• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Ebced Hesabı

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P

EBCED HESABI

Eski alfabedeki harfleri hesap ederek tarih düşürme usulü. Eski alfabelerin her biri bir rakamla değerlendirilir ve bunlar hesap edilerek yazılan bir ibareden bir anlam ve tarih çıkarılır.

Bu usul eski tarihçiler ve şairler tarafından çok kullanılmıştır. Ezberde kolayca kalan bir şiir aracı ile bu olayın tarihini bulmak kolay olduğu için anıtların tarihleri ve ünlü kişilerle İlgili çeşitli tarihler çoklukla bu usulde yazılmış mısralarla tespit edilmiştir.

Meselâ Mimar Sinan’ın mezar taşında olan “gicdi bu demde cihandan biri mimaran Sinan” mısraı ebced usulüne göre hesap edildiği takdirde Mimar Sinan'ın eski tarihe göre ölüm yılı olan 996 rakamı çıkar.
 
Bu konuya bi sebepten ilişmiştim öncelerii..çok sevdim çok orjinal bi konu ebced..
Beyitlerde, şiirlerde, camilerde, çeşmelerde yani çok yerde kullanılmış..
Mesela;
Beldetün tayyibetün güzel belde demektir..ebced hebına göre 857 hicri istanbulun fethine tekabul eder..ne güzel bi sanat..
 
evet gerçekten güzel bir konu

arap alfabesi'nde değişik bir düzen. her harfe karşılık gelen bir rakam var. önemli bir kişi ölüyor mesela, şair mezar taşına öyle bir şey yazıyor ki ebced hesabı yapıldığında kişinin doğum ve ölüm tarihi çıkıyor ortaya.

elif = 1
b = 2
cim = 3
dal = 4
h = 5
vav = 6
ze = 7
ha = 8
tı = 9
y = 10
kef = 20
lâm = 30
mim = 40
nun = 50
sin = 60
ayın = 70
fe = 80
sad = 90
kaf = 100
rı = 200
şın = 300
te = 400
se = 500
hı = 600
zel = 700
dad = 800
zı = 900
gayın = 1000

Bende safahatın orjinal safahatın ilk bölümlerine göz gezdirdiğimde Mehmet Akif Ersoy un hayatının anlatıldığı kısımda dikkat çekilmiştim.Babası adını ragıyf koymuş yani ebced hesabına göre doğum tarihi çok etkilenmiştim :) tabi o daha sonra ağızdan ağıza Akif olarak değişmiş.
Pek bilgim yok bu konuyla ilgili ama bu örnekten çok etkilendim çok güzel:)
 
Geri
Top