Duyumculuk (Sansüalizm)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Duyumculuk (Sansüalizm)
Bütün bilgilerimizin duyumlardan geldiğini ileri süren felsefe sistemi.

Gerçek duyumculuk, Condillac'ın ileri sürdüğü bilgi teorisidir. Bu teori, duyumların değişikliğe uğradığını ve çeşitli şekillere büründüğünü ileri sürer. Bu filozofa göre, iç deneyin olguları veya düşünme, duyumlardan ve duyumların işlenmesinden doğan bir sonuçtur. Nitekim, duygunluk haline gelmesi bakımından duyum, istek dediğimiz olguyu, iradeyi ve bütün iç yetilerimizi ortaya çıkarır: tasavvur haline gelmesi bakımından ise, dikkati, karşılaştırmayı, yargıyı; yani bütün fikri işlemlerimizi doğurur.

Başka filozoflar da, duyumun, bütün ruhi hayatımızın ve bilgimizin temelinde yer aldığını ileri sürmüşlerdir. Ama, duyumu ele almaları bakımından iki grup teşkil ederler. Bu gruplardan birincisi, maddeci duyumcular adını alır. Bu görüşü benimseyen Holbach, Helvetius ve Feuerbach gibi filozoflara göre, duyum, dış dünyanın duyularımız üzerindeki etkisinden doğar. İkinci grupta yer alan Berkeley, Hume, Kant, Avenarius ve Mach gibi idealist duyumculara göre ise, duyum, dış dünyanın gerçekliğini göstermeyen öznel bir bilinç olgusudur.
 
Duyumculuk, bilgi teorisi ve felsefi bir yaklaşımdır. Duyumcular, bilginin temelini duyumların oluşturduğunu savunur. Condillac'ın gerçek duyumculuk teorisi, duyumların değişime uğradığını ve çeşitli şekillerde ortaya çıktığını ileri sürer. Ona göre, iç deneyim, düşünce ve irademiz, duyumlarımızdan ve bu duyumların işlenmesinden kaynaklanır. Farklı filozoflar da duyumun ruhsal hayatımızın ve bilgimizin temelinde olduğunu düşünürler. Maddeci duyumcular, duyumun dış dünyanın duyularımıza etkisinden kaynaklandığını iddia ederken, idealist duyumcular ise duyumun öznel bir bilinç olgusu olduğunu savunurlar. Bu farklı bakış açıları, duyumculuk konusunda çeşitli tartışmalar ve düşünsel zenginliklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
 
Geri
Top