım servislerinin geliştirilmesi öncelikli konulardır. Bu anlamda geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalar özürlülerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlayacaktır.

Özürlüler ile ilgili politikalar; sadece özürlülerin insani haklarını ve sosyal güvencelerini sağlamakla sınırlı olmayıp, aynı zamanda özürlülüğe neden olan etmenlerin çözümünü de kapsamalıdır.

Tıbbi açıdan; koruyucu önlemler konusunda ailelerin bilgilendirilmesi, sağlık personelinin hizmet içi eğitimlerinin düzenlenmesi, yeni doğan çocuğun gelişiminin incelenmesi, genetik ve psikolojik danışmanlık verilmesi, genetik tanı merkezlerinde konuya hakim personelin istihdamı için düzenlemeler yapılması, evde bakım ile ilgili olarak gerekli personelin sağlanması, rehabilitasyon hizmetlerinin özürlü bireylerin yaşam boyu gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak planlanması, tam teşekküllü hastanelerde rehabilitasyon hizmetlerinin tıbbi, mesleki ve psikososyal boyutu ile uygulanabilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Bilindiği gibi; özürlülük nedenleri: Doğumsal ve genetik bozukluklar, annenin fötüsü etkileyebilecek sağlık sorunlarının olması, doğum sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar veya doğumdan sonra geçirilen hastalıklar ve kazalardır.

Bütün bu süreçlerde hekimlerin, gerek özürlülüğün önlenmesi ve gerekse özürlü kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemli bir görev üstlendikleri yadsınamaz.

Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının özürlülüğün önlenmesi konusunda başarılı olabilmeleri açısından; erken tanı amacı ile sağlık taramaları için gerekli koşulların sağlanması, eğitim programlarının geliştirilmesi, güvenilir, sağlıklı veriler elde edilebilmesi için kayıt sistemlerinin iyileştirilmesi, alt yapı hizmeti veren kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanması, sağlıklı çevre bilincinin ve koşullarının oluşturulması, sürekli tıp eğitimi kapsamında özürlülükten korunma ve rehabilitasyon konularına yer verilmesi gerekmektedir.

Başımıza gelecek bu kazadan sakınmak, olacaklara şimdiden önlem almak olanaklı. Daha çok duyalım, görelim, anlatalım, birbirimizi daha çok hissedelim.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ
 
ÖZÜRLÜLÜĞÜN SEBEPLERİ

Özürlü raporunda, hiçbir anne-babanın dünyaya getirdiği çocuğunun ömür boyu taşıyacağı bir engelle birlikte doğması ya da yaşamasını arzu etmeyeceğinin altı çizilerek, bir takım ihmaller, tecrübesizlikler, bilgi eksikliği ve elde olmayan nedenlerin, özürlülüğe sahip olma riskini artırdığı vurgulandı. Ancak aileden kalıtsal olarak geçen bazı hastalıklar hariç, diğer sebeplerin çoğunun erken tanıyla önlenebildiği veya kontrol altına alınabildiğinin ifade edildiği raporda, engelliliğe yol açan başlıca

faktörler şöyle sıralandı:

- Doğuştan engellilik ve genetik hastalıklar (akraba evlilikleri, kalıtsal hastalıklar, Rh uyuşmazlığı)

- Annenin sahip olduğu kronik hastalıklar (diabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları)

- Gebelikte geçirilen enfeksiyon hastalıklar (kızamıkçık, toksoplazma, Hepatit B, suçiçeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar)

- Annenin yaşı

- Annenin hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlar (doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçlar, tehlikeli kimyasal maddeler sonucu annenin zehirlenmesi, röntgen ışınlarına maruz kalma, annenin kötü ve yetersiz beslenmesi, stres)

- Doğum esnasında karşılaşılan sorunlar (uzun süren doğum süreci sonucu bebeğin oksijensiz kalması, doğum esnasındaki yanlış uygulamalar, erken veya geç doğum)

- Doğum sonrasında karşılaşılan sorunlar (bebekte yüksek ateş ve havale görülmesi, kafa travmaları, kazalar)

- Uzun süren sarılık, zehirlenmeler, aşırı derecede antibiyotik veya diğer ilaçların kullanılması

- Doğum sonrası dönemde özürlülük nedenleri (yenidoğan döneminde rastlanılan metabolik sorunlar, psikososyal örselenmeler, iş kazaları ve meslek hastalıkları, ev kazaları, trafik kazaları, çevresel faktörler, yaşlılık, doğal afetler)

ÖZÜRLÜLÜĞÜN ÖNLENMESİ

Sağlık Bakanlığı raporunda 'koruma' kavramının engellilik konusunda da geçerli olduğu vurgulandı. Söz konusu raporda, engelliliğin 3 aşamada önlenebileceği ifade edilerek, şu uyarılara yer verildi:

Birincil Düzey Koruma

- Genel eğitim ve sağlık eğitimi

- Hijyen ve sağlık önlemleri

- Aşılama

- Mesleki kazaları azaltmaya yönelik yasalar çıkartma

- Güvenli iş koşulları sağlama

- Beslenme ve bakımı iyileştirme vb.

İkincil Düzey Koruma

- Erken tanı ve hastalıkların, bozuklukların tedavisi

- Mesleki olarak erken müdahaleler ve amputasyon

- Zararlı ajanların veya diğer risk faktörlerinin azaltılması

- Mesleki ve eğitimsel danışmanlık

- İşe uygun gerekli koşulların sağlanması vb.

Üçüncül Düzey Koruma

- Ameliyat, fizyoterapi, meslek terapisi, konuşma terapisi vb.

- Kendine bakım eğitimleri

- Teknik yardımlar sağlama

- Sosyal ve mesleki danışmanlık, rehberlik

- Mesleki eğitimler

- Eğitimin ve uygun işlerin sağlanması

- Özürlülüğe yönelik davranışları ve tutumları düzeltmek için toplumsal eğitim vermek

- Fiziksel engelleri ortadan kaldırmak vb
 
Arkadaslar yukarida yazilanlardanda anlasildigi uzere Ozurluluk ya dogustan yada sonradan bir kaza sonucu olusabilir.Yani demek oluyorki bugunku saglikli durumumuza bakip aldanmiyalim kim bilebilirki bizimde basimiza hic unmadigimiz bir anda bir kaza gelip(ALLAH KORUSUN)bizde sakat kalabiliriz. O yuzden yolda giderken veya calistigimiz is yerinde bir ozurlu insan gordugumuzde ona elimizden gelen tum yardimi yapmaliyiz.
 
Geri
Top