İki yıllık araştırmadan sonra, 'dünyanın en sağlıklı yemeği' yapıldı -
Goji çileği pilavı ile tavuk ve yabanmersini körisi
Habere göre; en az 49 kâse ıspanak, 23 salkım üzüm veya 9 porsiyon brokolinin içerdiği kadar sağlıklı antioksidantın, bir tabak yemekte bulunması gerekiyor.
Sağlıklı geleneksel malzemelerle güncel 'süper gıdalar'ın karışımının kanserden Alzheimer'e birçok hastalığı uzak tuttuğu söyleniyor.
Bu özel menüyü geliştiren Gurpareet Bain'e göre: "Dünyanın en sağlıklı yemeğini oluşturmak için, iki değişik yemek çeşidini birleştirdik. Kendi geliştirdiğim köri tarifi, düzenli yenildiğinde hastalıkları uzak tutacak birçok sağlıklı yiyecek içeriyor."
Kişi başı 10 liraya yapılabilecek olan köri tarifi, hem ucuz hem de sağlık açısından çok faydalı.
Malzemeler (4 kişilik)
Köri için
20g doğranmış kişniş otu
200g taze veya donmuş yabanmersini
2 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
3/4 çay kaşığı tuz (isteğe göre)
500g az yağlı süzme yoğurt
4 diş ince kıyılmış sarımsak
3 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
2 tatlı kaşığı tarçın
1tatlı kaşığı kırmızıbiber
500g doğranmış tavukgöğsü
1 çay kaşığı masala
Pilav için
2 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 doğranmış küçük soğan
1 çay kaşığı zerdeçal
1 rendelenmiş havuç
1 kâse Basmati pirinci
1/2 çay kaşığı tuz (isteğe göre)
50g Goji çileği
Bir avuç bezelye
Tarif
1. Doğranmış kişniş, yabanmersini, zencefil ve tuzu 500g az yağlı süzme yoğurt ile karıştırıp, bir kenara ayırın.
2. Doğranmış sarımsağı, zeytinyağı ile bir iki dakika kısık ateşte kavurun. Zerdeçalı ekleyip, 20 dakika ateşte karıştırın. Üzerine tarçın ve kırmızıbiberi ekleyip, 20 dakika daha ateşte bırakın.
3. Karışıma doğranmış tavukgöğsü ekleyip 5 dakika boyunca karıştırın. Yavaş yavaş yoğurt karışımını ekleyip kısık ateşte kaynatın. 10 dakika kaynatarak arada karıştırın. Üzerine masala ekleyin ve üzerini ekstra kişniş ile süsleyin.
4. Pilavı pişirmek için, kimyon ve zeytinyağını tavada 3 dakika kısık ateşte karıştırın. Soğanı ekleyerek yumuşayana kadar kızartın. Üzerine zerdeçal ekleyerek 20 dakika ısıtın ve rendelenmiş havucu ekleyerek 2 dakika daha pişirin.
5. Soğan karışımı, Basmati pirinci ve bir tutam tuzu; 1,75 bardak kaynar suya ekleyerek büyük bir mikrodalga kâsesinde çatal ile karıştırın. Üzerini örtmeden mikrodalga fırında pişirin. (700W için 4 dakika, 800W için 3,5 dakika veya 900W için 3 dakika yeterli olacaktır.) Sonrasında karışımı yeniden karıştırın ve bir 4 dakika (700W) daha mikrodalga fırında pişirin.
6. Goji çileğini ve bezelyeleri ekleyerek 10 dakika üzerini örterek bekletin. Daha sonra pilavı çatalla karıştırıp servis edin.
Goji çileği pilavı ile tavuk ve yabanmersini körisi
Habere göre; en az 49 kâse ıspanak, 23 salkım üzüm veya 9 porsiyon brokolinin içerdiği kadar sağlıklı antioksidantın, bir tabak yemekte bulunması gerekiyor.
Sağlıklı geleneksel malzemelerle güncel 'süper gıdalar'ın karışımının kanserden Alzheimer'e birçok hastalığı uzak tuttuğu söyleniyor.
Bu özel menüyü geliştiren Gurpareet Bain'e göre: "Dünyanın en sağlıklı yemeğini oluşturmak için, iki değişik yemek çeşidini birleştirdik. Kendi geliştirdiğim köri tarifi, düzenli yenildiğinde hastalıkları uzak tutacak birçok sağlıklı yiyecek içeriyor."
Kişi başı 10 liraya yapılabilecek olan köri tarifi, hem ucuz hem de sağlık açısından çok faydalı.
Malzemeler (4 kişilik)
Köri için
20g doğranmış kişniş otu
200g taze veya donmuş yabanmersini
2 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
3/4 çay kaşığı tuz (isteğe göre)
500g az yağlı süzme yoğurt
4 diş ince kıyılmış sarımsak
3 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
2 tatlı kaşığı tarçın
1tatlı kaşığı kırmızıbiber
500g doğranmış tavukgöğsü
1 çay kaşığı masala
Pilav için
2 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 doğranmış küçük soğan
1 çay kaşığı zerdeçal
1 rendelenmiş havuç
1 kâse Basmati pirinci
1/2 çay kaşığı tuz (isteğe göre)
50g Goji çileği
Bir avuç bezelye
Tarif
1. Doğranmış kişniş, yabanmersini, zencefil ve tuzu 500g az yağlı süzme yoğurt ile karıştırıp, bir kenara ayırın.
2. Doğranmış sarımsağı, zeytinyağı ile bir iki dakika kısık ateşte kavurun. Zerdeçalı ekleyip, 20 dakika ateşte karıştırın. Üzerine tarçın ve kırmızıbiberi ekleyip, 20 dakika daha ateşte bırakın.
3. Karışıma doğranmış tavukgöğsü ekleyip 5 dakika boyunca karıştırın. Yavaş yavaş yoğurt karışımını ekleyip kısık ateşte kaynatın. 10 dakika kaynatarak arada karıştırın. Üzerine masala ekleyin ve üzerini ekstra kişniş ile süsleyin.
4. Pilavı pişirmek için, kimyon ve zeytinyağını tavada 3 dakika kısık ateşte karıştırın. Soğanı ekleyerek yumuşayana kadar kızartın. Üzerine zerdeçal ekleyerek 20 dakika ısıtın ve rendelenmiş havucu ekleyerek 2 dakika daha pişirin.
5. Soğan karışımı, Basmati pirinci ve bir tutam tuzu; 1,75 bardak kaynar suya ekleyerek büyük bir mikrodalga kâsesinde çatal ile karıştırın. Üzerini örtmeden mikrodalga fırında pişirin. (700W için 4 dakika, 800W için 3,5 dakika veya 900W için 3 dakika yeterli olacaktır.) Sonrasında karışımı yeniden karıştırın ve bir 4 dakika (700W) daha mikrodalga fırında pişirin.
6. Goji çileğini ve bezelyeleri ekleyerek 10 dakika üzerini örterek bekletin. Daha sonra pilavı çatalla karıştırıp servis edin.