Dünyanın En Büyük Ormanı Hangisi Ve Nerede?

Gönülçelen

Sen zamana bırak gerisini ben hallederim...
Özel üye
Dünyanın en büyük ormanı güney Amerika da bulunan amazon yağmur ormanıdır. Amazon ormanı, dünyadaki yağmur ormanlarının yüzde ellisini (%50) temsil etmektedir ve yaklaşık olarak beş buçuk (5,5) milyon kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır.

amazon-yagmur-ormanlari.jpg


Amazon ormanı tek başına dünyanın oksijen ihtiyacının yüzde yirmisini (%20) karşıladığı için bu ormana aynı zamanda dünyanın ciğeri de denir. Ormanın büyük bölümü, yüzde atmışı (%60), Brezilya da yer almakla birlikte toplamda 9 ülke bu zenginliği paylaşmaktadır. Dünyanın en büyük ormanı ile ilgili ilginç detayları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Günümüzde tüketilen gıdaların neredeyse yüzde sekseni (%80) yağmur ormanlarından gelmektedir. Örnek olarak kahve, kakao, pirinç, domates, patates muz ve daha birçok farklı gıda bu ormanlardan bizlere gelmiştir.

2- Amazon ormanı dünyanın yüzde altısını (%6) kapsıyor olmasına rağmen dünyanın toplam hayvan ve bitki popülasyonunu yarısına ev sahipliği yapmaktadır öyleki, Dünyada bilinen türlerin yüzde onu (%10) amazon ormanlarında yaşamaktadır, Dünyadaki kuş türlerinin yüzde yirmisi (%20) bu ormanda yaşamaktadır, Kırk bin farklı bitkinin yanı sıra amazon ormanı yaklaşık olarak iki buçuk (2,5) milyon farklı böcek türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

3- Ormanın birçok bölgesi nerde ise zifiri karanlıktır, çünkü güneş ışığının sadece yüzde birlik (%1) bir bolumu ağaçların aşırı yoğun yapraklarından geçip orman tabanına ulaşmaktadır.
Amazon ormanlarında yaklaşık olarak üç bin (3000) farklı meyve bulunmaktadır, bu meyvelerin sadece iki yüzü (200) dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

4- Günümüzde kullanan modern ilaçların çeyreği amazon ormanlarındaki bitkilerden elde edilmektedir. Şu ana kadar amazon ormanlarındaki bitkilerin sadece yüzde biri (%1) tıbbi özelikleri araştırılmıştır, bir düşünün sadece yüzde birlik bir orandan dünyadaki ilaçların çeyreği üretiliyorsa geri kalan bitkilerin bize sağlayacağı faydalar ne olabilir.

5- Son yüz yılda amazon ormanlarının birçok kısmı tahrip veya yok edildi, şuan yapılan hesaplamalara göre her saniyede 0,4 hektarlık alan yok edilmektedir.

6- Ormanlık alanın yok olması şu anki hızla ile her gün 137 farklı canlı turunun nesli tükenmektedir ve yaklaşık bundan 40 yıl sonra amazon ormanların tamamı ile yok olmuş olacaktır. Tabi yok olma etkenleri artarsa bu sure çok daha kısa zamanda dolabilir.

7- bilindiğinin aksine, yağmur ormanın toprakları mineral açısından hiç zengin değildir. Bir kere alandaki ağaçlar söküldüğünde o toprakta bir daha bir şey yetişmesi nerdeyse imkânsız gibidir. Yıllarca bu verimsiz topraklarda böylesine devasa bir ormanın nasıl oluşabildiği bilim insanları için büyük bir gizem olmuştur ta ki geçtiğimiz yıllarda NASA uydularından alınan veriler ile bu gizem çözülene kadar.

Afrika da, sahra çölünden kalkan kum fırtınaları ve toz parçaları okyanusu aşarak bu bölgelere erişiyor ve sahra çölünden gelen bu kum ve toprak karışımı inanılmaz derecede toprak ve bitkiler için besleyici özelikler sağlıyor.
 
Top